„Un Stradivarius în Şcoli” – concert rarisim ieri la Colegiul “Negruzzi”. „Este o onoare pentru orice violonist” (VIDEO)

joi, 08 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 „Un Stradivarius în Şcoli” – concert rarisim ieri la Colegiul “Negruzzi”. „Este o onoare pentru orice violonist” (VIDEO)

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi s-a transformat miercuri, 7 februarie, într-o sală de concerte. Răzvan Stoica, cunoscutul violonist român, a adus pe scena colegiului din Iaşi vioara Stradivarius Ex-Ernst 1729, pentru a încânta elevii cu un recital memorabil, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, în cadrul proiectului „Un Stradivarius în Şcoli”.

Tinerii negruzzişti au audiat o selecţie de capodopere ale muzicii clasice, dintre care amintim „Sonata pentru vioară – E major H.W.V. 373” de Georg Friedrich Handel, „Sonata pentru vioară în G major” de Joseph Haydn, „Suita Italiană” de Igor Stravinski, „Capriciul Nr. 15, Mi minor” de Niccolo Paganini şi „Tzigane – Rapsodie de concert” de Maurice Ravel.

Răzvan Stoica: „Este o onoare pentru orice violonist”

Răzvan Stoica a împărtăşit gânduri cu privire la importanţa muzicii clasice pentru tineri, subliniind că acest proiect reprezintă o invitaţie la descoperirea artei. „Acest proiect vine ca o provocare în încercarea de a aduce publicului tânăr plăcerea muzicii clasice, pentru a-i atrage în sala de concerte obişnuite, întrucât muzica este foarte importantă pentru elevi. În afara faptului că te ajută la nivel energetic şi îţi induce anumite stări, cred că ajută foarte mult şi pe termen lung. Este o vioară Stradivarius din 1729 şi pe care am onoarea de a o avea pe scenă timp de mai bine de 25 de ani, în urma câştigării unui concurs din Austria. Cred că este o onoare pentru orice violonist să poată cânta pe un instrument de genul acesta”, a menţionat violonistul Răzvan Stoica.

Elevii prezenţi la eveniment şi-au exprimat bucuria de a participa la recital. „Este o mare onoare să particip la un astfel de eveniment. Mă bucur că la un liceu prestigios, cum este Colegiul «Costache Negruzzi», se fac şi astfel de activităţi culturale şi sunt foarte încântată că pot asista la concert”, a precizat Maria, elevă la Colegiul Negruzzi.

Directoarea Colegiului „Costache Negruzzi”, Camelia Gavrilă, a spus că această activitate vine în completarea celorlalte proiecte ale şcolii, dintre care amintim săptămâna ştiinţelor, săptămâna artelor şi deschiderile spre literatură prin colaborările cu Festivalul FILIT.

„Este o invitaţie în lumea artei, într-o artă inedită, extrem de complexă şi de profundă. Concertele nu poţi să le desfăşori în şcoală, dar pentru că există acest proiect în care mi-am dorit să fim parte, prin relaţia cu Fundaţia Gaudium Animae şi, bineînţeles, cunoaşterea artistului Răzvan Stoica, s-au conturat premisele unei coborâri a unui Stradivarius în Colegiul «Negruzzi». E o întâlnire cu un repertoriu interesant, piesele sunt aşezate într-o anume cronologie şi într-o anume repectivitate şi virtuozitate. Venind în «Negruzzi», au fost atenţi nu doar la fraza muzicală sensibilă, care să poată fi receptată de adolescenţi, dar şi la elementele de tehnică, de virtuozitate, ştiind că vorbim despre tineri acomodaţi cu fenomenul estetic”, a declarat Camelia Gavrilă.

Cine este Răzvan Stoica

Răzvan Stoica a început studiile la vârsta de 6 ani, la Liceul „George Enescu” din Bucureşti, urmând apoi Conservatorul din Amsterdam, sub îndrumarea violonistului Ilya Grubert. Are în palmares 30 de premii naţionale şi internaţionale, iar din 2009 cântă pe vioara Stradivarius Ex-Ernst din 1729, câştigată în urma Concursului Strad Prize, de la Salzburg, unde a avut 170 de contracandidaţi. În anul 2013, a câştigat premiul New Talent la Bratislava.

Din 1996 cântă alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, formând Duo Stoica în numeroase concerte şi recitaluri susţinute pe mari scene din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia.

Proiectul „Un Stradivarius în Şcoli”, inclus în programul „Muzica Inspiră” al Fundaţiei Culturale Gaudium Animae, reprezintă un efort de a aduce muzica clasică mai aproape de tineri printr-o o suită de concerte susţinute în instituţii de învăţământ de violonistul Răzvan Stoica la vioara Stradivarius Ex-Ernst 1729. 

 

 

Comentarii