EXCLUSIV: Grozavă afacere imobiliară a unui membru în Comisia de urbanism

Lovitura de 700.000 euro a fostului viceprimar. O afacere controversată în Copou

joi, 09 noiembrie 2017, 02:50
4 MIN
 Lovitura de 700.000 euro a fostului viceprimar. O afacere controversată în Copou

Fostul viceprimar Gabriel Surdu a achiziţionat, printr-o firmă de-a sa, un teren în Copou cu aproape 500.000 euro. Recent, acesta l-a vândut cu o sumă surprinzătoare, cu 700.000 de euro mai mare: 1,2 milioane euro, ceea ce înseamnă un preţ de 600 euro/mp. Iniţial, Surdu, acum membru în influenta Comisie de Urbanism a Consiliului Local, voia să dezvolte acolo un proiect imobiliar. El a renunţat ulterior, în contextul unor controverse ce reclamau demolări abusive.  „Toate mizeriile vociferate mi-au creat o indispoziţie totală“, a motivat el acum.

Unul dintre cei mai înstăriţi politicieni locali a făcut o afacere imobiliară de 1,2 milioane euro. Proaspăt reintrat în Comisia de Urbanism a Consiliului Local, Gabriel Surdu, prin intermediul firmei Terramold Invest, a vândut recent un teren de aproape 2.000 mp în Copou. Preţul de vânzare este cel puţin dublu faţă de cel cu care firma a achiziţionat suprafaţa în 2014. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, preţul de achiziţie a terenului de acum trei ani a fost de aproape 500.000 euro. Iniţial, Surdu a vrut să implementeze un proiect imobiliar pe str. Lascăr Catargi, intenţia acestuia stârnind şi unele controverse, despre care cotidianul nostru a scris la vremea respectivă. „Mi-am luat măsurile de rigoare, la vremea când implementam acest proiect, să am toate aprobările legale, şi le am, am făcut expertize în continuare şi la toate mizeriile pe care le-au vociferat unii care sperau că aşa vor creşte în capital politic. Am acumulat în mine o indispoziţie totală. De fiecare dată când m-aş fi uitat la acel loc, nu aş fi fost în largul meu, pentru că ştiu că nu am făcut lucrurile despre care s-a vorbit la vremea respectivă. Ca atare, am renunţat“, ne-a declarat alaltăieri Gabriel Surdu. Despre diferenţa dintre preţul de achiziţie şi preţul de vânzare, omul de afaceri a susţinut că, în cei aproape trei ani cât terenul a fost în proprietatea firmei, au fost făcute investiţii semnificative în amenajarea lui, inclusiv lucrări cu piloţi foraţi.

Principalele controverse de la vremea respectivă vizau demolarea parţială a uneia dintre construcţiile aflate pe teren, o lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte obiectul proiectului – invocată de vecini şi, nu în ultimul rând, toaletarea cu excavatorul a unui salcâm monument al naturii. În cele din urmă, salcâmul a fost tăiat, operaţiunea fiind avizată favorabil de Academia Română. „Toate lucrurile pe care le-am făcut, le-am făcut în concordanţă cu prevederile legii“, a comentat Surdu.

Cine este cumpărătorul?

Terenul a fost preluat de firma Help Flux SRL, societate care activează în industria farmaceutică. Anul trecut, firma, care se ocupă cu vânzarea de produse farmaceutice, a avut o cifră de afaceri de 13,4 milioane lei şi un profit de 2,7 milioane lei, în timp ce numărul mediu de angajaţi a fost de 14 persoane. Noul proprietar a preluat şi toate drepturile în ceea ce priveşte demersul anterior al Terramold de a implementa un proiect imobiliar. În iunie 2017, CL a aprobat un plan urbanistic zonal ce prevede construirea de „locuinţe colective, spaţii servicii şi alimentaţie publică, spa, spaţii tehnice şi spaţii anexe, extindere şi mansardare construcţie C2, parcare subterană şi acces“. Regimul de înălţime aprobat vizează niveluri subterane, parter şi trei etaje, ultimul etaj fiind retras. Autorizaţia de construire care urmează să fie emisă de Primărie va fi numele noului proprietar al terenului. Administratorul Help Flux SRL (Bogdan Ionaşcu) nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Surdu, unul dintre cei mai înstăriţi politicieni locali

În ultima declaraţie de avere, completată în vara acestui an, Gabriel Surdu a precizat că are în proprietate 11 terenuri şi 10 clădiri (trei apartamente, trei case, două case de vacanţă, un imobil de birouri şi un spaţiu comercial). De asemenea, consilierul local are o colecţie de bijuterii evaluată la 155.000 euro şi una de ceasuri la 55.000 euro. Anul trecut, a înstrăinat trei terenuri în perioada mai – iulie 2016 pe care a încasat, în total, circa 400.000 euro. În conturi bancare, la vremea depunerii declaraţii de avere, Surdu avea economii de 1,2 milioane lei şi 45.000 euro. În 2016, omul de afaceri a suplimentat fondurile cu care îşi creditează firmele (companii din grupul Terramold) cu 26% până la concurenţa sumei de 15,2 milioane lei. În 2016, el a încasat din divedende o sumă de peste 700.000 lei. Despre prezenţa sa în Comisia de Urbanism, în contextul în care derulează afaceri imobiliare, Gabriel Surdu a menţionat că nu se află pentru prima oară în acest for. „În momentul în care voi avea o aprobare care mă priveşte pe mine sau pe membrii familiei mele, voi avea grijă, precum în alte dăţi, să mă dau deoparte. Dacă eşti membru într-o Comisie, nu înseamnă că trebuie să te închizi într-o cameră plumbuită ca şi acum ai avea de suportat radiografii. Trebuie să fii cinstit“, a mai spus Gabriel Surdu.

Comentarii