Un turist bolnav a dus COVID pe Ceahlău

marți, 24 august 2021, 20:40
2 MIN
 Un turist bolnav a dus COVID  pe Ceahlău

După o misiune a salvamontiştilor din Ceahlău, care au acţionat pentru salvarea unui bărbat căruia i se făcuse rău în timp ce cobora muntele, fiind necesară şi intervenţia unui elicopter SMURD, care să-l transporte la o unitate sanitară, a venit şi o veste oarecum proastă.

După câteva zile de la incidentul nedorit, s-a aflat că starea de sănătate a celui în cauză, un bucureştean în vârstă de 44 de ani, se alterase din cauza infectării cu tulpina Delta a coronavirusului.

Bărbatul stătuse o perioadă la schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, care se află pe platoul montan, la cota 1.700, în apropierea cabanei Dochia. Chiar pacientul a fost cel care a anunţat Salvamont Neamţ despre situaţia în care este, lucru care este de apreciat.

„A sunat la Dispeceratul Serviciului Salvamont Neamţ şi ne-a anunţat că a fost diagnosticat cu tulpina Delta a virusului SARS COV 2, este internat în spital şi are afectare pulmonară importantă. Noi suntem vaccinaţi cu toţii, dar echipa care l-a asistat şi l-a transportat la elicopter va fi testată, pentru a ne asigura că nu are nimeni vreo problemă“, a declarat, pentru Atitudinea de Neamţ.ro, Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Intervenţia în cazul persoanei din Capitală a avut loc pe data de 15 august 2021. Despre acesta s-a transmis la orele prânzului că era la cota 1.000 de metri, cu febră mare şi saturaţie de oxigen 90.

Salvamontiştii l-au preluat, solicitând în acelaşi timp un elicopter SMURD, pentru transportul la un spital din Iaşi, lucru care s-a efectuat fără probleme, deoarece vremea era frumoasă pe Ceahlău, aparatul de zbor putând ateriza şi decola în siguranţă.

În altă ordine de idei, salvamontiştii care acţionează în Ceahlău au avut numeroase intervenţii în această lună. Una din ultimele misiuni a avut loc pe 20 august, în cazul unui copil, care a fost il implicat într-un accident rutier, suferind un traumatism de membru inferior.

Sursa: monitorulneamt

Comentarii