Un tânăr de 18 ani a ars de viu într-un accident auto, iar şoferul vinovat a primit doar un an şi 10 luni de închisoare (VIDEO)

sâmbătă, 11 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Un tânăr de 18 ani a ars de viu într-un accident auto, iar şoferul vinovat a primit doar un an şi 10 luni de închisoare (VIDEO)

Un tânăr de 18 ani a ars de viu într-un accident auto, iar şoferul vinovat de catastrofă a primit doar un an şi 10 luni de închisoare. Încă patru luni de închisoare au fost aplicate pentru faptul că şoferul era beat. Magistraţii au remarcat detaliile atroce ale incidentului, dar în dozarea pedepsei par să nu fi contat foarte mult.

Pe 30 mai anul trecut, Andrei Glodoreanu s-a întâlnit cu o fată şi cu D.I. în apartamentul acestuia din urmă, din zona Alexandru cel Bun. Au băut împreună vodcă cu suc de mere, sărbătorind faptul că D.I. tocmai îşi obţinuse permisul de conducere. În jurul orei 19.45, cei trei s-au urcat în autoturismul lui Glodoreanu, un Audi A4. Deşi aflat în stare de ebrietate, acesta nu a avut nicio problemă să se urce la volan. Nici prietenii săi nu au comentat nimic.

Victima, prinsă între parbriz şi portieră

Maşina a ieşit din oraş, îndreptându-se spre Târgu Frumos. În Leţcani, alcoolul l-a făcut pe Glodoreanu să piardă controlul volanului. La ieşirea dintr-un curbă la stânga, autoturismul a derapat din cauza vitezei excesive, a părăsit partea carosabilă, a lovit un copac aflat pe marginea drumului şi s-a răsturnat pe terenul agricol de pe marginea drumului european. Accidentul a fost observat de alţi şoferi, care au oprit, încercând să-i ajute pe ocupanţii autoturismului. Au reuşit să-i scoată din maşină pe şofer şi pe pasagera de pe bancheta din spate. D.I. era prins însă în interiorul caroseriei deformate, cu piciorul stâng orientat spre parbriz, iar cel drept ieşind prin geamul portierei din dreapta-faţă. Era conştient încă, dar inert şi nu răspundea la întrebările martorilor. Când unul dintre aceştia i-a deblocat centura de siguranţă, D.I. nu a schiţat niciun gest, lăsându-şi corpul să cadă spre dreapta maşinii.

Martorii nu au mai reuşit să-l salveze. O explozie s-a produs în partea din spate a autoturismului răsturnat, imediat izbucnind un incendiu. Salvatorii au încercat să răstoarne caroseria Audi-ului pentru a-l scoate pe D.I. Au reuşit în cele din urmă, folosind troliul, dar era prea târziu, incendiul cuprinzând maşina. Extinctoarele auto pe care le aveau s-au dovedit inutile, incendiul fiind prea violent. Necropsia ulterioară a arătat că D.I. murise ars de viu. A fost constatată o fractură costală, dar aceasta nu i-ar fi putut provoca moartea. Probabil ea apăruse în cursul manevrării cadavrului.

Imediat după accident, Glodoreanu le-a spus martorilor că nu el se afla la volan, ci victima. Cei care interveniseră ştiau însă prea bine unde se afla în maşină fiecare ocupant. La faţa locului, şoferul a refuzat să sufle în etilotest, dar a acceptat prelevarea de sânge. A fost calculată o alcoolemie de 1,82‰ alcool în sânge. La mai puţin de o lună de la producerea accidentului, tânărul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului.

Cititi si: Şoferul care a produs tragedia pe “şoseaua morţii” a fost arestat pentru 30 de zile

Magistraţii Judecătoriei care au analizat dosarul au reţinut că Glodoreanu nu avusese nicio scuză pentru a se urca la volan după consumarea unei cantităţi importante de alcool, ca şi faptul că pe fondul stării de ebrietate pierduse cu uşurinţă controlul volanului şi nu avusese reflexele necesare pentru a evita răsturnarea. „La acestea se adaugă atitudinea total iresponsabilă şi lipsită de umanitate a inculpatului atunci când, conştient că a consumat o cantitate mare de alcool, a ales să conducă autoturismul în care mai erau alţi doi pasageri, dintre care unul a decedat carbonizat. Lipsa de empatie şi sfidarea normelor de conduită într-o societate bazată pe principii morale şi reguli este dovedită de împrejurarea că inculpatul a încercat, în mod perfid şi lipsit de orice urmă de compasiune pentru prietenul său pe care l-a văzut că se află în pragul morţii, să denatureze adevărul, să plaseze culpa provocării accidentului în sarcina acestuia, spunând martorilor care făceau eforturi disperate să-i salveze pe cei trei aflaţi în autoturismul avariat că cel care se face responsabil de comiterea accidentului este chiar victima, insinuând grosolan şi mincinos că i-ar fi încrediţat acestuia autoturismul pentru a-l conduce”, au subliniat judecătorii.

Daunele morale au fost stabilite în final la 75.000 de euro

Teribilismul, în condiţiile în care şoferul era aşteptat acasă de un copil şi o soţie însărcinată, ca şi încercarea acestuia de a da vina pe mort au fost principalele motive invocate de magistraţi pentru a respinge cererea apărării de aplicare a unei pedepse cu suspendare. Cu toate acestea, pedeapsa a fost deosebit de uşoară, de doar un an şi 10 luni de închisoare, chiar sub minimul legal de 2 ani. Pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului a fost de asemenea aplicată pedeapsa minimă, de un an de închisoare, pedeapsa totală rezultantă fiind de doi ani şi două luni de detenţie. Au fost stabilite şi daune materiale în sumă de 40.133 lei, reprezentând cheltuielile de înmormântare şi pomenire a victimei, ca şi daune morale de 50.000 euro în favoarea familiei.

Sentinţa a fost contestată de inculpat, dar şi de către procurori. Aceştia din urmă au solicitat majorarea pedepsei, apreciind că prima instanţă se orientase nejustificat spre minimul legal. Judecătorii dăduseră mai multă importanţă circumstanţelor personale ale şoferului decât gravităţii accidentului. De cealaltă parte, apărătorul lui Glodoreanu a solicitat suspendarea executării pedepsei, considerând că este greu de crezut că încarcerarea ar putea avea un efect pozitiv asupra evoluţiei sale ulterioare. El a criticat şi cuantumul daunelor civile stabilite. Printre cheltuielile reţinute de Judecătorie se aflase şi contravaloarea taxelor pentru obţinerea certificatului de moştenitor, în sumă de 960 lei sau un monument funerar în valoare de 20.500 lei. Şi daunele morale au fost considerate a fi prea mari.

Cititi si: Noi amănunte în cazul tragediei de pe Şoseaua morţii. Nici medicii legiști nu s-au mai întâlnit cu astfel de cazuri de carbonizare în mașină

Parţial, argumentele apărării au fost acceptate de magistraţii Curţii de Apel. Aceştia au apreciat că o parte a responsabilităţii pentru cele întâmplate aparţinuse şi victimei, D.I. putând să refuze să urce ca pasager în maşina condusă de Glodoreanu. Judecătorii au reţinut o culpă de 25% a victimei. Ca urmare, cuantumul daunelor materiale a fost redus până la 30.100 lei. În schimb, magistraţii au apreciat că daunele morale stabilite iniţial erau prea mici, majorându-le până la un total de 75.000 euro. Pedeapsa propriu-zisă a rămas neschimbată.

Comentarii