anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Facem autostrăzi până în 2026? Se pune accent pe Mediu, nu pe Infrastructură

GALERIE
conferinta PNL
  • conferinta PNL
- +

Proiectele finanţate cu cei 80 de miliarde de euro oferiţi de Bruxelles României trebuie să fie gata până la sfârşitul acelui an, în caz contrar se pierd finanţările. Ministrul Costel Alexe, şeful PNL Iaşi, a mai spus că UE va pune accentul de acum pe Mediu, nu pe Infrastructură.

„Dacă s-ar fi vrut, cu siguranţă astăzi am fi avut rezolvată problema autostrăzii şi cea a variantei ocolitoare“, a declarat ieri liderul PNL Iaşi, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă. „Comisia Europeană nu are răbdare cu România“, a adăugat el, precizând că proiectele finanţate cu cele 79,9 miliarde acordate de la Bruxelles ca fond de redresare şi rezilienţă trebuie să fie finalizate până în ultima zi a anului 2026.

„Astfel, sectorul de autostradă A7, de la Ploieşti la Paşcani, continuat cu drum expres spre Suceava şi Siret, va fi depus pe fondul de rezilienţă şi realizat până în 2026. Este vital pentru judeţul nostru ca din acest fond să fie rezolvată problema finanţării pentru segmentul din A8 de la Ungheni (podul) - Iaşi - Tg. Neamţ“, a precizat preşedintele PNL Iaşi. El a subliniat că este vorba despre finanţarea decisă luna trecută de greii Comisiei Europene, şi nu de exerciţiul financiar 2021-2027 al Uniunii, nici de alocări de la bugetul de stat.

Trebuie însă precizat că următorii ani nu vor mai pune accent pe dezvoltarea reţelelor de transport, ci pe mediu. E de aşteptat ca, dacă în exerciţiul financiar 2007-2013 Programul Operaţional Sectorial de Transport a beneficiat de 5,7 miliarde de euro, iar în 2014-2020 au fost alocate 9,4 miliarde prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în următorii şapte ani fondurile destinate acestui domeniu să fie chiar mai mici de 5 miliarde de euro.

Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor declara la Iaşi că segmentul Ungheni - Iaşi - Tg. Neamţ urmează să fie licitat pentru contractul realizării studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. „Dacă va exista continuitate, iar proiectul va fi derulat fără sincope, acest proiect poate să fie finalizat în 2027“, a anticipat Lucian Bode.

În schimb, pe A7, primele lucrări ar putea să înceapă anul viitor, dacă licitaţiile pentru atribuirea execuţiei pe primele sectoare din sud vor desemna câştigători.

În fine, tronsonul 3 al Centurii ocolitoare (bd. Poitiers - str. Trei Fântâni) este „îngheţat“ de lipsa unui studiu banal promis de un an prin care Primăria Iaşi ar urma să afle costurile mutării unor reţele de utilităţi.

Tronsonul 4, destinat traficului uşor între Uricani şi Nicolina, urmează să intre la rândul lui în licitaţie la sfârşitul acestei luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Dacia Debut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.