Ce cred studenții despre o angajare la SRI? „M-am gândit foarte mult să o apuc pe acest drum, însă frica m-a întors”

miercuri, 13 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Ce cred studenții despre o angajare la SRI? „M-am gândit foarte mult să o apuc pe acest drum, însă frica m-a întors”

Există numeroase percepții despre serviciile secrete române. Ele variază de la a le cataloga drept „ceva rău” la ,,ceva misterios”.

Percepţiile cele mai pregnante se rezumă la cel puţin două. Dacă în prima dintre ele, fiind vizați în mod special cei mai în vârstă, putem vorbi despre acele temeri referitoare la scopurile muncii ofiţerilor de informaţii şi la presupusa lor misiune de a-şi spiona propriii cetăţeni sau de a influenţa viaţa politico-economică a ţării, în ceea ce o privește pe a doua, fiind vorba despre Generația Z, ne putem raporta la o instituție respectabilă ori ingenuă, dar despre care aceștia nu știu prea multe.

Reporterii ,,Ziarul de Iași” au întrebat mai mulți studenți din marile universități ieșene (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”) care este opinia lor în ceea ce privește cea mai controversată instituție, respectiv dacă și-ar dori să lucreze acolo.

Din cinci tineri, trei au susținut că nu au nicio opinie, întrucât nu consideră instituția ca fiind prea transparentă și nu au depus eforturi suplimentare pentru a afla mai multe detalii, astfel încât să-și formeze o părere. 

,,Chiar nu știu mai nimic, nu am o părere. Cred că nu m-a interesat deloc sau mereu am privit asta ca pe ceva ce există, dar acolo din umbră. Nu cred că mi-aș dori să lucrez acolo, cred că viața mea nu ar mai fi la fel”, a precizat Cristina, studentă în anul I la Administrarea Afacerilor.

Mai departe, un student de la Universitatea Tehnică a menționat că Serviciul Român de Informații reprezintă o instituție de încredere din punct de vedere al securității.

,,Consider că Serviciul Român de Informații reprezintă cea mai capabilă instituție din punct de vedere al securității de zi cu zi. Datorită tehnologiei avansate, sunt de părere că atacurile cibernetice sunt tot mai dese, iar SRI își face treaba cu desăvârșire și promptitudine”, a declarat Andrei V., masterand în anul al II-lea la Inginerie Hidrotehnică.

Opinia publică ar trebui să cunoască mai multe lucruri despre SRI?

În ceea ce îl privește pe Silviu, masterand în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social Politice, SRI nu ar trebui comparat niciodată cu vechea Securitate. Totuși, poate că opinia publică ar trebui să știe mai multe lucruri despre această instituție.

,,Dacă mi-ar place să lucrez în acest domeniu? Cu siguranță. Însă nu știu dacă voi putea face față presiunii și schimbărilor pe care această meserie le aduce cu siguranță în viața noilor angajați. Am avut perioade în care m-am gândit foarte serios să o apuc pe acest drum, însă frica de a nu da greș m-a întors de fiecare dată. Poate că această frică este dată și de faptul că domeniul este unul misterios, despre care opinia publică nu știe prea multe. Cred că e o greșeală să compari «securitatea» din trecut, care e eticheta serviciilor secrete și SRI-ul din prezent. E greșit în opinia mea să compari pentru că una e sa lucrezi pentru valorile «partidului» și alta e să lupți pentru protejarea valorilor democratice”.

Comentarii