VIDEO Politica la ţară: cum au loc dezbaterile în comunele cu cea mai ciudată configuraţie de partide

luni, 20 decembrie 2021, 02:55
4 MIN
 VIDEO Politica la ţară: cum au loc dezbaterile în comunele cu cea mai ciudată configuraţie de partide

Când se pot ţine, şedinţele Consiliului Local seamănă cu o ceartă aprigă “ca la piaţă”. Alianţa PSD-PNL, una anti-primar (USR), funcţionează aici încă de la începutul anului. Dacă alianţa funcţionează, comuna pare însă a sta pe loc

 

Administrarea unei comune nu e întotdeauna uşoară, mai ales dacă nu există o majoritate constituită clar în Consiliul Local. Iar atunci când mai toate culorile politice sunt reprezentate, rezultatul este şi mai complicat. Rediu este, probabil, cel mai potrivit exemplu în acest sens. Lipită de Iaşi, comuna a împrumutat de-a lungul anilor de la municipiu doar haosul urbanistic, deşi aici există un Plan Urbanistic General actualizat. La alegerile trecute, performanţele fostei administraţii liberale au fost răsplătite: PNL are acum doar doi consilieri (din 15, câţi însumează Consiliul Local). Dar noua configuraţie politică de la CL Rediu nu a împrumutat şi disciplina care domină şedinţele Consiliului Local Iaşi şi ale Consiliului Judeţean. Pe principiul – obişnuit de altfel în mai multe comune din judeţ – al celui care strigă mai tare, şedinţele seamănă mai mult cu o ceartă. Asta, atunci când se pot ţine.

Puterea e la opoziţie

La Rediu, primarul a venit de la PLUS – acum USR, după fuziunea partidelor. Odată cu el, şi-au câştigat mandate şi 6 consilieri, insuficient însă pentru asigurarea unei majorităţi. Nu a lipsit mult şi cei doi aleşi liberali şi-au unit forţele cu cei doi aleşi social-democraţi şi cu încă patru ai altui partid, astfel că opoziţia a preluat puterea. Ba chiar a reuşit să impună şi viceprimarul. Chiar dacă un consilier a trecut temporar de partea primarului Ciprian Grosu şi a celor din partidul său, lucrurile au rămas tot încâlcite. Ulterior, „rebelul” s-a retras din CL, spre deosebire de Cezar Baciu, care rezistă în funcţia de viceprimar al municipiului Iaşi, primită ca răsplată pentru că a „rezolvat” situaţia în Consiliul Local Iaşi cu preţul mazilirii lui din USR.

La Rediu, atunci când sunt prezenţi suficienţi aleşi încât şedinţele să se ţină, acestea durează inevitabil ore în şir, în ciuda faptului că ordinea de zi rareori conţine mai mult de 10 proiecte de hotărâre. Uneori, proiectele sunt importante, dar tocmai atunci ori nu există cvorum şi întrunirea nu se ţine, ori se votează amânarea lor. De exemplu, ultimele proiecte care au nevoie de finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” au primit girul chiar în ziua când expira termenul de depunere a lor la Ministerul Dezvoltării. Asta s-a întâmplat pe 8 noiembrie.

Vot în zi de sărbătoare?

Unul dintre consilieri ni s-a plâns că această şedinţă a avut loc în zi de sărbătoare, la fel ca şi cea convocată pentru 6 decembrie. Liviu Dobre s-a arătat nemulţumit şi că ar fi trebuit să servească comunitatea pe 29 noiembrie – o zi de luni declarată nelucrătoare de Guvern. Primarul ne-a spus că a convocat şedinţa cu câteva zile înainte pentru data respectivă, iar Executivul a aprobat ulterior minivacanţa de Sf. Andrei şi Ziua Naţională.

Cum şedinţa nu s-a mai ţinut, a fost reprogramată pentru 6 decembrie, dar în regim online. De data asta, consilierii s-au prezentat în persoană la primărie. Dar sala de şedinţe încă nu este încălzită (mai trebuie ca Delgaz să dea drumul, ne-a spus edilul), astfel că cinci aleşi s-au înghesuit pe hol, participând la şedinţă cu telefonul în mână, la fel ca ceilalţi. Şi această „extraordinară” a durat trei ore.

Rediul nu-i ca Iaşul

Liviu Dobre, lider de grup, dă vina pe primar că şedinţele nu sunt în format fizic, ci online, că nu sunt transmise în direct, că nu funcţionează site-ul primăriei şi că astfel nu poate să vadă declaraţiile de avere ale colegilor şi primarului, că proiectele de hotărâre nu sunt afişate cu cinci zile înainte – o regulă de altfel în majoritatea comunelor din judeţ, şi că în sala de şedinţe e frig. Sunt acestea motive de boicotare a şedinţelor CL? „Să convoace şedinţele cu prezenţă fizică şi, credeţi-mă, o să fie toţi consilierii prezenţi”, a promis el.

Dar cum rămâne cu ceilalţi aleşi? Preşedintele Organizaţiei PNL Rediu a admis că partidul are un consilier neascultător, dar îşi asumă vina de a nu se fi ocupat îndeaproape de treburile filialei. „Consilierii noştri au fost trimişi acolo ca să servească comunitatea. Dacă nu respectă acest principiu, pot fi puşi în discuţia forurilor noastre de partid”, ne-a spus Romeo Vatră, precizându-ne că sancţiunile merg până la excluderea din PNL. Coordonatorul zonal de la PSD a fost mai necruţător cu primarul. Silviu Macovei n-a avut niciun cuvânt critic la adresa celor doi aleşi ai partidului din Consiliul Local Rediu, primarul fiind văzut capul tuturor răutăţilor. Cu toate acestea, deputatul a promis că merge la sfârşitul acestei săptămâni în filiala PSD Rediu ca să se lămurească cum stau lucrurile. Următoarea întrunire a CL este programată pentru azi după-amiază, în ajunul Ignatului. Dacă vor fi îndeplinite condiţiile pentru ca aleşii să delibereze în folosul comunităţii, s-ar putea să vedem o primă şedinţă normală la Rediu. 

Citește și: Epidemia imobiliară atacă Zona Metropolitană. Asediu la Rediu. Comuna, gata să se predea

Comentarii