anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Politist prins in "Pinza de paianjen"

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Un politist bacauan, lt. Ciprian Aris, este cercetat de Parchetul Militar sub banuiala de a fi fost implicat intr-o vasta retea de traficanti de produse petroliere, initiata la Ploiesti si dezvoltata apoi in toata tara. "Partenerii" sai de afaceri, atit din Bacau cit si din tara, sint nume sonore din lumea interlopa sau cu vechi state de plata in afacerile subterane cu petrol. De exemplu, in Bacau, partenera politistului era Teodora Malinescu Licurici, nimeni alta decit sotia lui Bogdan Licurici, cel care, in 1998, a fost arestat si condamnat tot pentru afaceri necurate cu produse petroliere. Data fiind amploarea sa, procurorii ploiesteni au dat un nume pe masura acestei retele: "Pinza de paianjen".
  Retea cu acoperire nationala
  Parchetul de pe linga Curtea de Apel Ploiesti a intocmit rechizitoriul in dosarul "Pinza de paianjen". Capii unei retele mafiote, care se ocupau cu traficul de produse petroliere si care actionau in toata tara, se afla acum in arest. Echipa formata din procurori, politisti IJP si inspectori din Directia Control Fiscal Prahova au reusit sa descopere ilegalitatile comise de sapte cetateni romani si doi turci. Mai exact, in perioada 2000 - 2001, inculpatii au inselat statul si au facut evaziune fiscala in valoare de peste 25 de miliarde de lei. Reteaua mafiota se intindea in toata tara, cei arestati fiind din Prahova, Arad, Bacau, Constanta, Arges si Bucuresti.
  Este vorba de nume sonore din lumea interlopa: Constantin Nicola (Arad), Viorel Sivriu (Arad), Narcis Bogdan Rizea Marinete (Pitesti), Florin Daniel Petre, zis Pepe (Ploiesti), Ofelia Teodora Malinescu (Bacau), Stelian Isaroiu (Cimpulung), Viorel Stepa (Constanta). Pe linga cei sapte, aflati in arestul IJP Prahova, mai sint anchetati in stare de libertate cetatenii turci Karaca Irfan si Omer Narman.
  Motorina de export vinduta la intern
  Pionul principal al afacerii cu produse petroliere achizitionate de la rafinaria Vega este Constantin Nicola din Arad. In calitate de administrator al societatii Mapamond Impex SRL Arad, Nicola a incheiat un contract de comision cu rafinaria Vega, prin care aradeanul cumpara motorina destinata exportului. Chiar de la primele livrari, motorina a fost vinduta, pe baza de documente false, unor societati comerciale din tara. Principalul avantaj il constituia comercializarea motorinei la pret dublu, deoarece produsul petrolier pentru export este scutit de accize, taxe si de taxa speciala MTR. Pentru a-l ajuta pe Nicola in valorificarea motorinei, a intrat in "scena" Viorel Sivriu, angajat al firmei Mapamond. Acesta trebuia sa reprezinte societatea Mapamond in relatiile comerciale cu rafinaria Vega. Astfel, Sivriu gasea clienti pentru marfa, inchiria masini, incasa contravaloarea motorinei si se ocupa de documente. El urmarea ca, la iesirea cisternelor din rafinarie, sa le ridice soferilor documentele originale de insotire a marfii si sa le intocmeasca documente false, pentru ca organele de control sa nu depisteze urma produsului petrolier pe teritoriul tarii.
  La Bacau au fost implicati si politistii
  O alta persoana implicata in acest dosar, care a achizitionat cantitati importante de produse petroliere de la societatea Mapamond, este Teodora Malinescu Licurici din Bacau. Ea a vindut produsul petrolier prin mai multe firme fantoma, realizind astfel un profit fabulos. Interesant este ca ea a fost ajutata in intocmirea documentelor false de catre un politist din Bacau, locotenentul Ciprian Aris, de la Cercetari Penale. Parchetul prahovean nu a oferit foarte multe amanunte despre implicarea politistului, insa investigatiile noastre, efectuate prin verificarea incrucisata a datelor de la Registrul Comertului, contureaza deja "anturajul" in care s-a plasat ofiterul.
  Astfel, sotia sa, Aura Aris, figureaza ca asociat la firma bacauana Saltrom SRL. Partener cu drepturi egale la aceasta firma figureaza o anume Iulia Caciuleanu. Acest nume, Caciuleanu, ne-a condus spre alte doua firme bacauane: Affido Oil SRL si Stick Impex SRL. La Affido Oil, asociati sint Caciuleanu Ovidiu si Teodora Malinescu Licurici, sotia lui Bogdan Licurici, aflat acum la inchisoare pentru ca in 1998 a facut afaceri cu petrol platind cu cecuri fara acoperire. Iar Stick Impex SRL este chiar firma folosita acum trei ani de Bogdan Licurici pentru a da tepele pentru care este acum condamnat si unde ii sint asociati sotia sa, Teodora Malinescu Licurici si un oarecare Cristian Ungureanu. Iata asadar ca filiera Aris-Caciuleanu-Licurici ar putea explica cercetarea in acest dosar atit a politistului, cit si a Teodorei Malinescu Licurici. In acest moment, politistul este anchetat de catre Parchetul Militar.
  Unul din traficanti, coleg de facultate cu persoane din conducerea Vega
  Tot de la firma Mapamond au achizitionat motorina si cetatenii turci Karaca Irfan si Omer Narman. Ei nu au evidentiat in documentele contabile marfa cumparata si apoi vinduta, realizand astfel o evaziune fiscala importanta. Ei sint in acest moment cercetati in stare de libertate.
  Cantitati foarte mari din motorina livrata ilegal de societatea Mapamond au fost cumparate de catre Narcis Bogdan Rizea Marinete, din Pitesti. Acesta fusese coleg de facultate cu mai multe persoane din conducerea rafinariei Vega. Astfel, el a reusit sa intermedieze incheierea contractului dintre rafinarie si societatea lui Nicola. In schimbul acestui "serviciu", Marinete i-a impus administratorului firmei Mapamond sa-i livreze lui primele cantitati de motorina, pentru a avea un beneficiu rapid.
  Restaurantul Pelican - fieful mafiei petrolului
  Un alt important beneficiar al firmei Mapamond a fost si celebrul Florin Petre, zis Pepe, din Ploiesti. Pepe, cunoscut drept unul din capii lumii interlope ploiestene, isi stabilise "biroul" unde facea tranzactiile ilicite la restaurantul Pelican din Ploiesti. Pepe nu era singurul care facea astfel de tranzactii acolo. In lumea interlopa, restaurantul Pelican era cunoscut sub numele de "Clubul Petrolistilor". Pepe nu a cumarat produs petrolier numai de la Mapamond. El a mai achizitionat marfa si de la alte rafinarii ploiestene. Pentru a vinde aceste produse, Pepe s-a folosite de firme fantoma sau de societati fara activitate. O astfel de firma este Nubira SRL din Bucuresti. In relatia dintre el si societatea Mapamond, Pepe s-a aratat drept un adevarat mafiot. El i-a amenintat cu moartea pe soferii cisternelor si pe beneficiarii produselor petroliere, dacã spun de unde este marfa si mai ales ca el este implicat in afacere. Negocierile de pret si intocmirea documentelor false se faceau in incinta discotecii "No Problem" din Ploiesti, proprietatea lui Ion Argintaru, ruda prin alianta cu Pepe.
  Infractor cu rude sus-puse
  Dupa declansarea anchetei, Pepe a amenintat in dreapta si-n stinga ca el este protejat de anumite persoane cu functii cheie in Prahova si in Bucuresti. Florin Petre i-a amenintat pe martorii audiati in ancheta, sa nu divulge adevarul. Curajul cu care a actionat Pepe s-a datorat sprijinului pe care l-a primit din partea unor persoane influente cu care acesta era in relatii de rudenie prin alianta. Cu toate acestea, Pepe a fost cel care i-a "dat in git" pe ceilalti sase inculpati. La putin timp dupa inceperea anchetei, de frica, Pepe a facut dezvaluiri complete cu privire la participarea celor sase si a altor persoane, la comiterea acestor infractiuni.
  Tractorul Brasov depozit de produse petroliere
  Prin intermediul lui Pepe, de la firma lui Nicola au fost achizitionate importante cantitati de motorina de catre Stelian Isaroiu, administrator al firmelor Terotehnica Romana si Total Project Cimpulung. Totul a culminat in ziua de 6 decembrie 2000, cind Isaroiu a cumparat 251 de tone de motorina pentru export pe care a incarcat-o in 11 autocisterne. Intreaga marfa a ajuns la un singur beneficiar: Gheorghe Iurea, patronul firmei Iuge Com din Brasov. Ghiurea are un depozit in incinta Uzinei Tractorul. El era considerat de catre mafiotii locali si ploiesteni drept un "butoi fara fund", deoarece putea achizitiona oricind, orice cantitate de produs petrolier. El este acum cercetat de catre Controlul Fiscal Prahova pentru stabilirea legalitatii in care acesta isi desfasura activitatea.
  Documente false intocmite in Portul Constanta
  Toata afacerea cu motorina pentru export a fost posibila datorita unor angajati si firme din Portul Constanta, ca si prin intermediul lui Viorel Stepa din Constanta. Acesta din urma a pus la dispozitia lui Stelian Isaroiu documente false pe care le-a folosit pentru a justifica provenienta produselor petroliere. Astfe, s-a constatat ca au fost achizitionate produse petroliere de la rafinariile Astra, Petrobrazi si Petromidia, acestea fiind substituite la vinzarea catre beneficiari. Prejudiciul la bugetul de stat in acest caz este de peste 2 miliarde de lei. La nivelul intregii retele de trafic cu produse petroliere, procurorii si politistii au descoperit ca Nicola a fost ajutat sa obtina motorina de la Vega de catre firme si persoane din Portul Constanta. La incheierea contractului dintre rafinãria Vega si firma Mapamond, aceasta din urma trebuia sa prezinte documente privind destinatia motorinei de export. Astfel, au fost falsificate documente prin care se atesta ca motorina de la Vega a fost folosita la alimentarea mai multor nave aflate sub pavilion strain. Falsul a fost descoperit deoarece patru dintre nave nici macar nu au ancorat in portul Constanta.
  Tai Pan Cimpina in aceeasi galeata cu infractorii
  Ancheta asupra celor mantionati mai sus a condus spre un alt prahovean. Marius Crintea, patronul firmei Tai Pan din Cimpina, este acum arestat pentru trafic cu produse petroliere. El este implicat in aceeasi retea "Pinza de paianjen". Din pacate firma Tai Pan nu este singura inclusa pe lista neagra a mafiei petrolului. In prezent, parchetul si Politia continua ancheta pentru descoperirea tuturor celor care au contribui la realizarea inselaciunii de 25 de miliarde. Printre firmele aflate in vizorul anchetatorilor se numara: "Comodor Trading" Bucuresti, "Nubira Trading" Voluntari, "Stan Romex Impex" Voluntari, "Solv Group" Ploiesti, "Strateg" SRL Ploiesti, "Anghel " SRL Ploiesti si "Trasnet" SRL Ploiesti.
  Luni de munca pentru Parchetul Prahova
  Dosarul, denumit sugestiv "Pinza de paianjen", a dat luni de zile de furca procurorilor si politistilor prahoveni. "A fost un volum de munca imens, deoarece infractorii si-au desfasurat activitatea pe tot teritoriul tarii. Mai mult, cercetarile au fost ingreunate de inculpati si de rudele acestora, care incercau sa ascunda adevarul. O alta piedica au constituit-o firmele fantoma pe care inculpatii le-au folosit pentru a-si vinde marfa. Cu toate acestea putem spune ca echipa de procurori si politisti de la Prahova au realizat un succes, distrugind o retea mafiota bine pusa la punct", ne-a declarat Georgeta Buliga, procuror in cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Ploiesti. (Oana Tudor STOICA)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

  Nicolae GRECU

  Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

  Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

  opinii

  Seimeni (XVI). Școala (4)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XVI). Școala (4)

  Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

  Paranoia autorităţii

  arh. Ionel OANCEA

  Paranoia autorităţii

  Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

  Cu ochii larg închişi

  Alexandru CĂLINESCU

  Cu ochii larg închişi

  Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

  pulspulspuls

  City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

  City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

  Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

  Caricatura zilei

  Scăpări de gaze #NordStream5

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.