Eveniment

Viitorul terminal T4 al Aeroportului Iași prinde contur și noi locuri de parcare urmează să fie date în folosință (P)

luni, 23 octombrie 2023, 07:00
2 MIN
 Viitorul terminal T4 al Aeroportului Iași prinde contur și noi locuri de parcare urmează să fie date în folosință (P)

Proiectul de extindere și modernizare al Aeroportului Iași avansează conform graficului, lucrările desfășurându-se sub cel mai mare trafic din istoria aerogării. Noul terminal (T4), cu peste 31,000 mp suprafață desfășurată, a ajuns la un grad de implementare de 70%, termenul de predare fiind luna decembrie a acestui an. Peste 400 de muncitori lucrează la fațade, geamuri, amenajări interioare, finisaje, precum și la montarea instalațiilor, care necesită un efort suplimentar, și de asemenea la cele două coridoare care vor conecta terminalele T3 cu T4. Montarea echipamentelor de securitate și a sistemului HBS, destinat scanării bagajelor de cală, va fi finalizată în luna noiembrie.

În premieră, Aeroportul Iași va beneficia de trei airbridge-uri (burdufuri), care sunt puse pe poziție la T4, având rolul de a simplifica procesul de îmbarcare. Noul terminal va fi dotat cu echipamente de scanare de ultimă generație, care vor crește viteza de procesare a fluxurilor de pasageri și a celor de bagaje. De asemenea, viitorul terminal T4, construit pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), va avea șapte porți de îmbarcare, patru porți pe Sosiri, cinci filtre control securitate + 1 VIP, 20 de birouri check-in, opt sisteme self-check-in, lifturi și scări rulante, etc. 

În ceea ce privește lucrările la parcare, componentă importantă a proiectului T4, acestea sunt realizate în proporție de 70%. După ce, în septembrie, a fost dat în folosință un prim lot de 140 de locuri, la finalul acestei luni vor fi disponibile alte 140 de locuri în fața noului terminal. Noua parcare, cu o capacitate de 600 de locuri, va fi echipată cu un sistem de management modern și 13 stații de încărcare pentru mașini electrice. Întreaga parcare și reconfigurarea căilor de acces în proximitatea terminalelor, incluzând și un nou sens giratoriu, vor fi finalizate la mijlocul lunii noiembrie. 

În același timp, parcul fotovoltaic este deja pregătit pentru a fi pus în funcțiune. Amenajat pe o suprafață de 1 hectar, în zona de sud a pistei, parcul este realizat din panouri mate, are o capacitate de 1 MWh și va acoperi 20% din necesarul de energie electrică pentru IASI Airport, primul aeroport din România care va avea o sursă de energie regenerabilă. 

Depunem eforturi să finalizăm proiectul cât mai repede, astfel încât terminalul T4, de peste 31,000 mp, să poată deveni operațional din primăvara anului viitor. Faptul că am reușit să parcurgem, în timp record, toate etapele implementării demonstrează implicarea și determinarea noastră de a construi un aeroport în adevăratul sens al cuvântului, care va oferi pasagerilor servicii de înaltă calitate și condiții optime pentru procesare. Cu noul terminal, al doilea din țară ca suprafață și de zece ori mai mare decât infrastructura noastră actuală, Aeroportul Iași va deveni mult mai atractiv pentru companiile aeriene, creșterea conectivității fiind unul dintre obiectivele noastre principale de dezvoltare. Curând, vom depăși pragul de 2 milioane de pasageri, o premieră pentru Aeroportul Iași, semn că există perspective de creștere a traficului foarte mari în următorii ani.” (Romeo Vatră, Director General al R.A. Aeroportul Iași)

Comentarii