Un șofer și-a primit înapoi permisul, chiar dacă a comis un accident soldat cu o victimă

joi, 29 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Un șofer și-a primit înapoi permisul, chiar dacă a comis un accident soldat cu o victimă

Un șofer și-a primit înapoi permisul, chiar dacă a comis un accident soldat cu o victimă. Polițiștii au aplicat o sancțiune depășind cadrul legal, iar șoferul reușit să convingă instanța că are neapărată nevoie de permis.

Stabilit în Statele Unite, la Chicago, A.M. se întorsese în Iași pentru a-și îngriji mama, în vârstă de 95 de ani. Pe 1 decembrie anul trecut, el se afla la volanul unui Nissan, pe bulevardul Alexandru cel Bun, pe sensul de mers dinspre Familial spre Bucegi. La intersecția cu strada Basarabi a virat stânga, fără a acorda prioritate, lovind motociclul condus de A.A., care venea pe bulevard din sens contrar. Femeia nu a depus plângere împotriva lui A.M., ceea ce a dus la clasarea dosarului deschis pentru vătămare corporală din culpă. În schimb, polițiștii i-au suspendat lui A.M. dreptul de a conduce timp de 180 de zile.

Procesul-verbal întocmit de polițiști a fost atacat de șofer în instanță. În paralel, într-o altă acțiune, el a cerut suspendarea deciziei prin care îi fusese ridicat permisul. În instanță, șoferul a arătat că în momentul accidentului, legea prevedea pentru accidentele soldate cu victime suspendarea dreptului de a conduce timp de 90 de zile. Procesul-verbal fusese însă întocmit în iulie 2022. Între timp, legislația se schimbase, aceeași situație fiind pedepsită cu suspendarea permisului timp de șase luni, de unde și eroarea polițiștilor. Cererea de suspendare a deciziei Poliției Rutiere a fost justificată de A.M. prin faptul că mașina îi este indispensabilă pentru a-și putea duce mama la controale și tratamente medicale. Argumentul a fost considerat valid de magistrații Tribunalului, care au dispus suspendarea executării dispoziției de ridicare a permisului până la pronunțarea instanței asupra cererii de anulare a procesului-verbal. 

Comentarii