Maicutele cu calculatoare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Maicutele cu calculatoare

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Opt maicute, ce au slujit la manastirea Jitianu, de linga Craiova, au venit de curind la Iasi pentru a pune bazele unui centru de misionariat si al unei noi manastiri. Stareta lor, maica Siluana, este renumita in cadrul bisericii ortodoxe, fiind considerata un lider al monahiilor. Ei ii este atribuita o carte confesionala, foarte populara in mediile bisericesti, considerata o lucrare unica in literatura - "Spovedanie neterminata", semnata cu numele Gena Geamanu. Maica Siluana va continua sa desfasoare in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor activitatile ce tin de misiunea sociala a bisericii, de legatura cu comunitatea. "Biserica incearca acum sa-si gaseasca un alt mod de a-i intimpina pe cei care vin pentru prima oara sa se roage, sau care sint mai departe de Dumnezeu, chiar daca poarta cercel in ureche sau au parul ciufulit. Oamenii vor invata ce vor, cind vor si ce vor despre Dumnezeu, nu prin masuri agresive", spune Maica Siluana, rezumind practic rolul centrului pe care il va pastori la Iasi, acela de a gasi o cale de comunicare cu semenii de azi, aflati in nevoie, dar care nu sint apropiati de biserica si de Dumnezeu pentru ca nu il pot contacta pe Messenger. 
   

  Maicutele si-au format grupul monahal la Manastirea Jitianu in urma cu sapte ani, cind la Jitianu erau doar un preot si o maicuta. In tot acest timp, cu binecuvintarea IPS Teofan, maicile s-au ocupat in Craiova de activitati de formare si consiliere, pentru persoanele care s-au aflat in momente de criza spirituala in relatia lor cu biserica si cu Dumnezeu.

  "Multi oameni au descoperit ca Dumnezeu este iubitor si ca biserica este bucuria vietii. Au fost oameni atit de departe, care nu credeau ca Dumnezeu este solutia vietii. De exemplu, un fost detinut, care nu credea ca o sa se roage vreodata, este la manastire de trei ani, este frate", povesteste Maica Siluana.

  Tot asa isi aminteste cum un alt domn, tot din Craiova, bolnav de scleroza in placi, foarte suparat pe biserica, spune ea, punea mereu intrebari despre Dumnezeu. "Cauta doar sa ma contrazica. Apoi am auzit, de la alti cunoscuti ai sai ca s-a botezat si apoi a murit, a murit impacat", mai spune Maica Siluana.

  Maicutele stau la dispozitia celor in nevoie si pe email

  Maicutele au venit la Iasi in urma cu doua luni. Surse neoficiale spun ca un motiv al plecarii lor ar fi ca noul mitropolit al Olteniei, IPS Irineu, nu ar fi agreat activitatea misionara a Centrului, iar atunci, maicile au venit dupa mitropolitul Teofan, care le sprijinise, considerind ca implinesc o misiune importanta a bisericii. Dupa plecarea lor, manastirea Jitianu a redevenit manastire de calugari, asa cum a fost cu multi ani in urma. Maicile locuiesc acum vizavi de biserica Talpalari, unde au pus bazele Centrului de formare si consiliere "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril".

  Activitatea de consiliere va fi centrata pe categorii de oameni aflati in dificultate: consiliere pentru tinerii care cauta raspunsuri tipice virstei, pentru detinuti, pentru femeile care sint afectate de suferinta post-avort, sau pentru grupuri de tineri cu tulburari psihice, aflate in tratament.

  "E foarte greu pentru un om sa-si marturiseasca problemele personale, sexuale. Sint foarte multi copii, de exemplu, care au suferit foarte multe abuzuri sexuale in familie. Ei se cred singuri, insa cind vad ca Dumnezeu nu se scirbeste de nimeni, este foarte important pentru ei. Oamenii trebuie sa afle ca exista o solutie pentru cei care au probleme cu drogurile, cu pornografia", a declarat Maica Siluana.

  Pe linga activitatea de consiliere, Centrul va mai gazdui si activitati de formare, pentru cei care au nevoie sa invete cum sa depaseasca unele stari de tensiune sau cum sa-si exprime emotiile. Acestea vor fi cuprinse intr-o serie de seminarii de comunicare, "Comunicarea si ascultarea in biserica", ce vor trata subiecte ca inteligenta emotionala, inteligenta relationala, rezolvarea conflictelor sau inteligenta duhovniceasca, la care maica Siluana va invita si psihologi.

  Primul seminar se va desfasura vineri, tema fiind cresterea duhovniceasca, adica deprinderea de a discuta direct in cadrul unui grup despre diverse probleme. Maicutele misionare pot fi contactate si pe internet, pe adresa www.sfintiiarhangheli.ro, unde pot adresa intrebari direct maicii Siluana sau pot participa la seminarul duhonnicesc online "Sa ne vindecam iertind".

  Pina la 30 de ani, maica Siluana se declara atee

  Maica Siluana crede ca ii poate intelege si ajuta pe oamenii care sint departe de Dumnezeu pentru ca ea insasi a trecut printr-o situatie identica. Nascuta cu numele de mireana Eugenia Vlad, a fost pina la peste 30 de ani atee, dupa cum singura ne-a marturisit.

  "Eram foarte revoltata impotriva credintei. Credeam ca este «opium pentru popor»", isi aminteste ea. Eugenia s-a nascut intr-o familie de tarani, cu cinci copii, din Ciulinii Baraganului. Tatal sau a stat timp de patru ani in prizonierat, in Uniunea Sovietica, de unde s-a intors acasa cu idei comuniste. Se impusese ca un lider comunist in sat, isi aminteste fiica sa, careia nu i-a transmis insa aceleasi convingeri.

  Eugenia Vlad avea sa studieze Filosofia la Universitatea din Bucuresti, insa nu a fost atrasa de marxism si de materialism dialectic, ci, dimpotriva, de filosofii occidentali, blamati de ideologia comunista. De aceea, a intrat in atentia Securitatii. "Orientarea mea filosofica era existentialista-tragica. Citeam mult literatura din afara, poate de asta ma urmarea Securitatea. Eram un om nonconformist, ascultam muzica, spuneam ce gindeam si poate de asta eram considerata un om periculos", marturiseste ea.

  Dupa absolvirea facultatii, Eugenia a predat filosofia ca preparator timp de un an, la Universitatea din Galati. "M-au indepartat apoi cei din Securitate. Am avut tot felul de slujbe apoi ca secretar, bibliotecar, mai tineam unele cursuri facultative", spune ea.

  Metamorfoza necredincioasei Eugenia Vlad in viitoarea maica Siluana isi are punctul de inceput undeva, intre virsta de 35 si 40 de ani, cind a trecut printr-o criza spirituala - caracteristica fiecaruia la anii maturitatii, crede ea - care a sfirsit prin a o apropia de Dumnezeu. "Sufeream de o nevoie de sens. Asa l-am gasit pe Dumnezeu. Prietenii meu rideau de mine, spuneau ca «am cazut in folclor»". Despre intrebarile si nelinistile pe care le-a trait atunci a vorbit cu preotul duhovnic, iar aceste confesiuni au fost adunate in cartea "Spovedanie neterminata", semnata Gena Geamanu.

  Cititorii cartii stiu ca autoarea cartii e maica Siluana, care nu se dezice de ea, dar nici nu si-o atribuie deschis, preferind doar sa zimbeasca. In perioada descoperirii lui Dumnezeu, Eugenia Vlad preda inca la Universitate un curs facultativ de Istoria religiilor. Isi aminteste ca studentii o cautau, ii frecventau atent cursul, ii puneau intrebari. A inceput sa se implice alaturi de tineri in actiuni sociale, iar dupa 1990 s-a implicat in fondarea Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR) din Galati.

  Maica Siluana s-a calugarit la virsta de 49 de ani, in 1993, la manastirea Christiana, din Bucuresti, la indrumarea duhovnicului sau. La manastire si-a continuat activitatea caritabila si sociala, desfasurind activitati de binefacere in rindul copiilor strazii si oferind indrumare tinerilor.

  La manastirea Christiana l-a cunoscut pe parintele Teofan, pe atunci episcop vicar al Patriarhiei, care avea in grija si acest asezamint monahal. In 2001 s-a mutat la manastirea Jitianu, linga Craiova, iar cu binecuvintarea IPS Teofan, mitropolit al Olteniei, a fost infiintat Centrul de formare si consiliere "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril",  ce functioneaza acum la Iasi. Cel mai probabil, maica Siluana va fi stareta unei noi manastiri, care urmeaza a fi infiintata in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

  Alexandru LĂZESCU

  Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

  Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Oraşe de antichităţi

  Briscan ZARA

  Oraşe de antichităţi

  Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

  Povestea de război a marii Regine (II)

  Mihai DORIN

  Povestea de război a marii Regine (II)

  Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

  Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

  Ioan Alexandru TOFAN

  Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

  S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

  pulspulspuls

  Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

  PULS

  Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

  Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

  Caricatura zilei

  După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.