De Business

Punem punctul pe știi

Preţuri mai mici ca anul trecut la grâu şi porumb

miercuri, 04 octombrie 2017, 13:35
1 MIN
 Preţuri mai mici ca anul trecut la grâu şi porumb

Deşi anul acesta producţiile recoltelor de toamnă sunt mai mari ca în 2016, preţul pe kilogram este însă mai mic. La Iaşi, preţul stabilit de Direcţia Agricolă pentru impozitarea fermierilor este de 45 de bani pe kilogram la porumb şi 50 de bani pe kilogram la grâu, faţă de 47 de bai, cât a fsot anul trecut la porumb şi 52 de bani la grâu. 

În prezent, judeţul nostru se află în plină campanie de recoltare a porumbului, de pe cele 97.000 de hectare colectându-se 65% din producţie. Reprezentanţii platformei online AgroGo menţionează faptul că preţul este direct influenţat de contextul internaţional. Aceştia spun că se ştia de câteva luni că Rusia şi Ucraina vor avea cantităţi uriaşe de porumb, la fel şi Brazilia şi Argentina.

„Acest an reaminteşte de importanţa pe care o are fiecare fermier care lucrează suprafeţe mari şi de stabilirea unei strategii de vânzare a producţiei. Sezonul trecut ne-a arătat că stocarea producţiei şi vânzarea acesteia în afara perioadei de recoltare nu garantează obţinerea unui preţ mai bun. Recomandăm diversificarea metodelor de vânzare, cum ar fi etapizarea vânzării, folosirea contractelor la termen sau alte instrumente de gestionare a riscului”, au precizat reprezetnanţii AgroGo.

În judeţul nostru vorbim de o suprafaţă de 20.000 de hectare deţinută de fermieri mari şi 77.000 de hectare de porumb deţinute de fermieri mici. AgroGo este o platformă online de informare şi tranzacţionare a cerealelor, fiind prima platformă din Romania pe care se pot tranzacţiona cereale la disponibil sau la termen. Platforma oferă o alternativă simplificată a burselor de mărfuri şi sprijină astfel fermierii romani, prin încurajarea concurenţei cumpărătorilor în piaţă. 

Comentarii