200 de TIR-uri blochează traficul în CUG. Primăria Miroslava dă 5.000 mp pentru o nouă Vamă. Nu se ştie când va fi gata

vineri, 16 septembrie 2022, 01:50
4 MIN
 200 de TIR-uri blochează traficul în CUG. Primăria Miroslava dă 5.000 mp pentru o nouă Vamă. Nu se ştie când va fi gata

Ideea relocării Vămii din CUG începe să prindă contur. Biroul vamal va demara demersurile pentru construirea unui nou sediu. Instituţia a primit un acord de principiu de la Primăria Miroslava: autoritatea locală s-a angajat să pună la dispoziţie un teren în apropierea şoselei ocolitoare.

 Mutarea vămii a devenit o necesitate încă de acum câţiva ani. Sutele de TIR-uri care staţionează pe şos. Nicolina afectează grav traficul şi aşa aglomerat din zonă. Vama funcţionează în zona Tehnopolis din 2015, când activitatea a fost relocată de pe bld. Nicolae Iorga din aceleaşi considerente, respectiv descongestionarea traficului. Acum şapte ani, zilnic erau 40-50 de camioane, acum numărul lor a crescut de cel puţin patru ori.

 

Câte 200-220 de autocamioane staţionează în CUG

 

Decizia privind relocarea din zona Cantemir era menită să aibă un caracter temporar, dar, în perioada 2015 – 2021, nu au fost întreprinse demersuri pentru construirea unui nou sediu. Anul trecut, au avut loc unele discuţii între autorităţile locale şi centrale, dar care nu au fost urmate de acţiuni concrete. Potrivit oficialilor Biroului Vamal, activitatea vamală a crescut în mod continuu şi s-a ajuns ca, în ultimii doi ani, la un număr de circa 200-220 de autocamioane care staţionează în weekend şi în cursul zilelor de luni pe şos. Nicolina, perturbând grav traficul rutier în zona de acces la vamă. Deseori, în zonă se deplasează efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean sau Poliţiei Locale în încercarea de a debloca circulaţia rutieră. În ultimele luni, în spaţiul public s-a reluat discuţia privind relocarea vămii, unul dintre cei care susţin ideea fiind consilierul local Răzvan Timofciuc. În urma unei scrisori deschise a acestuia, Biroul Vamal a reacţionat şi a informat că Primăria Miroslava s-a angajat să pună la dispoziţie o suprafaţă de 5.000 mp. „În perioada următoare, Biroul Vamal de Frontieră Iaşi va realiza nota conceptuală pentru construirea unui nou sediu al vămii, pe o suprafaţă de teren care va fi în apropierea şoselei de centură a Municipiului Iaşi şi va fi legată de viitoarea autostradă Ungheni – Târgu Mureş”, se arată într-o adresă a BVF Iaşi către consilierul USR.

După realizarea notei conceptuale şi a unei estimări de costuri se va pune problema finanţării, vama fiind sub autoritatea Ministerului de Finanţe. „Am avut mai multe întâlniri cu cetăţenii din zonă, discuţii cu factorii decizionali de la nivelul administraţiei locale şi judeţene, de la nivelul Autorităţii Vamale Române cu privire la necesitatea relocării Biroului Regional Vamal şi iată că s-au făcut primii paşi. Fac apel la parlamentarii ieşeni să se asigure că în bugetul naţional pe 2023 vor fi prinse fonduri pentru realizarea acestui proiect. E o nevoie stringentă a Iaşului! Este un pas important pentru mii de ieşeni care locuiesc în capăt CUG şi care s-au săturat de aglomeraţia, poluarea şi disconfortul generate de prezenţa camioanelor acolo”, a comentat Răzvan Timofciuc adresa BVF.

 

Vama a vrut relocare încă din vara anului 2021

 

Potrivit documentului întocmit de biroul vamal, prima solicitare de teren către Primăria Miroslava datează din vara anului 2021. Vama a vrut 10.000 mp, dar autoritatea locală a răspuns cu o ofertă de 3.000 – 3.500 mp, suprafaţă considerată insuficientă. La acel moment, Primăria şi Consiliul Judeţean Iaşi anunţau public că sprijină ideea relocării vămii, fiind vehiculate două amplasamente: unul într-un nod al viitoarei autostrăzi Ungheni – Tg Mureş şi celălalt în Miroslava, zona Uricani. Dar discuţiile dintre autorităţi nu au avansat în vreun fel de la nivelul unor declaraţii publice. În schimb, în mai 2022, BVF Iaşi a revenit cu solicitarea de teren la Primăria Miroslava, iar autoritatea locală a răspuns abia la finalul lunii august, când, în spaţiul public, a fost resuscitată ideea relocării.

„BVF Iaşi a solicitat din nou Primăriei Miroslava o suprafaţă de teren de 5.000 mp, solicitare la care (…) Primăria a fost de acord, în condiţiile în care suprafaţa de 5.000 mp ar fi utilizată doar pentru sediul vămii şi al infrastructurii de control, excluzând zona de staţionare-aşteptare pentru camioane în vederea vămuirii”, se mai precizează în adresă. Cel mai probabil, zona de staţionare a autocamioanelor va fi stabilită după ce Primăria Miroslava va indica cu precizie amplasamentul pe care îl va pune la dispoziţie. Rămâne de văzut în ce măsură acest proiect va avansa. Un lucru este însă cert: mutarea vămii din CUG ar degreva traficul din zonă, iar construirea unui sediu în apropierea şoselei ocolitoare ar putea asigura o rută rapidă pentru transportatori spre viitoarea autostradă. 

Comentarii