Hoţii ne râd în nas din cauza marii prescripţii. S-a apărat de o spargere spunând că atunci era ocupat: scotea banii de pe un card furat

luni, 30 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Hoţii ne râd în nas din cauza marii prescripţii. S-a apărat de o spargere spunând că atunci era ocupat: scotea banii de pe un card furat

Un hoţ s-a apărat în faţa judecătorilor spunând că la ora respectivă era ocupat să golească de bani un card furat. Argumentul nu a fost acceptat de judecători, dar aceştia nu au putut totuşi să-l condamne, pentru că răspunderea penală pentru fapta sa se prescrisese. Hoţul a rămas după gratii, dar numai pentru unul dintre furturi. Cu ocazia apelului, a scăpat de o parte din pedeapsă.

În octombrie anul trecut, Alin Piţai a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei ieşene la 4 ani şi 6 luni de închisoare. Fusese găsit vinovat de o spargere comisă în noaptea de 28/29 decembrie 2017 într-un magazin „La Băcănie”. Piţai mersese la furat împreună cu un puşti de 13 ani, pe care l-a pus să stea „de şase”.

A spart geamul inferior al uşii de acces şi a intrat în magazin, căutând bani. Nu a găsit, aşa că s-a mulţumit cu un telefon Alcatel, mai multe cartele telefonice şi cu aproximativ 60 de pachete de ţigări pe care le-a băgat într-un sac menajer luat tot din magazin.

Identificat cu ajutorul înregistrărilor făcute de camerele video din magazin, Piţai şi-a negat fapta, afirmând că la ora respectivă se afla în Copou, într-un sediu ING, de unde scotea bani de pe un card bancar furat.

Pândise o ieşeancă ce-şi scotea bani de la bancomat în Podu Roş, reţinuse PIN-ul şi îi subtilizase cardul din poşetă. Reuşise să scoată din contul femeii 7.580 lei. Pentru această faptă, fusese deja condamnat. Apărarea lui Piţai a fost respinsă de judecători. Aceştia au remarcat că magazinul fusese spart în noaptea de 28/29 decembrie, iar Piţai furase cardul abia a doua zi.

Sentinţa a fost atacată de Piţai în faţa Curţii de Apel. Aici, hoţul nu a mai încercat să demonstreze că nu el spărsese magazinul. De la primul termen, după ce s-a consultat cu avocatul din oficiu, a cerut să se constate intervenirea prescripţiei răspunderii penale.

Trecuseră deja cinci ani de la furt. Or, conform unei decizii a Curţii Constituţionale (CCR) adoptate la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut, în perioada 2018-2022 cursul prescripţiei nu poate fi întrerupt de niciun act efectuat în cauză. Faptul că hoţul nu fusese condamnat definitiv în termen de 5 ani de la comiterea furtului îl absolvea de orice răspundere.

Magistraţii Curţii de Apel nu au putut decât să constate că Piţai avea dreptate. Sentinţa de condamnare adoptată de Judecătorie a fost desfiinţată. Piţai va răspunde doar de furtul cardului, faptă pentru care judecătorii apucaseră să-l condamne definitiv înainte de expirarea termenului impus de CCR. Piţai va rămâne după gratii doar 3 ani şi 10 luni. 

Comentarii