Un stabor ţigănesc din Tătăraşi, cu bărdiţe şi cuţite, s-a terminat în faţa judecătorilor ieşeni

luni, 22 august 2022, 01:50
2 MIN
 Un stabor ţigănesc din Tătăraşi, cu bărdiţe şi cuţite, s-a terminat în faţa judecătorilor ieşeni

Poliţiştii ieşeni au trebuit să intervină pentru a calma spiritele încinse dintr-un stabor desfăşurat în mijlocul drumului. Judecata ţigănească se transformase într-o adevărată încăierare publică. Niciunul dintre participanţi nu a avut însă nimic de reclamat, aşa că singura acuzaţie adusă acestora a fost cea de tulburare a liniştii publice.

Poliţiştii au fost anunţaţi, pe 24 iunie 2018, că un grup de 15-20 de romi se bat pe strada Tătăraşi. Când au ajuns la faţa locului, oamenii legii au găsit scandalul în toi, iar mai mulţi participanţi deja sângerau. Până la urmă, lucrurile s-au lămurit. Oamenii se adunaseră cu o jumătate de oră înainte, pentru un stabor, o „judecată” privată legată de o datorie între doi membri ai comunităţii. Nu s-au înţeles asupra litigiului, între participanţi izbucnind un conflict, iniţiat de Mihăiţă Scripcariu şi Mureş Căldăraru. Primul scosese un briceag cu care lovise pe unul în cap, pe altul în picior, iar pe alţi doi, în mână. Celălalt, înarmat cu o bărdiţă, îl lovise pe alt participant în spate. Trecătorii aflaţi întâmplător în zonă au fost nevoiţi să se refugieze, fugind printre maşinile parcate. Pentru liniştirea spiritelor, a fost necesară intervenţia mai multor echipaje de poliţie, sprijinite de poliţişti locali şi jandarmi.

Scripcariu şi Căldăraru au fost trimişi în judecată. Cum rănile celor atacaţi nu erau grave, cei doi au fost judecaţi doar pentru tulburarea liniştii publice, nu pentru vătămare corporală ori tentativă la omor. Magistraţii Judecătoriei au constatat că ambii inculpaţi se aflau la prima abatere, ei lucrând cu forme legale în străinătate. Ca urmare, judecătorii au considerat faptele ca reprezentând „un eveniment nefericit şi izolat din viaţa inculpaţilor”. Cei doi au fost condamnaţi la plata unei amenzi penale de câte 2.000 de lei, corespunzând unui număr de 100 de zile-amendă. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. 

Comentarii