Cine îi va lua locul lui Maleon la BCU. Ministerul ar vrea o rezolvare rapidă, dar „Cuza“ încă analizează dosarele

vineri, 09 februarie 2018, 02:50
3 MIN
 Cine îi va lua locul lui Maleon la BCU. Ministerul ar vrea o rezolvare rapidă, dar „Cuza“ încă analizează dosarele

Situaţia cu privire la viitorul conducător al Bibliotecii Centrale Uni­versitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi nu s-a lămurit nici până în acest mo­ment, deşi au trecut aproape două luni de la moartea prof.dr. Bogdan-Petru Maleon. 

Surse din instituţia de învăţământ superior au precizat că doresc ca situaţia să fie tranşată într-una dintre cele două şedinţe ale Senatului UAIC ce sunt programate pentru luna februarie, însă nu este limpede încă ce anume se va întâmpla. Cele două candidaturi depuse, a prof.dr. Lucian Leuştean, de la Facultatea de Litere a UAIC, şi a conf.dr. Ioan Milică, de la Facultatea de Litere, sunt analizate de aproape două săptămâni, dar încă nu s-a trecut de stadiul verificării eligibilităţii acestora conform criteriilor cerute de conducerea universităţii pentru a se determina persoana ce va fi recomandată către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Sursele noastre au precizat că, în momentul de faţă, niciunul dintre cele dosare nu pare a respecta toate criteriile impuse de universitate, însă se caută metode pentru a se echivala experienţa celor doi candidaţi din anumite domenii cu respectivele cerinţe. Problema este că încă nu s-a stabilit cum anume se va proceda în continuare – Consiliul de Administraţie va propune o persoană către Senat sau pe amândouă? Senatul va putea valida două propuneri către minister sau trebuie să aleagă una singură? În plus, metodologia de alegere a directorului BCU Iaşi, pe baza căreia prof.dr. Bogdan-Petru Maleon a susţinut concursul de director „plin“, după perioada de interimat, specifica necesitatea unei recomandări a Senatului, însă în cazul de faţă, reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că era suficientă o hârtie oficială semnată de rector cu recomandarea unui cadru didactic sau a unui cercetător pentru a se numi directorul interimar.

Ulterior, la desfăşurarea concursului propriu-zis, era necesar avizul Senatului pentru fiecare candidat ce dorea să îşi depună oficial candidatura. „Mi s-a părut cumva foarte direct modul acesta al conducerii executive de a solicita o serie de dosare, câtă vreme sunt două instituţii distincte, iar Ministerul Educaţiei organizează concursul. Când domnul Maleon a candidat la concursul pentru post, nu s-a solicitat vreun aviz al conducerii executive. Am putea avea două abordări, în funcţie şi de ceea ce ne va cere să decidem Consiliul de Administraţie: fie le dăm recomandare amândurora, deoarece nu organizăm noi concursul, fie o altă opţiune ar fi să analizăm şi să decidem prin vot cui acordăm nominalizarea. Asta dacă vom primi amândouă propunerile de la Consiliul de Administraţie şi nu vor decide dumnealor unicul candidat“, a explicat prof.dr. Ovidiu Iancu, preşedintele Senatului UAIC.

Reprezentanţii ministerului au mai precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că ar dori ca procedura să se desfăşoare cât mai repede, în condiţii în care ei erau dispuşi încă de la finele anului trecut să numească o persoană propusă de UAIC şi încă nu au primit recomandarea aşteptată.

Comentarii