Vaccinurile nu vor fi obligatorii în şcoli: elevii nevaccinaţi vor rămâne însă la domiciliu în caz de situaţii epidemiologice

marți, 08 august 2023, 22:40
1 MIN
 Vaccinurile nu vor fi obligatorii în şcoli: elevii nevaccinaţi vor rămâne însă la domiciliu în caz de situaţii epidemiologice

Ministerul Sănătăţii a transmis, într-un comunicat remis presei, că vaccinările nu vor fi obligatorii în şcoli, şi că a fost semnat un ordin comun cu Ministerul Educaţiei pentru a gestiona diferite scenarii în care apar situaţii epidemiologice speciale. Ministerul a atras atenţia asupra faptului că vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi a rujeolei a scăzut în România cu circa 10% în 2020 faţă de 2009.

„În şcoli, vaccinarea nu va fi obligatorie! Prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi cel al educaţiei, sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învăţământ în situaţii epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situaţie, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejaţi împotriva bolii”, au punctat reprezentanţii ministerului, citaţi şi de 360medical.ro.

Aceştia au mai precizat şi faptul că strategia naţională de vaccinare în România până în 2030 se află acum în dezbatere publică, dubă elaborarea actului normativ care a stabilit cum anume va avea această loc. „Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar dă dreptul tuturor, mai ales pacienţilor cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc. Compensarea vaccinurilor este contrară principiului obligativităţii, iar România face în acest moment acest pas important pentru adolescenţi şi adulţi”, a precizat Ministerul Sănătăţii. 

Comentarii