Omagiu aniversar pentru Prof. univ. Dr. Dr. H.c. Constantin VASILICĂ, la UASMV Iași

vineri, 05 februarie 2016, 15:11
3 MIN

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași l-a omagiat astăzi pe prof. univ. Dr. Dr. H.c.  Constantin VASILICĂ, unul dintre cei mai prestigioși dascăli ai instituției care, prin întreaga sa activitate a contribuit la dezvoltarea învățământului superior agronomic ieșean și nu numai.

Profesorul a împlinit 90 ani de viață și a 66 ani de activitate universitară.

Constantin VASILICĂ s-a născut la 5 februarie 1926 în comunaTudora, județul Botoşani. Facultatea de Agronomie a Universităţii Agronomice „Ion Ionescu de la Brad” a absolvit-o în 1951. A parcurs toate treptele învăţământului universitar, de la preparator până la profesor titular, încadrul Facultăţii de Agronomie din Iaşi.

La 1 octombrie 1996 a ieşit la pensie, continuându-și însă activitatea în Universitate ca profesor consultant și conducător de doctorat. Prof. univ. Dr. Dr. H.c.  Constantin VASILICĂ a realizat peste 132 de lucrări ştiinţifice, printre care 3 volume de „Prelegeri de fitotehnie“, cartea „Fitotehnie“, scrisă în colaborare şi apărută în 3 ediţii la Editura Didactică şi Pedagogică Bucureşti, „Tehnologia cultivării inului pentru fibre“, „90 de ani de învăţământ agronomic universitar în Moldova“, “Istoria Învățământului Universitar Agronomic din Iași 1912 – 2012” şi multe alte lucrări. Este membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România, Vicepreşedinte al Filialei Moldova al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, membru al Grupului Internaţional de Cercetare a Fertilităţii Solului din cadrul Societăţii Internaţionale de Ştiinţa Solului (IOSDV), membru Corespondent al Societăţii Ştiinţifice de Fitotehnie din Germania, membru fondator şi vicepreşedinte (1990-1996) în Consiliul Societăţii Inginerilor Agronomi din România (SIAR), membru fondator şi vicepreşedinte al Societăţii Ştiinţifice „Haralamb Vasiliu“ din Iaşi, membru al Grupului Internaţional „Norleg“ de Cercetare a Leguminoaselor pentru boabe – din Norwich – Anglia, ș.a.

În anul1995, a primitMedalia Gisevius conferită de Universitatea ”Justus Liebig” din Germania, pentru activitatea științifică în domeniul fitotehniei și dezvoltarea colaborării științifice dintre Universitatea Giessen și USAMV Iași, după ce în 1982 a fost distins cu Medalia de argint ”375 de ani” a aceleiași universități. Încă o recunoaștere a muncii sale de peste 50 de ani, pe 26 iulie 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București. 

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași îi urează Domnului Prof. univ. Dr. Dr. H.c.  Constantin VASILICĂ, cu tot respectul cuvenit “La mulți ani cu sănătate”. 

 

Comentarii