FOTO: Experimente şi demonstraţii “cool” de chimie aplicată: colaborare între elevii de la Informatică şi studenţii de la Chimie

sâmbătă, 01 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 FOTO: Experimente şi demonstraţii “cool” de chimie aplicată: colaborare între elevii de la Informatică şi studenţii de la Chimie

O serie de experimente şi demonstraţii cool de chimie aplicată au fost realizate cu ocazia Science Camp by CHIMIPLY. Evenimentul a fost organizat de Liceul Teoretic de Informaţică „Grigore Moisil” Iaşi (LIIS), Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu” Iaşi (FICPMCS) şi Compartimentul de Marketing Universitar al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, joi, 30 martie.

Călin George Pravăţ, elev în clasa a XI-a, olimpic naţional la Chimie încă din gimnaziu şi preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor, a iniţiat clubul Chimiply. Clubul de chimie derulează activităţi sub coordonarea mentorilor: prof. Lăcrămioara Popa, prof. Monica Trupină, laborant inginer Mihaela Munteanu, Călin Pravăţ (clasa a XI-a F), Florin Atudorei (clasa a XI-a F), Sofia Earmacov (clasa a X-a C).

„Avem mare nevoie de spaţii vii de învăţare în care elevii să experimenteze aplicaţii pe baza conceptelor, să exerseze competenţele STEM şi să valorifice interesul pentru ştiinţe. Apreciez mult mentoratul pe care îl realizează elevii de liceu cu cei din clasele gimnaziale. Este o mare bucurie să fim în mijlocul elevilor noştri străluciţi şi implicaţi, coordonaţi de profesori foarte dedicaţi”, spune prof. dr. Adina Romanescu, directoarea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi.

Membrii Clubului de Chimie CHIMIPLY de la LIIS, sub îndrumarea elevului Călin George Pravăţ, au gândit o serie de experimente şi demonstraţii cool de chimie aplicată, pe care le-au pus în practică la standurile din holul facultăţii. „Reacţii endoterme. Reacţii exoterme”, „Cum ar arăta lumea fără polimeri?”, „Obţinerea produselor cosmetice din ingrediente naturale” şi „Procesul de ultrafiltrare pentru epurarea apelor uzate” au fost o parte dintre acestea.

Studenţii de la Asociaţia Studenţilor Chimişti CHEMIS Iaşi i-au condus pe elevii participanţi în tururi ale laboratoarelor facultăţii şi au povestit despre cum este studenţia la FICPMCS, care sunt activităţile extracurriculare la care pot participa şi cum muncesc pentru a-şi atinge obiectivele.

Comentarii