„Sultanul usturoiului” a ieşit basma curată. Reţeaua lui cărase 58 de tone de usturoi cu sacoşa

sâmbătă, 13 mai 2023, 01:50
2 MIN
 „Sultanul usturoiului” a ieşit basma curată. Reţeaua lui cărase 58 de tone de usturoi cu sacoşa

„Sultanul usturoiului” a scăpat de pedeapsă. Un irakian naturalizat în România a încercat să dea lovitura, importând usturoi cu sacoşa din Republica Moldova şi cartofi din Franţa. Reţeaua condusă de irakian a fost depistată şi trimisă în judecată, dar durata îndelungată a anchetei a făcut ca răspunderea penală să se prescrie.

Grupul condus de Muhanad Albulridha Sultan al-Mohammed s-a constituit în 2010. Irakianul deţinea un depozit la Afumaţi, aproape de Bucureşti, dar şi depozite la Leţcani, Horpaz şi în complexul ieşean Tamaz.

Irakianul a folosit această infrastructură pentru un trafic mai puţin obişnuit. Reglementările micului trafic de frontieră permit introducerea în ţară, prin graniţa estică, a 15 kg de usturoi, fără plata de taxe vamale ori TVA. Irakianul s-a folosit de acest fapt şi de preţul relativ ridicat al usturoiului. Cetăţeni moldoveni au început să treacă graniţa şi de 10-15 ori pe zi, perfect legal, cu sacoşe şi saci de rafie încărcaţi cu usturoi.

Marfa era depozitată la Leţcani, Horpaz şi Iaşi, până se aduna o cantitate de 3-10 tone, transportată apoi la Afumaţi şi distribuită ulterior. Pentru asigurarea transportului, erau întocmite şi facturi false care atestau că usturoiul ar fi fost achiziţionat de pe piaţa comunitară.

În total, au fost introduse în ţară cu sacoşa 58,29 tone de usturoi, statul fiind păgubit cu 740.000 lei. În noiembrie 2010, grupul condus de Sultan al-Mahommed a început să aducă şi cartofi din Franţa. Marfa era revândută cu eludarea plăţii TVA, prejudiciul fiind estimat la 40.200 lei.

Cei 6 membri ai grupului au fost trimişi în judecată în 2016 pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. Unul singur, Ionuţ Mihai Cioclu, recidivist, a fost condamnat cu executare, la 4 ani de închisoare.

Alţi trei membri ai grupului au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 10 luni şi 2 ani cu suspendare. Capul român al reţelei, Mihai Ovidiu Lungu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 6 ani. „Sultanul” Mohammed a primit o condamnare de 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani şi 6 luni.

Sentinţa a fost contestată de inculpaţi, procurori şi de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice. În faţa Curţii de Apel, procesul a mai durat doi ani, timp suficient pentru ca răspunderea penală pentru fapte să se prescrie. Magistraţii Curţii de Apel au dispus joi încetarea dosarului penal din acest motiv, cei şase inculpaţi fiind absolviţi astfel de orice pedeapsă.

Totuşi, judecătorii au admis apelul Fiscului, prejudiciul fiind recalculat. Inculpaţii vor trebui să achite statului 860.000 lei. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă. 

Comentarii