26 de şcoli încep luni cursurile fără autorizaţie sanitară, şi peste 100 fără autorizaţie PSI. Cifre mai bune ca în alţi ani. Iată situaţia în detaliu!

sâmbătă, 09 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 26 de şcoli încep luni cursurile fără autorizaţie sanitară, şi peste 100 fără autorizaţie PSI. Cifre mai bune ca în alţi ani. Iată situaţia în detaliu!

Luni începe noul an şcolar pentru aproximativ 129.500 de elevi, preşcolari şi antepreşcolari din judeţul Iaşi. Însă, deşi situaţia este mai bună ca în anii trecuţi, nici în anul şcolar 2023-2024, de autorizaţie sanitară de funcţionare şi de securitate la incendiu nu vor beneficia toate unităţile de învăţământ. 

Doar 185 din cele 211 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, iar mai puţin de jumătate au autorizaţie de securitate la incendiu.

Structura unităţilor de învăţământ

În noul an, judeţul Iaşi va avea 211 unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, dintre care 99 sunt în mediul urban, iar 112 în mediul rural. Acestea includ 3 creşe, 23 grădiniţe cu program prelungit, 2 şcoli primare, 115 şcoli gimnaziale, 19 colegii naţionale/colegii, 29 licee, 19 şcoli profesionale şi o şcoală postliceală.

În total, cele 211 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat au 391 de structuri arondate: 324 în mediul rural şi 67 în mediul urban. Din reţeaua şcolară a învăţământului preuniversitar de stat din judeţul Iaşi face parte şi Liceul „Junior”, care este structură arondată a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

Vor fi 59 de unităţi de învăţământ particular autorizate: 1 creşă, 32 de grădiniţe, 12 şcoli primare, 5 şcoli gimnaziale, 5 colegii/licee şi 4 şcoli postliceale. În plus, reţeaua şcolară este completată de cinci unităţi conexe, respectiv Palatul Copiilor Iaşi, Clubul Copiilor Paşcani, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul Judeţean de Excelenţă Iaşi şi Clubul Sportiv Şcolar „Unirea” Iaşi, care au 13 structuri arondate.

Toate aceste unităţi şcolare cumulează aproximativ 141.000 de angajaţi şi copii, dintre care sunt aproximativ 129.500 de elevi, preşcolari şi antepreşcolari.

Situaţia autorizaţiilor

Din cele 211 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, doar 185 au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, 26 dintre acestea fiind neautorizate. „Motivele pentru care nu a fost acordată autorizaţia sanitară de funcţionare pentru 26 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat sunt: lucrări de reabilitare/ extindere în desfăşurare; clădiri nefolosite/ în conservare; demersuri în curs, urmare a lucrărilor la toaletelor interioare; lipsa canalizării; lipsa apei curente/ apei potabile; lucrări finalizate, recepţie în curs; lipsa cabinetelor medicale; grupuri sanitare în exterior; tavane neconforme şi clădiri propuse pentru reabilitare”, arată ISJ Iaşi.

Mai puţin de jumătate au autorizaţie de securitate la incendiu, respectiv 84 dintre acestea, în timp ce 11 sunt neautorizate, iar 116 nu fac obiectul autorizării. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, printre motivele pentru care nu a fost acordată autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor (PSI), se numără: clădiri în curs de reabilitare; clădiri modernizate, demersuri în curs pentru a primi autorizaţie; lucrări finalizate, recepţie în curs; lipsa planului de siguranţă; documente depuse in vederea obţineri autorizaţiei şi documentaţie respinsă de către ISU.

În ceea ce priveşte modul de asigurare al pazei, 42 de unităţi de învăţământ din cele 211 dispun exclusiv de pază umană, 100 au exclusiv sisteme de alarmare împotriva efracţiei, iar 44 sunt supravegheate exclusiv video. Doar 16 sunt pregătite atât cu pază umană, cât şi cu sisteme de alarmare împotriva efracţiei, în timp ce 9 unităţi de învăţământ nu au deloc asigurată paza.

Demersuri pentru începutul anului şcolar

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a depus eforturi pentru a asigura un început de an şcolar cât mai bun. Astfel, au fost solicitate suplimentări ale numărului de norme, inclusiv pentru cadre didactice şi personal nedidactic, pentru a răspunde cerinţelor de planificare şcolară şi de deschidere a noi unităţi de învăţământ. Sistemul educaţional din judeţul Iaşi a fost suplimentat cu 177 norme, după cum urmează:

•        60 de norme didactice pentru asigurarea încadrării didactice pentru planul de şcolarizare corespunzător nevoilor sistemului educaţional din judeţul Iaşi;

•        16 norme didactice şi 8 norme pentru personal nedidactic pentru grupe de grădiniţă cu program prelungit;

•        28 de norme didactice şi 15 norme pentru personalul nedidactic necesare funcţionării unei noi grădiniţe cu program prelungit construită în cartierul Dacia al Municipiului Iaşi, unitate ce va fi dată în folosinţă la începutul anului şcolar 2023-2024;

•        28 de norme didactice pentru respectarea noilor planuri cadru cu introducerea disciplinei obligatorii „Istoria evreilor. Holocaustul” în trunchiul comun pentru clasele a XI-a, învăţământ profesional şi ciclul superior al liceului;

•        6 norme pentru personalul didactic auxiliar şi 11 norme pentru personalul nedidactic în vederea asigurării funcţionării unei noi unităţi de învăţământ preşcolar înfiinţate în cadrul UAT Ciurea, începând cu anul şcolar 2023-2024;

•        5 norme pentru personal nedidactic pentru soluţionarea solicitărilor de încadrare cu fochişti la unităţile din mediul rural în vederea creşterii gradului de siguranţă.

De asemenea, consilierii şcolari vor beneficia de posturi suplimentare pentru a sprijini elevii în dezvoltarea lor. Au fost aprobate 50 posturi, astfel încât toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi să beneficieze de consilier şcolar.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii