Amendament în şedinţa Consiliului Local de ieri

Veste bună: pachetul de 20 bilete CTP va costa 40 de lei. Dezbateri furtunoase în CL

joi, 31 mai 2018, 01:50
4 MIN
 Veste bună: pachetul de 20 bilete CTP va costa 40 de lei. Dezbateri furtunoase în CL

Proiectul a trecut la limită, prin votul dat de majoritatea consilierilor prezenţi la şedinţă, şi numai după ce au fost acceptate şi unele amendamente. Unul dintre cele mai importante amendamente i-a aparţinut consilierului independent Andrei Postolache. 

Acesta a criticat eliminarea setului cu 10 bilete, un tichet destul de popular în rândul ieşenilor, şi a propus introducerea unui nou set, cu 20 de bilete, a cărui valoare să fie de 40 lei, cu 10 lei mai ieftin decât în mod normal. Spre surprinderea consilierului, amendamentul a fost acceptat de plen, inclusiv consilierii PSD achiesând la idee. Tot o soluţie de compromis au propus şi aleşii social-democraţi: amânarea intrării în vigoare a noului plan tarifar până în luna septembrie şi nu în luna iunie, aşa cum prevedea iniţial proiectul. Inclusiv un amendament al liberalilor a fost acceptat de plen: costul unui abonament unic anual să fie de 600 lei şi nu 800 lei cum a propus CTP.

Cu toate acestea, liberalii au votat împotriva proiectului de hotărâre, nemulţumiţi că plenul nu a dat undă verde unui al doilea amendament: menţinerea preţului unei călătorii la 2 lei şi, implicit, la 4 lei a unui bilet cu 2 călătorii. Noua politică tarifară a CTP cuprinde şi alte noutăţi: 2,5 lei pentru un bilet valabil 120 minute indiferent de numărul de transbordări, un abonament turistic valabil 3 zile cu o valoare de 25 lei şi, nu în ultimul rând, bilete şi abonamente inclusiv pentru comunele limitrofe ale Iaşului. „Acest plan tarifar oferă cetăţeanului o flexibilitate mult mai mare în alegerea traseelor. Dacă ne referim la abonamente, preţul variază între 1,07 lei la cel de 80 lei/lună şi până la 1,45 lei la abonamentul pe 7 zile. Cetăţeanul plăteşte mult mai puţin, dar câştigăm fidelizare prin abonamente“, a declarat directorul CTP, Cristi Stoica. De menţionat că studenţii şi elevii vor beneficia în continuare de o reducere de 50% a tichetelor de călătorie, în timp ce pensionarii vor avea transport gratuit.

PSD a aprobat proiectele propuse de Mihai Chirica

Dacă, la începutul lunii mai, PSD boicota plenul CL, iar şeful filialei social-democrate Maricel Popa anunţa faptul că social-democraţii nu vor vota anumite proiecte urbanistice, şedinţa de ieri a decurs fără astfel de „incidente“. Consilierii au dezbătut timp de aproape cinci ore cele peste 60 de proiecte de hotărâre, şedinţa fiind cea mai mai lungă din actualul mandat. Surpriza a venit din partea PMP: refuzul consilierilor acestui partid de a da undă verde unor proiecte ce vizau vânzarea de terenuri din patrimoniul public a dus la situa­ţia în care, în premieră, mai multe astfel de iniţiative au fost amânate pentru şedinţe ulterioare. De remarcat că, în ultimele luni, PMP s-a distanţat atât de iniţiativele primarului Chirica, cât şi de PSD, în condiţiile în care, anterior, PMP asigura primarului, alături de PSD şi ALDE, majoritatea necesară pentru a fi aprobat orice tip de proiect de hotărâre. În ceea ce priveşte planurile urbanistice zonale propuse de privaţi, proiectele au trecut fără probleme atât timp cât au fost votate de PSD, ALDE şi PMP, în timp ce liberalii au continuat să voteze împotriva unor astfel de proiecte în baza unei decizii politice luate la nivel de partid.

Un alt proiect de hotărâre important care a fost adoptat ieri a fost strategia turistică a Iaşului. „E un document programatic prin care dorim să valorificăm potenţialul cultural, academic, istoric şi să arătăm că Iaşul contează prin ceea ce este. Nu vrem să inventăm Iaşul, ci să-l redescoperim pentru că este unul dintre cele mai frumoase oraşe din România“, a spus primarul Mihai Chirica. Strategia a fost redactată de experţi ai Universităţii „Al.I.Cuza“. Şedinţa de ieri a adus şi o schimbare în componenţa CL: social-democratul Mihai Gavriil l-a înlocuit pe fostul consilier Marcel Istrate, acesta din urmă demisionând din PSD în contextul conflictului între Mihai Chirica şi conducerea filialei. În prima sa şedinţă, Gavriil a ales să se abţină la aproape toate proiectele de hotărâre (mai puţin cel privind planul tarifar al CTP), votul său determinând inclusiv respingerea raportului privind execuţia bugetului general al oraşului pe primul trimestru al anului în curs. 

Comentarii