Victorie a farmaciştilor în negocierile cu Ministerul Sănătăţii: pot majora preţul medicamentelor scumpe. Exista riscul închiderii unor farmacii

joi, 01 februarie 2024, 21:58
2 MIN
 Victorie a farmaciştilor în negocierile cu Ministerul Sănătăţii: pot majora preţul medicamentelor scumpe. Exista riscul închiderii unor farmacii

Farmaciştii anunţă o victorie în negocierile cu Ministerul Sănătăţii: vor avea voie să majoreze preţul medicamentelor scumpe. În urma unor modificări în zona fiscală, începând cu ianuarie 2024, Colegiul Farmaciştilor din Iaşi lansase un apel public în care spuneau că unele farmacii vor fi obligate să lucreze pe pierdere şi că medicamentele scumpe vor dispărea. În mod concret, este vorba despre medicamentele de peste 1.500 de lei, o bună parte din tratamentele oncologice având preţuri care încep cu această sumă.

 

Farmaciştii reclamau că modificările legislative au favorizat doar distribuitorii, iar ei ar fi plătit un impozit mai mare în urma comercializării acestor medicamente decât marja de profit pe care aveau voie să o pună. După ce negocierile iniţiale au eşuat, acum Ministerul Sănătăţii a fost de acord cu modificări legislative astfel încât să fie modificat adaosul comercial maxim de la nivelul farmaciilor.

„La dezbaterea organizată de Ministerul Sănătăţii pe data de 05.01.2024, toţi reprezentanţii farmaciilor şi farmaciştilor, inclusiv Colegiul Farmaciştilor din România, au solicitat acordarea unei minime compensaţii şi farmaciilor, însă acest lucru nu a fost luat în considerare”, au transmis reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din Iaşi, în apelul lansat public de către aceştia.

Înainte ca Ministerul Sănătăţii să le permită să crească majoreze preţul medicamentelor scumpe, farmaciile aveau o singură soluţie: mutarea întregii activităţi pe o nouă firmă, pentru schimbarea regimului de impozitare. Ei reclamau însă că procesul este unul laborios, ar dura până la şase luni, şi ar însemna să îşi reducă activitatea în acest răstimp.

 

„Nu nerentabilă, ci de-a dreptul prohibitivă”

 

„Ca urmare, farmaciile mici şi mijlocii organizate ca microîntreprinderi vor plăti începând cu 1 ianuarie impozit pe cifra de afaceri de 3% (pentru că depăşesc baremul de 60.000 EUR/an), ceea ce va face nu nerentabilă, ci de-a dreptul prohibitivă asigurarea medicamentelor având preţul cu amănuntul peste 1.500 lei. Pentru exemplificare, la un medicament de 365 lei la producător, distribuitorul va avea un adaos de 30 lei, iar farmacia de 35 lei, ducând preţul cu amănuntul (la care se eliberează pacientului şi se decontează de CNAS) la 468,70 lei (la cei 430 lei rezultaţi se adaugă 38,70 lei ca TVA 9%). Ca urmare, farmacia va obţine o marjă de 35 de lei şi va avea de plată ca impozit 12,90 lei, diferenţa dintre cele două cifre nepermiţând un ciclu economic normal, în care trebuie incluse cheltuieli de funcţionare, personal, comisioane bancare, etc., care se împart la fiecare medicament pentru a calcula corect rentabilitatea”, au explicat farmaciştii ieşeni.

La medicamentele foarte scumpe, precum cele din tratamentul cancerului, a bolilor rare sau hematologice, pierderile erau complete: un medicament care costă la producător 30.000 lei (şi care de regulă este eliberat gratuit pacientului în farmacie), distribuitorul va adăuga 330 lei (plătind 330 lei impozit), iar farmacia va obţine 35 lei plătind 910,95 lei impozit. 

Comentarii