Un prim pas pentru restaurarea Bisericii Sf. Spiridon

Procedura de licitație se referă numai la biserica din curtea spitalului, nu și la turnul clopotniță.

vineri, 17 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Un prim pas pentru restaurarea Bisericii Sf. Spiridon

Primăria încearcă să achiziționeze servicii de expertiză tehnică și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru restaurarea Bisericii Sf. Spiridon. Valoarea estimată a contractului este de 250 de mii de lei, alocați din bugetul local. 

Ofertele vor fi evaluate după prezența experților cu diferite specializări, atestați de Ministerul Culturii, respectiv pentru componenta financiară (40 la sută). Înscrierile în procedură se fac până pe 5 iulie, iar durata contractului va fi de șase luni.

Investiția este posibilă în urma semnării, anul trecut, a acordului de asociere dintre Primăria Iași și parohie în baza unei hotărâri aprobate de Consiliul Local pe 28 mai 2021. „Era păcat ca un astfel de edificiu, încărcat de atâta istorie, să se năruiască, așa că, profitând și de experiența dobândită la refacerea Mănăstirii Frumoasa, Primăria Municipiului a venit în ajutorul Parohiei pentru o accesare cât mai rapidă a fondurilor europene”, declara atunci primarul Mihai Chirica, referindu-se deopotrivă la biserică și la turnul clopotniță.

Proiectul lansat acum în licitație nu include clopotnița bisericii. Turnul, care adăpostește cel mai vechi orologiu în funcțiune instalat în Țările Române, se află și el într-o stare avansată de degradare.

Biserica Sf. Spiridon, zidită la mijlocul secolului al XVIII-lea, a fost paraclis pentru bolnavii spitalului cu același nume, construit de asemenea cu mai bine de 250 de ani în urmă. Aici este îngropat trupul domnitorului Grigore III Ghica, ucis de turci în 1777 pentru că s-a împotrivit cedării Bucovinei către Austria.

„Având în vedere starea avansată de degradare a acoperișului Bisericii Sf. Spiridon, care afectează pictura cât și starea clădirii, structura de rezistență fiind pusă în pericol, se justifică necesitatea realizării expertizei tehnice și Documentației de Avizare a Lucrărilor de lntervenție în vederea realizării obiectivului de investiții «Proiectare faza DALl Reabilitare Biserica Sfântul Spiridon lași»”, menționează Caietul de sarcini.

Cititi si: Povestea fascinantă a ultimelor orologii din oraș. Știați că Iaşul a avut primul “ceas public” din țară?

Comentarii