Un pas mic pentru autostradă. Modificare legii naşte discuţii

sâmbătă, 04 iulie 2020, 01:49
2 MIN
 Un pas mic pentru autostradă. Modificare legii naşte discuţii

Cei de la Împreună pentru Moldova au criticat modificarea Legii Autostrăzii Unirii înainte să se încheie termenul de consultare publică . Legea nu are niciun termen pentru finalizarea proiectului, deşi barierele de mediu au căzut.

Liderii partidului Împreună pentru Moldova s-au arătat nemulţumiţi că perioada consultării publice pentru modificarea Legii Autostrăzii Unirii a fost scurtată brusc. Ionel Apostol şi Cătălin Urtoi au mers la Bucureşti, la începutul săptămânii, doar ca să afle că Ordonanţa de Urgenţă 105/ 25 iunie 2020 este deja în vigoare.

Este vorba de documentul despre care am relatat zilele trecute, a cărui menire este să adauge două prevederi legii menţionate. Prima prevede că A8 include cele două tronsoane, Tg. Mureş-Tg. Neamţ şi Tg. Neamţ-Iaşi-Ungheni, şi podul peste Prut.

A doua adăugire scoate temporar sau definitiv din circuitul agricol şi silvic un segment de aproximativ 20 km în zona tronsonului montan Ditrău-Tg. Neamţ şi podul de peste Prut, inclusiv zona aferentă punctului de trecere a frontierei.

Proiectul podului s-a izbit în ultimul deceniu de statutul de arie protejată al albiei Prutului, statut care acoperă aproape întreg parcursul râului din judeţele Iaşi şi Vaslui.

Cei doi lideri de la Împreună pentru Moldova ar fi vrut să adauge termene finale pentru realizarea celor trei obiective, respectiv 31 decembrie 2028 pentru tronsonul Tg. Mureş-Tg. Neamţ şi 31 decembrie 2026 pentru segmentul Tg. Neamţ-Iaşi-Ungheni şi pentru pod.

În prezent, Legea 291/2018, a autostrăzii A8, are un singur termen, şi acela încălcat de autorităţile centrale de la Bucureşti. Articolul 4 al actului normativ prevede că „Ministerul Transporturilor va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii Autostrada Unirii“.

Comentarii