Victima unui accident a cerut asiguratorului RCA inclusiv banii de ţigări

sâmbătă, 11 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Victima unui accident a cerut asiguratorului RCA inclusiv banii de ţigări

Instanţa nu a aprobat însă decât 10% din sumele solicitate

 

Victima unui accident s-a gândit că-şi poate deconta şi ţigările pe seama firmei de asigurări. Daunele materiale solicitate au fost verificate însă chitanţă cu chitanţă de judecători, care au constatat că doar un leu din 9 ceruţi avea justificare reală.

În seara zilei de 23 martie 2018, O.M.B. a fost lovită de un Renault Clio pe trecerea de pietoni din faţa spitalului din Târgu Frumos. Dosarul privind săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă a fost clasat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani, întrucât victima avusese nevoie de doar şase săptămâni de îngrijiri medicale, faţă de minim trei luni necesare ptatragerea răspunderii penale. Femeia s-a adresat instanţei solicitând despăgubiri pentru prejudiciul suferit în urma accidentului. Aceasta a solicitat 20.000 de lei ca daune materiale, reprezentând cheltuielile făcute cu transportul spre Iaşi, medicamentele necesare, plata unei persoane care a îngrijit-o cât a stat imobilizată la pat şi alte cheltuieli de acest tip, ca şi 60.000 de lei drept daune morale. Chemată în judecată, Groupama-Asigurări SA a solicitat dovedirea prin înscrisuri a cheltuielilor făcute de O.M.B. în privinţa daunelor materiale, dar şi limitarea daunelor morale, apreciate ca fiind prea mari în raport cu practica şi jurisprudenţa din România.

Analizând bonurile şi chitanţele prezentate, magistraţii Judecătoriei Paşcani au constatat că doar o mică parte din acestea aveau legătură directă cu îngrijirile medicale. „Reclamanta a solicitat cheltuielile efectuate cu transportul de la Târgu Frumos la Iaşi şi înapoi, precum şi costul deplasării cu taxi/microbuz, dar şi taxele de parcare plătite la instituţiile spitaliceşti. Cu privire la acestea, instanţa va reţine ca având valoare probatorie doar chitanţele emise în zilele în care reclamanta s-a prezentat la controale/evaluări medicale aşa cum rezultă din înscrisurile medicale din dosar, fără a lua în considerare taxele de parcare pe bonuri nedatate şi alte cheltuieli voluptorii existente pe bonuri, (ţigări Kent, telefon Nokia, factură servicii telefonie mobilă)”, au remarcat magistraţii, care au considerat că nu s-a putut dovedi decât un prejudiciu material de doar 2.273,95 lei. De asemenea, daunele morale au fost limitate la 35.000 lei, judecătorii apreciind că o sumă mai mare ar reprezenta o îmbogăţire fără justă cauză. Şi acest nivel al despăgubirilor a fost considerat prea mare de Groupama SA, firma declarând apel împotriva sentinţei. Apelul a fost respins ieri de Tribunal, sentinţa magistraţilor păşcăneni rămânând definitivă. 

Comentarii