Un tânăr va rămâne în libertate după ce aproape și-a omorât în bătaie partenerul de rummy

vineri, 25 august 2023, 01:50
3 MIN
 Un tânăr va rămâne în libertate după ce aproape și-a omorât în bătaie partenerul de rummy

Un tânăr va rămâne în libertate după ce aproape și-a omorât în bătaie partenerul de rummy. Procurorii l-au trimis în judecată pentru tentativă la omor și au insistat pentru o pedeapsă cu executarea în regim de detenție. Atât judecătorii Tribunalului, cât și cei ai Curții de Apel au preferat însă o pedeapsă cu suspendare, pentru a-i mai da o șansă.

În decembrie 2020, Ionel Grigoraș juca rummy cu trei prieteni în parcul de lângă oficiul poștal din Dancu. După ce doi dintre prietenii lui Grigoraș au plecat, în joc a intrat și P.D. În timpul jocului, Grigoraș a început să se uite în tabla de joc a lui P.D., acesta atrăgându-i atenția că trișează. După o nouă ocheadă aruncată de Grigoraș în piesele adversarului, acesta s-a enervat și le-a aruncat spre el.

Cei doi s-au înjurat reciproc, iar P.D. l-a scuipat pe Grigoraș. La rându-i, acesta l-a lovit de două ori cu tabla în cap și a plecat de la masă. A aruncat și P.D. cu o tablă de rummy după adversar, fără însă a-l nimeri. Grigoraș s-a întors și l-a mai lovit de două ori cu pumnul în față. Imediat după incident, P.D. s-a deplasat la sediul Poliției Locale, pentru a reclama agresiunea. Acolo însă și-a pierdut cunoștința. A fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie, fiind internat în comă. Suferise o fractură temporală pe partea dreaptă, fiind necesară o intervenție chirurgicală de urgență.

În fața Tribunalului, apărătorul lui Grigoraș a insistat asupra faptului că acesta ar fi fost provocat de P.D. A fost o strategie potrivită, judecătorii reținând în favoarea agresorului circumstanțe atenuante. În plus, Grigoraș își recunoscuse vina, ceea ce i-a atras în final o pedeapsă de 3 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Grigoraș a fost obligat și să-i plătească victimei 10.000 euro ca daune morale și 10.000 lei, ca daune materiale.

Sentința a fost contestată de procurori, aceștia cerând aplicarea unei pedepse cu executarea în regim de detenție. Ei au subliniat faptul că greutatea de 900 de grame a tablei de rummy folosită de Grigoraș permitea aplicarea unor lovituri suficient de dure pentru a provoca decesul. De altfel, victima fusese internată în comă, ceea ce demonstra agresivitatea atacului. Magistrații Curții de Apel au luat însă în calcul vârsta de doar 22 de ani a agresorului și faptul că este cunoscut ca o persoană muncitoare, serioasă, responsabilă și neconflictuală. În timpul judecății, el a achitat o parte din suma datorată ca despăgubiri, ceea ce a demonstrat judecătorilor faptul că era dispus să-și îndeplinească obligațiile.

„Pronunţarea condamnării şi aplicarea pedepsei constituie un avertisment suficient pentru a-l determina ca, pe viitor, să se abţină de la comiterea de alte fapte antisociale, existând reale perspective de reintegrare în societate şi suficiente elemente pentru a se aprecia, în mod rezonabil, că acesta nu va mai săvârşi şi alte infracţiuni. Pedeapsa corespunde, prin natură şi cuantum, precum şi prin modalitatea de individualizare judiciară a executării pedepsei atât necesității de a restabili ordinea de drept, cât și unei reale reinserții sociale a inculpatului, reflectând gradul de pericol social al faptei săvârșite, dar și circumstanțele de ordin personal”, au conchis judecătorii, care au respins apelul procurorilor. 

 

 

Comentarii