EXCLUSIV: Topul salariilor de la Poli Iaşi, om cu om. 180.000 euro din banii dumneavoastră

vineri, 24 iulie 2020, 01:49
5 MIN
 EXCLUSIV: Topul salariilor de la Poli Iaşi, om cu om. 180.000 euro din banii dumneavoastră

Jucătorii care intră în prima echipă încasează între 3.000 şi 6.000 de euro, iar antrenorul 8.000 de euro. Cel mai bine plătiţi jucători sunt Michael Omoh, Almada Luis („Platini“), Linas Klimavicius şi Nicandro Breeveld. Preşedintele clubului are 6.500 de euro. În total, clubul de fotbal are nevoie de 180.000 de euro pentru a plăti jucătorii şi angajaţii.

În debutul stării de alertă, pentru salariile fotbaliştilor şi angajaţilor clubului Politehnica Iaşi au fost alocaţi bani de la bugetul local.

Cititi si: Un avion a avut un traseu extrem de sinuos până a aterizat pe Aeroportul Iaşi

Suma repartizată de plenul Consiliului Local (CL) a ajuns la 1,2 milioane lei pentru clubul sportiv, iar 77% dintre fonduri s-au dus pe salariile angajaţilor, respectiv 860.748 lei (circa 180.000 euro, fondul de salarii pe o lună, inclusiv contribuţiile la stat).

Deşi la mijloc sunt bani publici, în hotărârea CL nu au fost trecute numele celor care urmau să beneficieze de fondurile de la bugetul local.

Cititi si: Focar masiv de coronavirus la CTP Iaşi. Printre infectaţi se află şi un director

„Ziarul de Iaşi“ a obţinut grila de salarii a clubului, ce numără aproape 80 de angajaţi, şi vă prezintă astăzi topul veniturilor nete: aproape o treime dintre angajaţi încasează un salariu cuprins între 10.000 lei (circa 2.000 euro) şi 38.610 lei (circa 8.000 euro), fără bonusuri.

Între timp, Politehnica Iaşi riscă să retrogradeze din Liga I: ocupă locul 6 în „play-out“, în condiţiile în care ultimele două clasate (Dinamo şi Chindia) au mai puţine meciuri jucate.

Cel mai mare salariu la fotbalişti: 6.000 euro

Fotbaliştii clubului din Copou nu au cele mai mari salarii din Liga I, dar nici pe cele mai mici. Din lotul de 32 de fotbalişti, 19 încasează o sumă cuprinsă între 2.400 euro şi 6.000 euro.

Cel mai bine plătiţi jucători sunt Michael Omoh, Almada Luis („Platini“), Bezzanier Habibou, Linas Klimavicus şi Nicandro Breeveld: fiecare are un salariu net de 6.000 euro. În top urmează Andrei Cristea cu peste 5.300 euro, urmat de Kevin Luckassen cu 4.400 euro.

Alţi cinci jucători încasează net lunar în jurul a 4.000 euro: Cosmin Frăsinescu, Marius Mihalache, Cabral Lopes, Lucas Chacana şi Manuel De Iriondo.

O sumă de 3.500 euro apare la salariul net în cazul lui Narcis Bădic şi al lui Juan Pablo Passaglia, în timp ce alţi patru fotbalişti figurează fiecare cu 3.000 euro net: Denis Rusu, Gai Assulin, Andrei Radu şi Răzvan Grădinaru.

Singurul fotbalist care mai încasează lunar peste 2.000 euro este Doru Popadiuc (2.400 euro). Ceilalţi 13 jucători din lotul Politehnicii încasează fiecare o sumă netă de sub 1.500 euro, pragul de sus fiind atins doar de Ovidiu Horşia şi Sorin Şerban.

Ce venituri au antrenorii şi şefii clubului

Antrenorul Mircea Rednic şi preşedintele clubului Ciprian Paraschiv încasează cele mai mari salarii de la club, dar, faţă de precedentul job al fiecăruia, venitul net este mai mic. În plus, primul dintre aceştia a şi împrumutat clubul de fotbal în momente în care situaţia financiară a echipei era în dificultate.

La Poli, Rednic încasează un venit net de 8.000 euro, în timp ce Paraschiv 6.500 euro. Adrian Ambrosie, fost manager şi actual membru în Consiliul Director, are un venit net de 4.000 euro.

Din staff-ul tehnic al echipei mari, în jur de 2.000 euro mai obţin doar antrenorul de portari (Benone Dohot) şi antrenorul secund (Constantin Pană). Fostul arbitru Anton Heleşteanu (şef scouter) figurează cu un venit net de 1.500 euro, identic cu cel al preparatorului fizic (Cezar Honceriu).

În staff-ul tehnic de la Academia CSM Politehnica Iaşi, cel mai mare venit net îl are Adrian Kereszy – 1.000 euro, în timp ce restul antrenorilor (printre care Adi Cotan, Ioan Cîmpeanu, Adrian Dobrea, Vasile Simionaş, Gelu Paveliuc etc.) ajung fiecare la un salariu de puţin peste 400 euro.

Diferenţa vine în contextul în care Kereszy figurează în organigramă ca director tehnic. Un salariu identic ca al acestuia îl are şi preparatorul fizic (Andrei Antoce). Tot la Academie, managerul Lilian Antohi încasează peste 800 euro, iar şeful centrului de juniori (Marian Moldovan) 600 euro.

De remarcat că Academia are trei posturi care sunt asimilate ca funcţii de conducere dintr-o organigramă cu 14 oameni. În ceea ce priveşte personalul administrativ, pe statul de plată figurează la club 24 de persoane.

În afară de Paraschiv şi Ambrosie, salariile nete sunt între 300 euro şi 1.500 euro, pragul de sus fiind atins de Leonid Antohi (preşedinte Consiliu Director), Ovidiu Postolache (secretar general), Florenţa Strujan (contabil şef) şi Mircea Ursu (vicepreşedinte). Toate salariile enumerate mai sus sunt nete şi nu cuprind contribuţiile la stat sau bonusuri.

Fondul de salarii lunar este în jur de 180.000 euro (respectiv suma alocată de plenul Consiliului Local în luna iunie, inclusiv contribuţii la stat), iar salariile nete reprezintă circa 140.000 euro. Nu toţi cei 79 de angajaţi au acelaşi sistem de impozitare: fotbaliştii şi antrenorii sunt plătiţi în baza unor contracte de activitate sportivă, iar impozitul este mult mai mic decât la un contract individual de muncă.

De exemplu, costurile totale aferente salariului lui Ambrosie (peste 32.000 lei, circa 6.800 euro) sunt similare cu ale celor mai bine plătiţi fotbalişti, deşi fostul manager are un net de 4.000 euro, iar jucătorii de 6.000 euro.

Precizăm că sumele în euro au fost calculate la un curs de 4,8 lei în raport cu veniturile nete care figurează pe grila de salarii obţinută de „Ziarul de Iaşi“. În luna iunie, plenul CL a putut aloca suma de 1,2 milioane lei (circa 230.000 euro) în contextul în care guvernul a permis autorităţilor locale să finanţeze structuri sportive afectate de pandemia Covid-19.

Din aceşti bani, 77% au mers pe salarii, iar restul pentru cheltuieli ce au ţinut în special de cazare, masăşi servicii medicale. În luna mai 2020, plenul CL a mai alocat alte 2,2 milioane lei pentru clubul de fotbal, dar din aceşti bani nu au fost efectuate plăţi.

Fondurile sunt prevăzute pentru Academia care funcţionează la club, în cazul unui program de mentoring (15 mai – 15 decembrie), dar care încă nu a debutat din cauza pandemiei Covid-19.

 

Comentarii