Gala Premiilor pentru Directorii Anului: cei mai mulţi finalişti sunt din Iaşi

vineri, 15 septembrie 2023, 01:50
4 MIN

Cei mai mulţi finalişti ai Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2023 sunt din judeţul Iaşi. 

Directorul Şcolii Gimnaziale Chicerea din comuna Tomeşti – Bogdan Liviu Lavric, directoarea Colegiului Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iaşi – Beatrice Carmen Zelinschi şi directoarea Şcolii Gimnaziale „Ion Ghica” – Raluca Mariana Cozma se află pe lista celor 18 finalişti. Cea de-a şaptea ediţie a Galei Premiilor pentru Directorii Anului se va desfăşura pe 9 octombrie, la Ateneul Român.

Ce premii vor primi câştigătorii

Anul acesta au aplicat peste 200 de directori din aproape toate judeţele ţării pentru unul dintre cele patru premii la categoriile: Inovare, Egalitate de Şanse, Antreprenoriat, precum şi marele premiu, Directorul Anului 2023. Potrivit datelor jurnizate de Asociaţia pentru Valori în Educaţie (AVE), cei mai mulţi directori sunt din judeţul Iaşi.

„Din judeţul Iaşi au fost cele mai multe aplicaţii venite, iar cei mai mulţi finalişti sunt tot din judeţul Iaşi”, a precizat specialistul de marketing şi PR al AVE, Gabriela Preda.

Bogdan Liviu Lavric, directorul Şcolii Gimnaziale Chicerea din comuna Tomeşti, a reuşit să se califice ca finalist în două categorii distincte: Egalitate de Şanse şi Antreprenoriat. Directoarea Colegiului Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iaşi, Beatrice Carmen Zelinschi, şi directoarea Şcolii Gimnaziale „Ion Ghica”, Raluca Mariana Cozma, sunt finalistele secţiunii Antreprenoriat în cadrul Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2023.

Directorii de şcoală câştigători, care vor fi anunţaţi la Gala de pe 9 octombrie, vor primi câte un premiu în valoare de 3.500 de euro, dar şi un loc în Programul de Transformare a Şcolilor din România, lansat în această toamnă de AVE.

70 de juraţi vor alege directorii anului

Procesul de jurizare al finaliştilor se va desfăşura cu participarea a peste 70 de experţi din mediul de afaceri şi din domeniul educaţiei. Aceşti specialişti vor avea misiunea dificilă de a alege directorii de şcoli care au avut un impact semnificativ prin proiectele lor, transformând şcolile şi comunităţile din care fac parte. Cu peste 750 de ore alocate acestui proces, juraţii se angajează să recunoască excelenţa în leadership şi inovaţie în educaţie.

„La AVE, suntem conştienţi de rolul strategic şi esenţial pe care un director de şcoală îl are în întreaga comunitate. Gala Premiilor pentru Directorii Anului are tocmai acest scop, de a recunoaşte şi aprecia la scenă deschisă efortul depus de nişte oameni cu reale abilităţi de leadership care, prin viziune şi dedicare, inspiră generaţiile de elevi să iubească şcoala, iar pe colegi să vadă că se poate, să încerce, chiar şi cu resurse puţine, şi să fie cât mai buni”, a spus Radu Manolescu, Managing Partner K.M. Trust Group şi co-fondator şi preşedinte al AVE România.

Jurizarea finaliştilor

Selecţia şi jurizarea pentru Gala Premiilor pentru Directorii Anului sunt realizate în mai multe etape şi au o abordare complexă şi riguroasă. Comisiile de jurizare alocate fiecărei categorii de premiu sunt formate din minimum şapte membri.

Pentru fiecare categorie, sunt urmărite criterii diferite de eligibilitate. Astfel, pentru Inovare, sunt căutaţi liderii care gândesc altfel, găsesc soluţii inovatoare, abordează într-un mod cu totul diferit o problemă cronică a şcolii pe care o coordonează. La categoria Antreprenoriat, sunt premiaţi directorii ale căror iniţiative demonstrează eficienţă antreprenorială în situaţii în care resursele nu sunt suficiente, iar la Egalitate de Şanse directorii care reuşesc să aducă mai aproape de şcoală elevii vulnerabili din comunităţile lor. Marele premiu va fi acordat acelui director de şcoală care va surprinde prin calităţi de leadership excepţionale, viziune şi rezultate remarcabile.

Câştigătorii ediţiilor precedente

Până acum, judeţul Iaşi se află pe locul I, alături de judeţul Dâmboviţa, în ceea ce priveşte numărul câştigătorilor Galei Premiilor pentru Directorii Anului. Astfel, în anul 2021, directoarea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, Adina Romanescu, a primit titlul de Directorul Anului 2021, iar directorul Şcolii Gimnaziale Speciale din Paşcani, Cătălin Condrea, a obţinut premiul Directorul Anului pentru Inovare. La ediţia din anul 2022, directoarea Şcolii Gimnaziale Popricani, Simona Elena Voinescu, a primit premiul Directorul Anului pentru Antreprenoriat, iar directoarea Şcolii Gimnaziale „Elena Cuza”, Georgiana-Livia Antoci, a fost numită Directorul Anului pentru Egalitate de Şanse.

Despre Asociaţia pentru Valori în Educaţie

Gala Premiilor pentru Directorii Anului, organizată de Asociaţia pentru Valori în Educaţie, reprezintă un eveniment unic în România, care aduce în prim-plan poveştile liderilor educaţionali din şcolile din întreaga ţară. Scopul principal al AVE este de a aduce sistemul educaţional din România în top 10 din Europa până în 2035.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii