Cum să reîncepi viaţa la 36 de ani? „Am zis că, dacă sufăr eu, să sufăr doar eu“

miercuri, 06 noiembrie 2019, 02:58
4 MIN
 Cum să reîncepi viaţa la 36 de ani? „Am zis că, dacă sufăr eu, să sufăr doar eu“

Cine sunt cei doi bărbaţi care au primit şansa unei vieţi noi după ce au primit recent câte un rinichi, la Iaşi, de la o pacientă în moarte cerebrală?

Cei doi rinichi care au fost transplantaţi săptămâna trecută la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi au ajuns la doi bărbaţi în vârstă de 36, respectiv 37 de ani, care aşteptau această şansă de mai mult timp.

Constantin Bezede a fost unul dintre cei care au primit un rinichi după ce aproape îşi pierduse orice speranţă. A fost diagnosticat în anul 2013 cu insuficienţă renală cronică, din start medicul nefrolog spunând că are nevoie să înceapă şedinţele de dializă pentru că rinichii săi nu mai funcţionau. „Când m-am îmbolnăvit, prima dată am observat că mi s-au umflat picioarele, nu ştiam să fiu bolnav de ceva până atunci. Atunci lucram în construcţii, ziua eram la muncă, seara acasă în gospodărie la ţară, mai făceam şi naveta. Era mai puţină odihnă şi mai multă muncă“, povesteşte bărbatul.

Cel mai greu îi era că şedinţele de dializă trebuia să le facă de trei ori pe săptămână, la Botoşani, ceea ce îi lua o zi întreagă, pleca după-amiaza şi se întorcea noaptea târziu.

„Dacă Dumnezeu mi-a dat crucea asta mie, o duc până la final“

Deşi a avut în familie persoane care au dorit să îi doneze un rinichi, bărbatul a refuzat, din teamă că le va afecta şi sănătatea celor dragi. S-a înscris pe lista de aşteptare şi a aşteptat să primească vestea bună din partea medicilor, că s-a găsit un rinichi şi pentru el. „Mama şi fratele meu au vrut să îmi doneze, însă nu am acceptat. Nu sunt căsătorit, şi m-am gândit că dacă îmi donează ei şi se îmbolnăvesc, cine mai are grijă de noi? Am zis că, dacă sufăr eu, să sufăr doar eu, de asta nu am acceptat. Le-am spus: lăsaţi, dacă Dumnezeu mi-a dat crucea asta mie, o duc până la final“, a mai spus Constantin.

De atunci, în toţi aceşti ani, bărbatul a mai fost chemat la spital de patru ori, când au mai fost prelevări de organe, însă nu a fost compatibil. De aceea spune că acum când i-a sunat telefonul, deja simţea că vine doar să facă analizele necesare şi apoi se întoarce acasă, la treburile zilnice. L-a adus fratele său cu o maşină şi i-a spus să îl aştepte doar puţin, că vor pleca împreună acasă. „De regulă aveam stres şi emoţii, că am venit de atâtea ori şi nu se întâmplase nimic, dar iată că Dumnezeu a rânduit şi am făcut transplantul. Când mi-au zis medicii că merg în sala de operaţie am apucat să-i zic fratelui meu doar să meargă acasă, că eu rămân“.

Constantin zâmbeşte şi abia aşteaptă să ajungă acasă, unde va merge fără gândul că va trebui să ajungă din nou la timp la şedinţele de dializă. „Am avut emoţii foarte mari înainte de operaţie, dar apoi m-am trezit ca un nou-născut, un om născut a doua oară“, spune bărbatul.

Îşi doreşte să mulţumească familiei donatorului care l-a ajutat să se nască a doua oară, ştiind cât de greu este să faci un astfel de gest într-un moment dificil din viaţă. „Mulţumesc lui Dumnezeu că există şansa de a dona organe. Într-adevăr, pentru familia donatorului este o mare pierdere, dar cred că după ce acceptă să doneze organele au o mare bucurie. Deşi au pierdut un membru, au ajutat mai mulţi oameni să trăiască“, a completat Constantin.

Dializa la domiciliu – o variantă pentru pacienţi

Celălalt rinichi a ajuns la un bărbat de 37 de ani, originar din Republica Moldova, care făcea dializă din luna februarie a acestui an. Acesta a ales de la început dializa peritoneală, în loc de hemodializa care presupune şedinţe de câte cinci ori de trei ori pe săptămână. Procedeul constă în introducerea unor pungi cu lichid în cavitatea peritoneală, în final lichidul de dializă încărcat cu toxine fiind eliminat printr-un dispozitiv. Este nevoie să fie respectate cu stricteţe regulile de igienă şi să existe un spaţiu amenajat special pentru asta. Tratamentul poate fi făcut fie pe durata nopţii, fie prin mai multe proceduri, patru sau cinci, în timpul zilei. Avantajul este că această procedură oferă o independenţă mai mare pacienţilor, pentru că îşi pot adapta programul în funcţie şi de programul de lucru, fiind nevoie doar de controale de rutină o dată la câteva luni.

Prelevarea rinichilor a avut loc joi seară la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, unde familia unei paciente în vârstă de 44 de ani care a intrat în moarte cerebrală în urma unei hemoragii intracerebrale a fost de acord cu donarea, fiind a doua prelevare de organe din acest an.

Comentarii