Explozie de cazuri: gripa, Covid şi alte infecţii virale au umplut spitalele din Iaşi

joi, 05 ianuarie 2023, 02:50
5 MIN
 Explozie de cazuri: gripa, Covid şi alte infecţii virale au umplut spitalele din Iaşi

Judeţul Iaşi se confruntă în această perioadă cu o explozie a numărului de persoane diagnosticate cu infecţii respiratorii care au nevoie de spitalizare, fiind în continuă creştere şi numărul cazurilor de gripă. 

Trendul este unul ascendent la nivel naţional, urmând ca în cursul zilei de astăzi, joi, 5 ianuarie, Ministerul Sănătăţii să declare oficial epidemia de gripă, fiind a treia săptămână consecutivă de creştere a cazurilor.

În perioada 26 decembrie – 1 ianuarie, în Iaşi au fost depistate 3.786 de infecţii respiratorii acute, din care 3.008 infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 697 de cazuri de pneumonie şi 81 de cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă.

Deşi comparativ cu săptămâna anterioară, numărul persoanelor diagnosticate este cu 20,7% mai mic, creşterea se observă în rândul persoanelor care au nevoie de tratament în spital. Spre exemplu, din cele 81 de persoane depistate cu gripă, 69 se află în spital, restul de 12 aflându-se sub tratament la domiciliu.

Astfel, în acelaşi interval, au fost raportate 315 internări, cu 56 mai multe faţă de săptămâna anterioară.

„Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidenţa cea mai mare pentru IACRS (infecţii acute de căi respiratorii superioare) şi pneumonii este la grupa de vârstă 5–14 ani. În intervalul de timp menţionat, au fost raportate 4 decese, toate prin pneumonie şi toate la grupa de vârstă peste 65 de ani”, au transmis reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Programul de vizită de la Infecţioase va fi suspendat

La Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi sunt îngrijite 98 de persoane cu afecţiuni ale aparatului respirator, dintre care 22 sunt copii. Medicii spun că aproape o treime dintre cei internaţi primesc tratament pentru gripă după ce investigaţiile făcute în laboratorul de biologie moleculară au confirmat existenţa virusului gripal.

Ceilalţi pacienţi au fost confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2 sau viroze cauzate de virusul respirator sinciţial, iar din cauza vârstei sau a comorbidităţilor existente a fost nevoie de spitalizare. Din cei 22 de copii internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, 13 au fost confirmaţi cu virusul gripal, cinci se află încă în investigaţii, iar trei au dezvoltat complicaţii cum ar fi pneumonia.

„Sfârşitul de an şi primele zile din anul în care abia am trecut ne confirmă faptul că traversăm un episod epidemiologic din punct de vedere al afecţiunilor virale care se poate transforma într-o epidemie”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În acest context, de pe data de 6 ianuarie, va fi suspendat programul de vizită al aparţinătorilor. Aceştia vor putea lua legătura cu persoanele internate vorbind la telefonul personal, iar relaţiile despre starea lor de sănătate vor putea fi obţinute sunând la numărul de telefon al spitalului urmat de interiorul pavilionului unde aceştia au fost internaţi.

„Ştim că atât pacienţii cât şi aparţinătorii doresc să îşi vadă persoanele dragi însă am luat această decizie pentru a evita răspândirea afecţiunilor virale care au un grad mare de contagiozitate. Această măsură temporară se aplică pe fondul de risc epidemiologic determinat de creşterea accelerată a numărului de cazuri cu infecţii de căi respiratării: gripă, virus respirator sinciţial, COVID-19, cât şi alte boli infecto-contagioase”, a completat dr. Florin Roşu.

Peste 100 de copii internaţi într-o săptămână

Creşterea numărului de infecţii respiratorii acute se observă inclusiv în rândul copiilor care au avut nevoie să rămână internaţi la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi. În perioada 26 decembrie – 1 ianuarie 2023 au fost internaţi 112 copii, din care 82 (75%) au fost diagnosticaţi cu infecţii acute de căi respiratorii superioare şi 30 (25%) cu infecţii ale căilor aeriene inferioare.

Infecţiile de căi aeriene inferioare sunt bronşiolitele acute, pneumoniile interstiţiale şi bronhopneumoniile. Infecţiile căilor respiratorii superioare sunt reprezentate de rinofaringite, faringite sau laringite, care la sugari au manifestări „zgomotoase”. Cei mai afectaţi sunt, conform medicilor care îi tratează, copiii cu vârsta de sub un an.

„Cele 112 cazuri sunt pacienţi ce au necesitat internare. Din total, 40% din cazuri sunt la grupa de vârstă 0 – 1 an, 12% la 1 an, 14 % la 2 ani, 8% la 3 ani, 8% la 4 ani, 13% la 5- 9 ani, 4,5 % la 10 – 14 ani şi 3 % la grupa de vârstă 15 – 18 ani. Funcţionăm la capacitate maximă în secţiile de Pediatrie”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

Inclusiv numărul copiilor care au ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor a fost unul mai mare în această perioadă – 175 de copii în 24 de ore, deşi media prezentărilor era de 150 de pacienţi.

Ce medicamente pot fi găsite în farmacii

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiştii recomandă evitarea aglomerărilor urbane, evitarea contactului cu persoane bolnave, precum şi spălarea mâinilor cât mai des, obligatoriu după suflarea nasului.

În cazul apariţiei simptomelor specifice de gripă sau viroză, trebuie evitată automedicaţia, iar recomandată este consultarea medicului de familie. Persoanele bolnave trebuie izolate de resul familiei într-o cameră luminoasă, aerisită şi încălzită, fiind indicată evitarea vizitării acestora. De asemenea, copiii bolnavi trebuie menţinuţi la domiciliu pentru a evita transmiterea bolii în comunitate.

Pentru că în ultimele luni consumul de medicamente antitermice şi antibiotice a fost unul în constantă creştere, unele produse au fost găsite cu dificultate în farmacii. De curând, MS a publicat pe site o listă cu medicamente pe bază de Paracetamol, Ibuprofen şi Oseltamivirum care sunt disponibile în farmacii. 

Comentarii