De Sănătate

Punem punctul pe știi

Vaccinarea nu va fi obligatorie, promite Ministerul Sănătăţii. Vom putea însă să ne vaccinăm gratuit împotriva mai multor boli

joi, 17 august 2023, 01:50
3 MIN
 Vaccinarea nu va fi obligatorie, promite Ministerul Sănătăţii. Vom putea însă să ne vaccinăm gratuit împotriva mai multor boli

Cu strategia naţională de vaccinare pentru următorii ani aflată pe masa Guvernului, Ministerul Sănătăţii facem promisiuni că nu va există ideea de vaccinarea obligatorie, ci doar de „acces echitabil pentru oricine”. Discuţiile vin în contextul în care, din toamnă, mai multe categorii de adulţi, inclusiv o bună parte din bolnavii cronici, vor beneficia de posibilitatea de a se vaccina după o schemă compensată.

Practic, medicul de familie dă reţeta pe baza căreia vaccinul poate fi achiziţionat de la farmacie. Schema se va aplica, conform actului normativ, de la vaccinul antigripal, la vaccinul anti HPV pe care în România îl pot face şi femeile adulte, dar care este compensat în momentul de faţă doar pentru persoanele tinere.

„Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia naţională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială, urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând şi la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării. Femeile, adolescenţii fete şi băieţi, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc şi solicită medicului de familie prescripţie”, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă, citat de mai multe instituţii media.

Şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a reacţionat după anunţul ministerului, reamintind faptul că au solicitat din 2018 ca pacienţii aflaţi în grupe de risc să intre într-un program de vaccinare pe durata întregii vieţi. Conform acestora, pacienţii care suferă de diferite boli cronice sunt mult mai susceptibili la infecţii astfel că aceştia pot dezvolta complicaţii majore şi de la gripa sezonieră, spre exemplu.

„Am explicat atunci că vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecţiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct. Şi că adulţii cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuşi decât cei sănătoşi să dezvolte boală pneumococică. Era înaintea pandemiei, iar ce s-a întâmplat în anii următori ne-a arătat clar că pacienţii cronici au cel mai mare risc de complicaţii care pot duce la probleme grave sau chiar la deces”, au precizat reprezentanţii COPAC.

Aceştia au mai atras atenţia şi asupra faptului că Guvernul dă curs abia acum solicitărilor de peste cinci ani de zile pentru compensarea vaccinării în cazul pacienţilor cronici. Şi abia acum, spun ei, se poate vorbi de acces şi echitate la vaccinare: până în prezent, pacienţii cronici se puteau vaccina, dar o făceau din buzunarul lor şi unele schimbe de vaccinare, spre exemplu pentru cei care suferă de cancer, ajungeau şi la 4.000 de lei.

„Ne dorim să avem o strategie de vaccinare normală, care să cuprindă educaţie şi acces prin compensare. Acces nu înseamnă şi nici nu are cum să însemne obligativitate, ci posibilitatea de a alege, pe care românii de fapt nu o au de multe ori pentru că nu îşi permit”, au completat cei de la COPAC. În final, ei au cerut ca procesul de vaccinare să fie organizat într-un mod simplu, atât la medicii de familie, cât şi la specialişti. 

Comentarii