VIDEO: Zeci de mii de oameni pleacă din Rusia de teama sărăciei şi a represiunilor

luni, 14 martie 2022, 10:42
1 MIN
 VIDEO: Zeci de mii de oameni pleacă din Rusia de teama sărăciei şi a represiunilor

Zeci de mii de persoane au plecat din Rusia după impunerea sancţiunilor economice asupra ţării şi după ce Vladimir Putin a impus legi tot mai dure pentru a limita libertatea de exprimare şi criticile la adresa regimului.

Ruşii pleacă fie spre ţări din Europa, precum Finlanda sau statele baltice, fie spre cele din Uniunea Euroasiatică. Motivele sunt multiple: teama de represiune, în cazul unora, sau de sărăcie, dar şi dorinţa de a nu fi complici la acţiunile ruseşti în Ucraina. „Alt element dramatic este exodul cetăţenilor ruşi în Europa. Trenul care face conexiunea între Rusia şi Finlanda este funcţional şi ruta e populară. Cetăţenii ruşi se retrag şi în ţările baltice, alţii urmează calea Asiei Centrale, căci există această Uniune Euroasiatică, şi mulţi se retrag în Kazahstan sau Kârgâzstan.

Fie ca să aştepte un pic până îşi dau seama ce se întâmplă în Rusia, fie pentru a lua zboruri spre Instambul sau alte oraşe din Europa.

Pleacă din diferite motive: unii spun că nu vor să contribuie la funcţionarea acestui stat, ale cărui acţiuni le condamnă. Alţii nu vor acel nivel de trai pe care Federaţia Rusă îl va oferi în următoarele luni. Alţii vor să fie liberi”, a explicat pentru PressHUB Stanislav Secrieru, analist superior la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate (IUESS).

Citiţi materialul integral pe newsweek.ro

Comentarii