Maicutele cu calculatoare

luni, 17 noiembrie 2008, 23:23
6 MIN
 Maicutele cu calculatoare

Opt maicute, ce au slujit la manastirea Jitianu, de linga Craiova, au venit de curind la Iasi pentru a pune bazele unui centru de misionariat si al unei noi manastiri. Stareta lor, maica Siluana, este renumita in cadrul bisericii ortodoxe, fiind considerata un lider al monahiilor. Ei ii este atribuita o carte confesionala, foarte populara in mediile bisericesti, considerata o lucrare unica in literatura – "Spovedanie neterminata", semnata cu numele Gena Geamanu. Maica Siluana va continua sa desfasoare in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor activitatile ce tin de misiunea sociala a bisericii, de legatura cu comunitatea. "Biserica incearca acum sa-si gaseasca un alt mod de a-i intimpina pe cei care vin pentru prima oara sa se roage, sau care sint mai departe de Dumnezeu, chiar daca poarta cercel in ureche sau au parul ciufulit. Oamenii vor invata ce vor, cind vor si ce vor despre Dumnezeu, nu prin masuri agresive", spune Maica Siluana, rezumind practic rolul centrului pe care il va pastori la Iasi, acela de a gasi o cale de comunicare cu semenii de azi, aflati in nevoie, dar care nu sint apropiati de biserica si de Dumnezeu pentru ca nu il pot contacta pe Messenger. 
 

Maicutele si-au format grupul monahal la Manastirea Jitianu in urma cu sapte ani, cind la Jitianu erau doar un preot si o maicuta. In tot acest timp, cu binecuvintarea IPS Teofan, maicile s-au ocupat in Craiova de activitati de formare si consiliere, pentru persoanele care s-au aflat in momente de criza spirituala in relatia lor cu biserica si cu Dumnezeu.

"Multi oameni au descoperit ca Dumnezeu este iubitor si ca biserica este bucuria vietii. Au fost oameni atit de departe, care nu credeau ca Dumnezeu este solutia vietii. De exemplu, un fost detinut, care nu credea ca o sa se roage vreodata, este la manastire de trei ani, este frate", povesteste Maica Siluana.

Tot asa isi aminteste cum un alt domn, tot din Craiova, bolnav de scleroza in placi, foarte suparat pe biserica, spune ea, punea mereu intrebari despre Dumnezeu. "Cauta doar sa ma contrazica. Apoi am auzit, de la alti cunoscuti ai sai ca s-a botezat si apoi a murit, a murit impacat", mai spune Maica Siluana.

Maicutele stau la dispozitia celor in nevoie si pe email

Maicutele au venit la Iasi in urma cu doua luni. Surse neoficiale spun ca un motiv al plecarii lor ar fi ca noul mitropolit al Olteniei, IPS Irineu, nu ar fi agreat activitatea misionara a Centrului, iar atunci, maicile au venit dupa mitropolitul Teofan, care le sprijinise, considerind ca implinesc o misiune importanta a bisericii. Dupa plecarea lor, manastirea Jitianu a redevenit manastire de calugari, asa cum a fost cu multi ani in urma. Maicile locuiesc acum vizavi de biserica Talpalari, unde au pus bazele Centrului de formare si consiliere "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril".

Activitatea de consiliere va fi centrata pe categorii de oameni aflati in dificultate: consiliere pentru tinerii care cauta raspunsuri tipice virstei, pentru detinuti, pentru femeile care sint afectate de suferinta post-avort, sau pentru grupuri de tineri cu tulburari psihice, aflate in tratament.

"E foarte greu pentru un om sa-si marturiseasca problemele personale, sexuale. Sint foarte multi copii, de exemplu, care au suferit foarte multe abuzuri sexuale in familie. Ei se cred singuri, insa cind vad ca Dumnezeu nu se scirbeste de nimeni, este foarte important pentru ei. Oamenii trebuie sa afle ca exista o solutie pentru cei care au probleme cu drogurile, cu pornografia", a declarat Maica Siluana.

Pe linga activitatea de consiliere, Centrul va mai gazdui si activitati de formare, pentru cei care au nevoie sa invete cum sa depaseasca unele stari de tensiune sau cum sa-si exprime emotiile. Acestea vor fi cuprinse intr-o serie de seminarii de comunicare, "Comunicarea si ascultarea in biserica", ce vor trata subiecte ca inteligenta emotionala, inteligenta relationala, rezolvarea conflictelor sau inteligenta duhovniceasca, la care maica Siluana va invita si psihologi.

Primul seminar se va desfasura vineri, tema fiind cresterea duhovniceasca, adica deprinderea de a discuta direct in cadrul unui grup despre diverse probleme. Maicutele misionare pot fi contactate si pe internet, pe adresa www.sfintiiarhangheli.ro, unde pot adresa intrebari direct maicii Siluana sau pot participa la seminarul duhonnicesc online "Sa ne vindecam iertind".

Pina la 30 de ani, maica Siluana se declara atee

Maica Siluana crede ca ii poate intelege si ajuta pe oamenii care sint departe de Dumnezeu pentru ca ea insasi a trecut printr-o situatie identica. Nascuta cu numele de mireana Eugenia Vlad, a fost pina la peste 30 de ani atee, dupa cum singura ne-a marturisit.

"Eram foarte revoltata impotriva credintei. Credeam ca este «opium pentru popor»", isi aminteste ea. Eugenia s-a nascut intr-o familie de tarani, cu cinci copii, din Ciulinii Baraganului. Tatal sau a stat timp de patru ani in prizonierat, in Uniunea Sovietica, de unde s-a intors acasa cu idei comuniste. Se impusese ca un lider comunist in sat, isi aminteste fiica sa, careia nu i-a transmis insa aceleasi convingeri.

Eugenia Vlad avea sa studieze Filosofia la Universitatea din Bucuresti, insa nu a fost atrasa de marxism si de materialism dialectic, ci, dimpotriva, de filosofii occidentali, blamati de ideologia comunista. De aceea, a intrat in atentia Securitatii. "Orientarea mea filosofica era existentialista-tragica. Citeam mult literatura din afara, poate de asta ma urmarea Securitatea. Eram un om nonconformist, ascultam muzica, spuneam ce gindeam si poate de asta eram considerata un om periculos", marturiseste ea.

Dupa absolvirea facultatii, Eugenia a predat filosofia ca preparator timp de un an, la Universitatea din Galati. "M-au indepartat apoi cei din Securitate. Am avut tot felul de slujbe apoi ca secretar, bibliotecar, mai tineam unele cursuri facultative", spune ea.

Metamorfoza necredincioasei Eugenia Vlad in viitoarea maica Siluana isi are punctul de inceput undeva, intre virsta de 35 si 40 de ani, cind a trecut printr-o criza spirituala – caracteristica fiecaruia la anii maturitatii, crede ea – care a sfirsit prin a o apropia de Dumnezeu. "Sufeream de o nevoie de sens. Asa l-am gasit pe Dumnezeu. Prietenii meu rideau de mine, spuneau ca «am cazut in folclor»". Despre intrebarile si nelinistile pe care le-a trait atunci a vorbit cu preotul duhovnic, iar aceste confesiuni au fost adunate in cartea "Spovedanie neterminata", semnata Gena Geamanu.

Cititorii cartii stiu ca autoarea cartii e maica Siluana, care nu se dezice de ea, dar nici nu si-o atribuie deschis, preferind doar sa zimbeasca. In perioada descoperirii lui Dumnezeu, Eugenia Vlad preda inca la Universitate un curs facultativ de Istoria religiilor. Isi aminteste ca studentii o cautau, ii frecventau atent cursul, ii puneau intrebari. A inceput sa se implice alaturi de tineri in actiuni sociale, iar dupa 1990 s-a implicat in fondarea Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR) din Galati.

Maica Siluana s-a calugarit la virsta de 49 de ani, in 1993, la manastirea Christiana, din Bucuresti, la indrumarea duhovnicului sau. La manastire si-a continuat activitatea caritabila si sociala, desfasurind activitati de binefacere in rindul copiilor strazii si oferind indrumare tinerilor.

La manastirea Christiana l-a cunoscut pe parintele Teofan, pe atunci episcop vicar al Patriarhiei, care avea in grija si acest asezamint monahal. In 2001 s-a mutat la manastirea Jitianu, linga Craiova, iar cu binecuvintarea IPS Teofan, mitropolit al Olteniei, a fost infiintat Centrul de formare si consiliere "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril",  ce functioneaza acum la Iasi. Cel mai probabil, maica Siluana va fi stareta unei noi manastiri, care urmeaza a fi infiintata in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor.

Comentarii