Unde poate duce o ceartă banală de la costul reparaţiei maşinii, într-o familie de oameni liniştiţi? Îţi pui mâinile-n cap!

sâmbătă, 18 februarie 2023, 02:50
4 MIN
 Unde poate duce o ceartă banală de la costul reparaţiei maşinii, într-o familie de oameni liniştiţi? Îţi pui mâinile-n cap!

O banală ceartă în familie a dus la o intervenţie în forţă a vestitului SAS, Serviciul pentru Acţiuni Speciale. Refugiat în bucătăria unui apartament din zona Gării, „teroristul” a opus rezistenţă înarmat cu un cuţit, luptând împotriva a trei poliţişti SAS. Urmarea a fost un dosar penal cu o triplă acuzaţie de ultraj, cu care magistraţii Judecătoriei nu au vrut să-şi bată capul prea mult. Totul de la reparaţia unei maşini.

Pe 28 noiembrie 2021, Ioan Răileanu rămăsese singur acasă, în timp ce soţia sa plecase la biserică. După ce s-a întors, femeia a pregătit prânzul, iar cei doi s-au aşezat la masă. Pe parcurs, ei au început să discute în contradictoriu, pe tema cheltuielilor cu repararea maşinii. Ulterior, supărată, femeia a mers în sufragerie pentru a se uita la televizor.

După vreo două ore, bărbatul a venit în sufragerie, reproşându-i soţiei că se uită la televizor. A anunţat-o că se va pocăi, deci nu-i mai trebuie televizor. A luat un cuţit şi a tăiat cablul TV de pe hol, dar şi alte cabluri de prin casă, răvăşind-o şi ameninţându-şi soţia cu moartea. Speriată, aceasta a fugit din apartament.

Mai liniştit, Răileanu a revenit în bucătărie şi s-a încuiat înăuntru. După o vreme, soţia s-a întors acasă şi a încercat să intre în bucătărie, spunând că vrea să mănânce. Răileanu a refuzat să-i deschisă, spunându-i că nu mai are nicio treabă cu ea.

Se gândea să nu se sinucidă soţul

Neliniştită, femeia a sunat la 112, cerând intervenţia Poliţiei. Se gândea să nu i se întâmple ceva soţului ori ca acesta să nu se sinucidă. La faţa locului s-a prezentat un echipaj al Secţiei 2, dar nu au avut cu cine sta de vorbă.

De după uşa bucătăriei, Răileanu le adresa injurii şi ameninţări, spunând „vă tai gâtul dacă intraţi”, „dacă intri bag cuţitul în tine”, „primul care intră îi tai gâtul şi mă sinucid” şi altele de aceeaşi natură. După aproximativ un sfert de oră, temându-se că situaţia ar putea degenera, poliţiştii au cerut sprijin, la faţa locului venind încă trei colegi din cadrul secţiei.

Apoi a fost solicitat sprijin specializat. În scurt timp, a venit o echipă de asalt SAS formată din patru poliţişti, un echipaj de descarcerare, un echipaj de ambulanţă şi încă un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cu o autospecială prevăzută cu pernă pneumatică.

S-a folosit grenada acustic-luminoasă

La aproximativ o oră de la debutul „crizei”, au început negocierile purtate de membrii echipei SAS cu Răileanu, tot prin uşa bucătăriei. Bărbatul şi-a reluat ameninţările cu moartea şi sinuciderea. După o oră de discuţii inutile, echipa de asalt a forţat uşa bucătăriei şi a aruncat înăuntru o grenadă acustic-luminoasă.

După detonare, primul a intrat în bucătărie V.D.D. După uşă, îl aştepta Răileanu, cu un cuţit. A lovit în scutul poliţistului de câteva ori, dar fără prea multă convingere. V.D.D. l-a blocat pe bărbat între scut şi perete, iar alţi doi agenţi l-au prins de câte un braţ şi l-au dezarmat.

Cei trei au reuşit până la urmă să-l imobilizeze şi să-l încătuşeze. Ulterior, pe masa din bucătărie a fost găsit un bilet scris de mână de Răileanu, cu o gramatică aproximativă, adresat soţiei sale: „Blestemată să fi Eu îngropat cu părinţii mei. Tu la ţară cu ai tău. Nici un regret. Să te ia dracu. Am luat pe cine no trebuiat”. În următoarele cinci zile, Răileanu a fost internat la Institutul de Psihiatrie.

Loviturile de cuţit date fără convingere l-au scăpat

Bărbatul a fost trimis în judecată pentru ultraj, atât împotriva primilor poliţişti veniţi la faţa locului, cât şi asupra agentului atacat cu cuţitul. În final însă, chiar declaraţiile lui V.D.D. au contribuit semnificativ la o sentinţă uşoară.

„După eşuarea negocierilor cu inculpatul şi stabilirea planului tactic, a fost convins că nu i se va întâmpla nimic, având în vedere că urma să acţioneze protejat de scutul din dotare şi cunoscând dispunerea mobilierului în cameră, poziţia inculpatului şi starea sa de sănătate.

În ce priveşte riposta inculpatului la pătrunderea sa în cameră, persoana vătămată (V.D.D., n.r.) a susţinut că nu ştie care a fost ţinta inculpatului – dacă acesta a vizat corpul său sau scutul din dotare – însă a perceput loviturile ca fiind de slabă intensitate şi că acesta nu a căutat să lovească pe lângă scut, după prima lovitură”, au reţinut magistraţii Judecătoriei din declaraţia poliţistului.

Răileanu şi-a recunoscut şi regretat acţiunile în faţa atât a anchetatorilor, cât şi a judecătorilor. În plus, cunoscuţii îl descriau ca o persoană calmă, responsabilă la fostul loc de muncă şi cu simţul datoriei.

Vârsta de 68 de ani şi lipsa antecedentelor penale ale inculpatului au contribuit şi ele la decizia magistraţilor. Aceştia l-au condamnat pe Răileanu la 10 luni de închisoare, dar au decis amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani. Sentinţa nu este încă definitivă. 

Comentarii