Un specialist de la USV explică modul în care trebui îngrijit un brad la ghiveci

miercuri, 22 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Un specialist de la USV explică modul în care trebui îngrijit un brad la ghiveci

Specialiştii în peisagistică de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) au explicat cum trebuie îngrijiţi brazii la ghiveci, având în vedere că longevitatea lor depinde foarte mult de modul de îngrijire. 

În primul rând, atunci când luăm decizia de a cumpăra un astfel de brad, trebuie să ţinem cont de locul în care va fi aşezat, să nu uităm că are nevoie de apă, lumină şi alte aspecte legate de umiditate şi căldură.

„Este foarte important ca în momentul în care este adus în casă un astfel de exemplar viu să fim atenţi la aclimatizare. Altfel spus, nu se recomandă introducerea lui direct în locuinţă, la temperaturi ridicate. Trebuie ţinut câteva zile pe hol, o terasă, balcon închis sau într-un garaj luminos. În acest fel, se va obişnui treptat cu diferenţa de temperatură şi nu va suferi un şoc termic, atunci când va fi amplasat în camera unde dorim să-l împodobim”, a explicat asist. univ. dr. Roxana Paşcu, de la disciplina de peisagistică a Facultăţii de Horticultură a USV Iaşi.

Astfel, deşi un brad la ghiveci are nevoie de multă lumină, trebuie să nu fie aşezat aproape de o sursă directă de căldură. De asemenea, trebuie udat pentru că dacă nu este hidratat suficient, un astfel de exemplar se pierde în trei zile, iar ramurile nu trebuie încărcate cu foarte multe elemente.

Atunci când începe despodobirea, specialiştii recomandă scoaterea treptată din mediul în care a stat.

„Mai exact, trebuie scos prima dată într-un hol, din hol în balcon şi mai apoi plantat, când temperaturile sunt îndeajuns de crescute, adică substratul de plantat să nu fie îngheţat”, a mai spus asist. univ. dr. Roxana Paşcu. Bradul nu trebuie ţinut în interior mai mult de două săptămâni, iar dacă iarna este blândă, poate fi plantat imediat după ce este scos afară, însă doar dacă temperaturile sunt pozitive. 

Comentarii