Expoziţie cu documente despre Holocaustul romilor, la Palatul Culturii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Expoziţie cu documente despre Holocaustul romilor, la Palatul Culturii

GALERIE
Holocaustul romilor,
  • Holocaustul romilor,
- +

Expoziţia fotodocumentară "Amintiri de carton", care reuneşte portrete ale supravieţuitorilor, fotografii de familie, interviuri şi documente de arhivă care prezintă Holocaustul romilor va avea vernisajul sâmbătă, pe 27 februarie, de la ora 15.00, la Palatul Culturii. Expoziţia va putea fi vizitată gratuit, lucrările fiind expuse în spaţiile Muzeului de Istoie a Moldovei până pe 14 martie.

Expoziţia este pregătită de către Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România. Evenimentul aduce în atenţia publicului Holocaustul romilor, pornind de la realităţile istorice potrivit cărora, în 1942, au murit aproape jumătate dintre cei 25.000 de romi deportaţi din România în Transnistria.

"Rezultat al unor asidue activităţi de cercetare, monitorizare şi consemnare a unor poveşti de viaţă, care împreună recompun o filă de istorie din perioada anilor 1940, proiectul este prezentat publicului prin intermediul unei serii de expoziţii de artă grafică, itinerate în Iaşi, Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Expoziţia a fost prezentată şi în Polonia, la Auschwitz şi Auschwitz Birkenau, în anul 2019, cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor (2 august), precum şi la Monumentul Memorial al Holocaustului din Bucureşti", au precizat reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional "Moldova".

Expoziţia poate fi vizitată până pe 14 martie, de marţi până duminică, între ore 10.00 şi 17.00.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.