Iată banii dumneavoastră! Ieşean scăpat de „Marea prescripţie” a CCR după ce a păgubit statul de peste 3 milioane de euro

luni, 13 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Iată banii dumneavoastră! Ieşean scăpat de „Marea prescripţie” a CCR după ce a păgubit statul de peste 3 milioane de euro

După ce a înşelat statul cu peste trei milioane de euro, un evazionist a scăpat de pedeapsă. Din cauza deciziilor luate de Curtea Constituţională (CCR), judecătorii au fost nevoiţi să constate prescripţia răspunderii penale. Fiscul mai are doar posibilitatea să încerce să-şi recupereze banii printr-o acţiune civilă. Asta dacă mai are din ce.

 

Istrate Stănescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal în septembrie 2020. El a fost acuzat că în perioada august 2011 – februarie 2012 ar fi declarat achiziţii fictive făcute de firma sa în valoare totală de 53,3 milioane lei. La această sumă inspectorii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice au calculat un prejudiciu de 8,6 milioane lei, reprezentând impozit pe profit, şi încă 8,5 milioane lei, reprezentând TVA. Adică, un total ca pagubă adusă statului de peste 17 milioane lei, echivalentul a circa 3,4 milioane de euro.

Pentru fapta sa, Istrate Stănescu risca o pedeapsă cuprinsă între 2 şi 8 ani de închisoare. Nu s-a mai ajuns însă la aceasta, întrucât, la termenul de judecată din iulie anul trecut, apărătorul lui Stănescu a depus la dosar o cerere de constatare a prescripţiei răspunderii penale. În mai 2022, CCR emisese o decizie prin care stabilea că în perioada 2018-2022 o formulare confuză a Codului Penal făcea ca prescripţia să nu mai fie întreruptă prin niciun act făcut de anchetatori sau judecători în cauză. Chiar dacă ulterior Parlamentul a remediat problema, Constituţia precizează că legea penală mai favorabilă acţionează retroactiv. Istrate Stănescu a beneficiat de acest lucru, iar judecătorii au trebuit să se raporteze la termenul general al prescripţiei.

Pentru evaziunea fiscală, acest termen este de 10 ani, împlinindu-se în cazul lui Stănescu în februarie 2022. Ca urmare, magistraţii Tribunalului au dispus încetarea procesului penal demarat împotriva lui Stănescu. Ei au decis disjungerea cauzei civile, care urmează să fie analizată în aprilie 2022. Dacă Fiscul va avea câştig de cauză, el va putea încerca recuperarea prejudiciului de 17 milioane lei prin vânzarea eventualelor bunurilor aparţinând lui Istrate Stănescu. Aceasta, însă, dacă inculpatul mai are acum ceva pe numele său.

Comentarii