După mai multe promisiuni, s-a aşternut tăcerea peste renovarea Filarmonicii

luni, 31 ianuarie 2022, 02:50
3 MIN
 După mai multe promisiuni, s-a aşternut tăcerea peste renovarea Filarmonicii

Administraţia judeţului aşteaptă acum finanţare prin PNRR sau de la bugetul de stat. O scrisoare deschisă adresată atât preşedintelui CJ, cât şi primarului solicită recurgerea la un împrumut. Între timp, termenul de graţie de trei ani acordat de proprietarul sălii Filarmonicii pentru deschiderea şantierului a fost prelungit cu încă doi ani.

 

Preluate în toamna anului 2018 printr-o hotărâre a consilierilor judeţeni, cele două clădiri de pe strada Cuza Vodă unde îşi ţinea concertele orchestra Filarmonicii Moldova sunt şi astăzi în aceeaşi stare. Lucrările de restaurare asumate de Consiliul Judeţean la preluarea în administrare, preţul prelungirii acordului de locaţie pentru 22 de ani, nu au început.

Cititi si: SALVAȚI FILARMONICA IEȘEANĂ! Scrisoare deschisă către primarul Mihai Chirica și președintele CJ Costel Alexe

A fost realizată sau obţinută în schimb documentaţia necesară: expertiza tehnică, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiectul tehnic, autorizaţia de construire. Cum condiţia era ca în termen de trei ani să fie deschis şantierul, altfel înţelegerea cade, un act adiţional încheiat la sfârşitul anului trecut între CJ şi Episcopia Romano-Catolică Iaşi, proprietara clădirilor, a prelungit acest termen de graţie cu doi ani. Nici aşa lucrările nu au demarat până acum.

Cititi si: Covid mai face o victimă: Filarmonica din Iași se reface mai greu

„Fişa de proiect, în valoare de 11 milioane de euro, este depusă la Ministerul Fondurilor Europene pentru ca lucrările să fie finanţate prin PNRR. Am discutat însă cu domnul ministru Cseke Atilla şi posibilitatea ca Filarmonica ieşeană să fie reabilitată şi restaurată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii”, ne-a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.

O scrisoare deschisă

„Nu mai aşteptaţi să găsim înţelegere în alte zări, la guvern, la CNI, la Bruxelles etc. Nu cred că este cineva căruia să-i pese mai mult de necesitatea acestei finanţări ca nouă, ieşenilor, celor care iubim gingăşia acordurilor lui Mozart, Debussy, savoarea sunetelor lui Vivaldi, Strauss, măiestria armoniilor lui Ceaikovski sau Beethoven”, i-a solicitat însă, într-o scrisoare deschisă adresată deopotrivă şi primarului Iaşului, de conf.dr. Vasile Cotiugă.

După ce a făcut istoricul Filarmonicii, de la început până la primul concert în clădirea de pe strada Cuza-Vodă şi apoi după plecarea în săli improprii unde concertează şi azi, istoricul Vasile Cotiugă îi îndeamnă pe cei doi lideri ai administraţiei locale să găsească surse de finanţare cât mai repede.

„Oferiţi, dle Alexe, stimaţi consilieri judeţeni, bucurie ieşenilor şi alocaţi imediat bani Filarmonicii ieşene, chiar de va trebui să mâncăm pâine neagră ca să plătim un împrumut la cea mai scumpă bancă!”, încheie el scrisoarea deschisă, îndemnându-i şi pe ieşeni să semneze petiţia deschisă în acest scop.

Paşi înapoi pentru Iaşul cultural

Liderul grupului consilierilor PSD din Consiliul Judeţean consideră că fiecare lună pierdută privind implementarea acestui proiect „reprezintă un pas înapoi pentru Iaşul cultural”.

Puteţi semna aici petiţia iniţiată de Vasile Cotiugă

„S-au făcut eforturi majore în mandatul trecut pentru a se ajunge la soluţia ca Filarmonica să-şi desfăşoare activitatea în clădirea Episcopiei şi, mai mult, erau rezervaţi aproximativ 8 milioane de euro din bugetul CJ pentru reabilitarea clădirii. Din păcate, administraţia actuală iniţiază proiecte noi, dar uită de cele în derulare, cu atât mai mult cu cât discutăm de Filarmonica Iaşi, o entitate fără de care Iaşul cultural este o formă fără fond. De ani de zile, activitatea Filarmonicii are loc din loc în loc, situaţie alarmantă, semnalată public chiar şi de membrii PNL”, ne-a declarat Cristian Stanciu.

El a adăugat că grupul aleşilor PSD va insista în următoarea şedinţă de buget pentru găsirea de soluţii urgente privind finanţarea. Propunerea de buget al judeţului pe anul în curs urmează să fie dezbătută şi adoptată într-o şedinţă extraordinară ce va fi convocată în termen de două săptămâni.

Comentarii