De Business

Punem punctul pe știi

Pro şi contra în mediul de afaceri ieşean: am găsit şi patroni care sunt de acord cu “Ordonanţa austerităţii”

vineri, 22 septembrie 2023, 01:50
5 MIN
 Pro şi contra în mediul de afaceri ieşean: am găsit şi patroni care sunt de acord cu “Ordonanţa austerităţii”

În timp ce Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, îndeamnă la calm şi spune că scenariile apocaliptice legate de măsurile fiscal-bugetare nu sunt de bun augur pentru populaţie, pentru că nu vor avea impact asupra vieţii românilor, mediul de afaceri din Iaşi “dă în clocot”. Cei din tabăra contra pachetului fiscal aflat acum în dezbatere publică la Ministerul Finanţelor spun că măsurile de reducere a deficitului bugetar pregătite de guvernanţi nu vor avea oricum efectul scontat, dar vor îngropa multe afaceri. O parte din tabăra “pro” consideră însă că o serie de măsuri, cum ar fi taxarea multinaţionalelor şi eliminarea facilităţilor pentru IT-işti, erau necesare.

Guvernul vrea să acopere gaura de la buget prin taxarea microîntreprinderilor, a băncilor, a multinaţionalelor, prin eliminarea facilităţilor pentru IT-işti, dar şi a celor din construcţii şi agricultură, prin creşterea TVA pentru o serie de produse şi servicii, taxarea PFA-urilor plus alte măsuri. Însă IMM-urile înseamnă 95% din numărul firmelor din Iaşi, spune Paul Butnariu (FOTO), preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

În cazul microîntreprinderilor sunt prevăzute două cote de impozitare, de 1%, respectiv 3%, în funcţie de plafonul de 60.000 euro. Firmele care trec pragul de 60.000 euro vor achita un impozit de 3% pe venituri.

„Toţi vor fi afectaţi, pentru că 60.000 de euro înseamnă 300.000 de lei pe an, adică 25.000 de lei pe lună, ori aceasta este o cifră de afaceri care se face cu uşurinţă. Se schimbă impozitarea la mijlocul unui plan de afaceri şi este dezastru. Mulţi vor închide, alţii vor trimite oameni acasă, unii vor supravieţui pentru că aşa am învăţat de la precedentele crize, pandemie, inflaţie şi criza de energie. Până la urmă românii se descurcă. Este posibil ca unii să migreze spre zona gri, rămâne de văzut ce va fi. Cât priveşte PFA-urile, care era un instrument de lucru în special pentru meseriile căutate, medici, instalatori, meserii de liberă practică, în momentul în care se impozitează la nivelul de 60 de salarii minime, care nici acelea nu ştim cât o să fie, nu ştiu cine o să mai aibă curajul şi determinarea să aibă un PFA”, arată Paul Butnariu.

Lucian Grecu, proprietarul hotelului Unirea din Iaşi, spune că bugetul României este într-un deficit colosal şi se impuneau măsuri, dar, ca de obicei, măsurile se iau intempestiv, se acţionează sub presiune, haotic şi tot ca întotdeauna se pune presiunea cea mai mare pe mediul privat.

„Din întâmplare, am văzut recent un serial pe Discovery, se numeşte Fabrici de război, şi arată cum Marea Britanie, în al Doilea Război Mondial, deci în plin război, a relaxat măsurile fiscale, a încurajat mediul economic şi a redus cheltuielile publice astfel încât ţara să reziste la război, total neaşteptat să spunem pentru obiceiurile noastre, care, atunci când dăm de greu, mărim fiscalitatea. Efectul a fost fenomenal, fabricile lor care au trecut prin producţia de război au avut nişte randamente fantastice, din impozite şi din taxe s-au strâns mai mulţi bani pe timp de război decât înainte tocmai prin faptul că au relaxat, au încurajat şi au redus cheltuielile lor generale. Eu le-aş recomanda guvernanţilor noştri să vadă acest documentar şi cred că ar avea ce învăţa de acolo. Înţeleg şi eu situaţia Guvernului, nu este una uşoară, dar ca de fiecare dată parcă acţionează contra regulilor generale ale jocului. De obicei dacă măreşti impozitarea, pe termen scurt obţii mai mulţi bani, dar pe termen lung afacerile intră în colaps, unii dispar, iar rezultatul per total este unul negativ. Se aplică nişte metode pe care le-au mai aplicat de câteva ori diverse guverne, măsuri care s-au dovedit neproductive şi neeficace. Pe de altă parte, firmele mari, puternice, cu vechime, vor rezista… Le va fi mai greu, dar vor rezista. În schimb, companiile mici, startup-urile sunt în pericol, după părerea mea”, a declarat Lucian Grecu pentru „Ziarul de Iaşi”.

Lui Marian Berdan, fondatorul Grupului Electra din Iaşi, măsura taxării multinaţionalelor i se pare bună, pentru că „oricum îşi transferă profiturile în mare parte la firma mamă”.

„Un angajat dintr-o firmă privată românească aduce la bugetul statului de 2,5 ori mai mult decât de la o multinaţională, pentru că nu rămân aici decât taxele şi impozitele pe salarii. Trebuie să recunoaştem, multinaţionalele au contribuit la dezvoltarea know-how-ului, la toate sistemele acestea de organizaţii şi altele, dar din punct de vedere financiar nu rămâne nimic. Nu suntem acum decât o colonie, atâta vreme cât 75% din capitalul industrial al României este deţinut de multinaţionale. Noi nu mai producem nimic, Guvernul României nu îşi mai poate face niciun plan de dezvoltare economică, căci nu are cu cine. Eu consider că este corect ce a făcut Guvernul cu multinaţionalele, este corect ce au făcut cu băncile, pentru că nu se poate ca aceeaşi bancă în România să obţină un profit semnificativ, iar dincolo, în vest, aceeaşi bancă obţine 5% sau 6%. Una peste alta, eu sunt de acord”, ne-a declarat Marian Berdan.

Manole Zaharia a pus de câţiva ani bazele unei afaceri cu autorulote la Iaşi, Smiley Camper. Crede că măsurile fiscale care sunt sucite acum pe toate părţile îi pot afecta grav activitatea firmei dacă se vor aplica.

„Nu este de bine, microîntreprinderile sunt foarte afectate, oricum suntem întinşi la maxim de tot ce înseamnă inflaţie, creşterea costurilor din toate părţile. (…) Noi nu putem menţine aceleaşi creşteri de tarife pentru că nu duce piaţa. Mergem cu aceleaşi preţuri de ceva vreme, va trebui să le mărim, suntem constrânşi de situaţie, pentru că orice cheltuieli în plus, cum ar fi aceste creşteri de taxe şi introducerea unor taxe noi, ne pot fi fatale”, ne-a spus Manole Zaharia.

Comentarii