Un şofer a băut două pahare de vin şi vede la orizont 4 ani de închisoare

marți, 05 octombrie 2021, 01:50
3 MIN
 Un şofer a băut două pahare de vin şi vede la orizont 4 ani de închisoare

Un şofer ar putea ajunge la închisoare pentru că a vrut mort-copt să vorbească cu avocatul său. Oprit de poliţişti şi având o alcoolemie de 0,46‰ în aerul expirat, acesta a refuzat să dea probe biologice înainte de a discuta cu avocatul. La ora 4.00 dimineaţa, acesta nu i-a răspuns la telefon.

Faptele s-au petrecut în februarie 2015, dosarul ajungând însă în instanţă abia patru ani mai târziu. Bogdan Osoianu fusese la restaurant cu o cunoştinţă. Plecaseră la ora 3.45, întrucât femeia nu se simţea bine. Tot ea s-a urcat la volanul autoturismului Audi A6. Întrucât se simţea tot mai rău, a oprit maşina, la volan trecând Osoianu, acesta vrând să meargă la o farmacie din Tudor Vladimirescu. După doar 100 de metri, au fost opriţi de un echipaj de poliţie. A recunoscut că băuse două pahare de vin şi a adăugat că mâncase şi o salată cu oţet, amănunt nesemnificativ, întrucât oţetul nu influenţează alcoolemia. Când i s-a cerut să meargă la spital pentru a i se recolta probe biologice, bărbatul a refuzat. A cerut un răgaz de 5-10 minute pentru a-şi contacta avocatul. Acesta nu a răspuns însă la telefon. În cele din urmă, poliţiştii au consemnat că refuză prelevarea de probe biologice. Condus la poliţie, a refuzat să semneze procesul-verbal, pentru că nu i se păruse corectă atitudinea poliţiştilor. Ulterior, s-a întors la sediul Poliţiei Rutiere şi a cerut să i se preleveze probe, dar a fost refuzat. Procesul-verbal era deja întocmit.

Declaraţia dată în faţa instanţei nu a avut darul de a-i convinge pe judecători. "Apărările inculpatului care a arătat că nu a refuzat să i se recolteze probe de sânge, ci doar a solicitat să se aştepte un termen, nu sunt de natură a infirma comiterea infracţiunii, ci de a o confirma, întrucât orice conducător auto are obligaţia de a se conforma solicitării organelor de poliţie de a se supune recoltării de probe biologice, fără a condiţiona această recoltare de trecerea unui timp, de contactarea unui avocat sau de orice altă împrejurare. Exercitarea dreptului la apărare prin contactarea unui avocat nu poate avea ca efect împiedicarea constatării de către organele de poliţie a comiterii unei infracţiuni: prin trecerea timpului, de la momentul opririi în trafic, analiza toxicologică îşi pierde din fiabilitate. Cât despre faptul că inculpatul nu a cunoscut că are obligaţia de a se supune prelevării de probe biologice, sub sancţiunea comiterii unei infracţiuni, instanţa constată că, în fapt, inculpatul invocă necunoaşterea legii penale, ceea ce nu constituie o cauză de neimputabilitate", au reţinut magistraţii Judecătoriei.

Osoianu a fost condamnat la 1 an de închisoare pentru conducere sub influenţa alcoolului. El nu se afla însă la prima abatere, la data incidentului aflându-se încă în termenul de încercare dispus pentru o condamnare la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare pentru contrabandă. Ca urmare, cele două pedepse au fost contopite, bărbatul fiind condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Contestaţia depusă de acesta împotriva sentinţei se află pe rolul Curţii de Apel, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru data de 1 noiembrie.

Comentarii