Cel mai nereuşit show de stand-up comedy. Ce nu aţi pierdut în ultima şedinţă a CJ

Alexe versus Bolojan, Iaşi versus Bihor: motiv de scandal cu atacuri sub centură, ieri, la Casa Pătrată

miercuri, 26 octombrie 2022, 01:50
6 MIN
 Alexe versus Bolojan, Iaşi versus Bihor: motiv de scandal cu atacuri sub centură, ieri, la Casa Pătrată

Chiar dacă pe ordinea de zi s-au aflat subiecte de interes pentru judeţ, contrele dintre preşedintele Alexe şi consilierii din opoziţie au mers de la jigniri la replici pline de haz. Comparaţia între Iaşi şi Bihor, dar şi între doi colegi de partid, Alexe şi Bolojan, a pus capac la toate.

Comparaţia între performanţele Consiliului Judeţean Bihor şi ale Consiliului Judeţean Iaşi l-au scos ieri din sărite pe preşedintele Costel Alexe. „Încălzirea” s-a făcut la proiectul de hotărâre prin care se autorizează plata cotizaţiei trimestriale către Asociaţia Metropolitană de Transport Public, în sumă de 60 de mii de lei.

Liderul grupului USR, Etienne Ignat, a propus un amendament care să-i oblige pe angajaţii asociaţiei să-şi publice declaraţiile de avere, replică la cererea similară de la şedinţa trecută a vicepreşedintelui Marius Dangă pentru angajaţii Asociaţiei Euronest.

„Sunt absolut uluit cum am putut cu trei colegi să distrugem un partid. Mă gândesc ca în mandatul următor să vă mai trimitem pe la vreun partid sau altul ca să distrugem tot eşichierul politic”, a exclamat Costel Alexe de la prezidiu.

„Eu nu ştiu cum am putut să stau cu nişte colegi penali în partid”, a replicat prompt Etienne Ignat. Cei doi au fost colegi în PNL până în 2020, când Etienne Ignat a ales să părăsească partidul după aducerea primarului Mihai Chirica.

Intervenţia consilierului Marian Uscatu (PMP) a reuşit să aplaneze confruntarea, iar proiectul de hotărâre a trecut cu unanimitate de voturi. Discuţiile pe această propunere s-au încheiat cu un bobârnac deloc colegial dat de şeful CJ consilierului Mircea Manolache, de la PSD („participă, dar nu se bagă”).

Acuze pe lipsa traducerii la execuţia bugetară

Confruntările au reizbucnit însă şi mai abitir câteva minute mai târziu, la un alt subiect, cel al execuţiei bugetare. Etienne Ignat a dat exemplul performanţelor raportate de CJ Bihor, unde preşedintele Ilie Bolojan, coleg de partid cu Costel Alexe, a redus drastic, anul trecut, personalul propriu al administraţiei judeţene şi cheltuielile de funcţionare, anunţând un nivel al fondurilor europene atrase de 1,5 miliarde de euro.

Cât priveşte execuţia bugetară de la Iaşi, cheltuielile de funcţionare au mers conform planului, trei sferturi din cât era prevăzut după trei trimestre, în vreme ce cheltuielile de dezvoltare/ investiţii s-au oprit la o treime. La venituri, „planul” a fost depăşit în ambele secţiuni, l-a completat vicele Marius Dangă.

Costel Alexe i-a replicat şi el, motivând că administraţia judeţului Iaşi are şase spitale în subordine, „cea mai mare Direcţie de Asistenţă Socială din ţară” şi cea mai mare reţea de drumuri judeţene.

„Etienne, am senzaţia că eşti total pe dinafară. Eu nu-mi dau seama cum boala a reuşit un partid serios să accepte un oportunist de carieră”, i-a strigat Alexe, în vreme ce Ignat l-a invitat, la rândul lui, să citească mai bine execuţia bugetară – o lungă înşiruire de cifre grupate în tabele altminteri foarte greu accesibilă majorităţii ieşenilor.

„Mai era un prost al satului, prin judeţul Iaşi, care se lăuda cu 1,5 miliarde”

Mai departe, liderul CJ Iaşi a sugerat că raportul omologului său de la Bihor n-ar fi unul real. „În ultimii doi ani nu a fost deschis niciun apel pe fonduri europene. Oare cum a putut Bihorul accesa şi de unde 1,5 miliarde? Ştii cum e asta cu 1,5 miliarde? Mai era un prost al satului prin judeţul Iaşi care se lăuda cu 1,5 miliarde bani accesaţi din fonduri europene. Te rog frumos, Etienne Ignat, că ai fost consultant pe fonduri europene, să ne spui care au fost sursele de finanţare prin care Bihorul a accesat 1,5 miliarde. Dragi ieşeni, stimaţi colegi, vă rog, gargara asta trebuie să înceteze tocmai pentru binele public al judeţului nostru!”, a declarat Costel Alexe.

CITESTE SI: Bihor – 65%, Timis – 50%, Iasi – 21%. Analiză pe bugete: comparaţii zdrobitoare

„Sunt în pregătire sau în derulare proiecte noi din fonduri europene în valoare de peste 300 de milioane de euro, la care se adaugă Drumul Expres Arad-Oradea, în valoare de peste 1 miliard de euro. Inelul rutier metropolitan este un alt proiect nou în valoare de peste 50 de milioane de euro, cu finanţarea asigurată din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Investiţii «Anghel Saligny». Investiţiile private aduc în judeţul Bihor peste 40 de milioane de euro (Terminalul Cargo, Şcoala Internaţională şi hotelul din Municipiul Oradea)”, menţionează raportul publicat pe pagina de internet a CJ Bihor a împlinirea a doi ani de când PNL şi Ilie Bolojan au preluat conducerea administraţia judeţeană.

Bilanţul menţionează de asemenea celelalte centuri ocolitoare ale oraşelor, aflate în diverse stadii de realizare, dar şi gradul de colectare selectivă a deşeurilor, ajuns la 35 la sută.

Peste două săptămâni vin şi la Iaşi banii, promite Alexe

Amintim că, la începutul acestui an, Ziarul de Iaşi a prezentat comparativ bugetele judeţelor Iaşi, Cluj, Timiş şi Bihor. Dintre toate, doar Bihorul are mai mulţi bani în secţiunea de dezvoltare (investiţii) decât cea de funcţionare (personal, utilităţi etc.), dar Judeţul Iaşi are cea mai mare diferenţă dintre cele două secţiuni: doar 21 la sută din cheltuieli merg pe investiţii, iar 79 la sută, pe funcţionare.

Ultimul an în care şi judeţul Iaşi a fost „pe plus”, cum este astăzi Bihorul, a fost 2014, când – de remarcat – conducerea Consiliului Judeţean era asigurată tot de PNL.

„Abia săptămâna trecută s-a avizat programul regional pentru perioada ’21-’27 în care Iaşul, cu cel mai mare buget din ţară, 1,75 miliarde de euro, va avea semnarea pe 11 noiembrie. Bihorul, cu toată simpatia pentru toţi colegii din administraţie, le-a fost aprobat de către Comisia Europeană programul regional pe 1,6 miliarde de euro. Voi realizaţi unde duce discursul public?”, i-a reproşat preşedintele CJ Iaşi liderului grupului USR.

„Pe cuvântul meu, cred că ieşenilor le este ruşine cu cei pe care tu încerci astăzi cu gargara asta să-i reprezinţi”, a conchis Alexe. „Este comportamentul unui om – aşa cum aţi fost numit în acel rechizitoriu, inculpat – care nu are sub nicio formă bun simţ. Oricine v-ar pune o întrebare îl atacaţi direct, în vreme ce dumneavoastră sunteţi cel mai bun consilier penal din vârful judeţului”, a intervenit Mircea Manolache.

Profesorul Şerban, victimă colaterală

Spectacolul oferit în şedinţa CJ nu s-a oprit aici. Preşedintele Costel Alexe a fost cel care a potrivit pe tort cireaşa oferită de Etienne Ignat. S-a întâmplat la dezbaterea proiectului de hotărâre prin care CJ avea să desemneze un reprezentant în procesul în care Alexe şi şeful Resurselor Umane sunt acuzaţi de abuz în serviciu prin impunerea lui Vlad Baba la conducerea Şcolii de Arte.

„Dacă voi (Mircea Manolache şi Etienne Ignat, n.r.) la 60 de ani veţi fi cel puţin la fel de coerenţi cât este profesorul Constantin Şerban la 70, în care observaţi că el nu bate absolut deloc câmpii…”, a intervenit Alexe în discuţie. „El bate copiii!”, a venit prompt o replică din sală, aluzie la problema pentru care consilierul liberal a fost nevoit să plece din învăţământ. Sala a izbucnit în râs şi nici preşedintele Alexe nu s-a putut stăpâni să nu pufnească.

PSD nu a participat la votul privind desemnarea reprezentantului CJ în procesul în care, amintim, liberalii s-au ferit să-şi împovăreze şeful cu constituirea administraţiei drept parte civilă. USR l-a propus pe consilierul Mihail Bogdan, avocat, contra lui Marius Dangă, economist. Votul secret a ilustrat perfect reprezentarea politică în CJ, iar vicele Dangă va merge să asiste la proces.

Comentarii