Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ieşenii care deţin fose septice şi nu le-au declarat până lunea trecută riscă amenzi uriaşe: între 5 şi 10 mii de lei. Unii primari prelungesc termenele de înscriere

GALERIE
fose_septice
  • fose_septice
- +

Conform hotărârii de Guvern nr. 714, toţi proprietarii de fosă septică, persoane fizice şi juridice, au obligaţia de a se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate. Legea a intrat în vigoare în luna mai a acestui an, iar data limită a fost până pe 31 octombrie 2022. 

Astfel, cei care deţin o fosă septică au trebuit să facă acest lucru în termen de maxim 120 de zile de la conectarea locuinţei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate. În cazul în care fosa septică exista cu mult înainte ca legea să intre în vigoare, atunci românii au avut la dispoziţie 180 de zile pentru a se înscrie în registrul electronic, dată care se calculează de la momentul intrării legii în vigoare. Acest termen a expirat, aşadar, la finele lunii trecute, iar cei care nu au declarat la primărie fosa sunt acum pasibili de amendă.

Locatarii din comunele din Iaşi nu prea au respectat data scadentă

Cea mai mare parte dintre cetăţenii din comunele din judeţul Iaşi nu au respectat această dată, astfel că primăriile au trebuit să o prelungească. În comuna Tomeşti, de exemplu, numărul de înscrieri nu a fost ridicat: „Până astăzi s-au înscris 157 de cetăţeni. Aşteptăm ca şi ceilalţi să declare, pentru că am prelungit data de înscriere până pe 10 noiembrie”, a declarat reprezentatul Primăriei Tomeşti.

Nici în comunele Aroneanu sau Leţcani situaţia nu este strălucită. Mai puţin de jumătate de locuitori, sau chiar un sfert din aceştia, s-au înregistrat, Primăriile fiind nevoite de asemenea să prelungească data înscrierilor. Ieşenii se pot înscrie printr-un formular pus la dispoziţie de primărie, fie online, pe site-ul instituţiei, fie fizic la sediu.

Care sunt sancţiunile în cazul nerespectării legii?

În cazul în care cetăţenii nu declară fosele septice aceştia riscă penalizări. În baza hotărârii de Guvern menţionate, fosele septice vor fi verificate de Garda Naţională de Mediu, pe baza unei planificări anuale. La controale vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale. În cazul în care se vor depista persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5 şi 10 mii de lei. Primăriile care nu întocmesc acest registru riscă, de asemenea, amenzi de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.

Legea spune că fiecare administraţie locală are obligaţia întocmirii acestui registru. Iată, concret, prevederile legale:

“La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, a asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară se realizează şi se aprobă o analiză a situaţiei la nivel local, în vederea elaborării Planului urbanistic zonal, cu respectarea prevederilor art.47 alin.(2) lit.d) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, cu modificările şi completările ulterioare, care stabileşte zonele:

a) unde se prestează serviciul public de canalizare, cu respectarea Strategiei locale a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare;

b) unde se prestează serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate urbane, cu respectarea Strategiei locale de înfiinţare, organizare, gestiune şi funcţionare a serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate din cadrul unităţii administrativ-teritoriale;

c) în care vor fi autorizate sistemele individuale adecvat”.

Un alt articol al legii, aerticolul 3, spune: “Sistemele individuale adecvate, indiferent de modul de epurare a apelor uzate, vor fi autorizate prin autorizaţia de construire emisă de autoritatea competentă, cu respectarea prevederilor art.3 alin.(1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

Conform datelor Eurostat, la începutul anului 2021, în România erau aproape 9 milioane de locuinţe, din care doar aproximativ 4 milioane erau situate în mediul rural. Dintre acestea, sub 3 milioane au acces la reţele de canalizare, însă doar 2,2 milioane sunt şi racordate la reţelele disponibile. Din datele Eurostat reiese că aproape 2 milioane de gospodării au, în continuare, WC-ul în curte, lucru ce contravine normelor de mediu de la nivel european.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri