In memoriam

Prof. univ. dr. Dr. Hc. Constantin Vasilică

miercuri, 02 ianuarie 2019, 20:10
5 MIN
 Prof. univ. dr. Dr. Hc. Constantin Vasilică

În dimineaţa zilei de 30 decembrie 2018, cu puţin timp înainte de împlinirea a 93 de ani de viaţă şi 69 ani de activitate universitară, s-a stins din viață Prof. univ. dr. Dr. Hc. Constantin VASILICĂ, personalitate de prim rang a vieţii academice și agronomice româneşti, neobosit dascăl şi cercetător cu largă recunoaştere internaţională în domeniul pe care l-a slujit toată viaţa, fitotehnia.

Născut pe 5 februarie 1926, în comuna Tudora, judeţul Botoşani, ca primul dintre cei 11 copii ai familiei Sofica şi Dumitru Vasilică, urmează primele clase (1933-1938) în satul natal, sub îndrumarea unui dascăl faţă de care va păstra mereu o pioasă amintire, Ioan Niţă, iar în 1946 absolvă Liceul „August Treboniu Laurian” din Botoşani. În același an începe cursurile universitare la Iaşi, absolvind în 1951 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, viaţa şi activitatea sa profesională confundându-se cu istoria acestei instituții din ultimele şase decenii. 

A urcat toate treptele ierarhiei didactice, de la preparator 1950-1951, asistent 1951- 1960, şef de lucrări 1960-1975, conferenţiar 1975-1982, până la profesor universitar 1982-1996, iar din 1996 profesor consultant. În 1974, sub conducerea profesorului Nicolae Zamfirescu, susţine doctoratul la Institutul Agronomic Bucureşti iar din 1992 devine conducător de doctorat. A urmat stagii de documentare la Institutul de Fizică Atomică Bucureşti, Institutul Tehnic Agricol al Inului pentru Fibre Paris, Şcoala Superioară de Agricultură Praga, Universitatea Leipzig, Universitatea Giessen. A înţeles de timpuriu că succesul în viaţă se bazează pe rigoarea muncii de zi cu zi, pe perseverenţă, acurateţe, pragmatism, onestitate şi seriozitate, însuşiri care l-au însoţit toată viaţa, făcând posibilă devenirea unei puternice personalități universitare, cu largă recunoaştere naţională şi internaţională. 

Cu o foarte bună pregătire profesională, consolidată printr-o continuă şi profundă documentare în domeniul cultivării plantelor, animat în permanenţă de dorinţa de a cunoaşte, de a descoperi noul ce poate îmbunătăţi situaţia agricultorului român, Profesorul Constantin VASILICĂ s-a afirmat de-a lungul carierei sale ca un cadru didactic universitar redutabil, intransigent cu sine şi cei din jurul său, cu o autoritate profesională de necontestat, având darul meşteşugirii cuvintelor alese, o cultură de invidiat și un extraordinar spirit de întrajutorare.

A acţionat toată viaţa foarte hotărât pentru împlinirea condiţiei sale profesionale şi sociale, de “dascăl adevărat”, aşa cum şi-a propus la debutul în carieră, a cărui crez poate fi definit foarte simplu “o viaţă trăită pentru şcoală, ştiinţă şi semeni”. Înzestrat cu multă voinţă şi putere de muncă, perseverent, energic şi creator, cu o inegalabilă tenacitate şi înţelepciune, cu un şarm caracteristic, şi-a croit un drum drept în viaţă, calităţile lui umane şi profesionale făcând din el un adevărat model.

Profesorul Constantin VASILICĂ s-a remarcat de-a lungul carierei sale ca unul dintre dascălii cu mult har, cu chip luminos şi real talent oratoric, care a probat, mai mult ca orice, dragostea faţă de profesie şi semeni, fiind un spirit mereu deschis, generos, jovial, impetuos, carismatic, cumpătat, pasionat de activitatea sa, un spirit mereu tânăr, cu o minte ageră, abilă și scotocitoare. A realizat peste 132 de lucrări ştiinţifice, printre care 3 volume de „Prelegeri de fitotehnie“, cartea „Fitotehnie“, scrisă în colaborare şi apărută în 3 ediţii la Editura Didactică şi Pedagogică Bucureşti, „Tehnologia cultivării inului pentru fibre“, „90 de ani de învăţământ agronomic universitar în Moldova“, “Istoria Învățământului Universitar Agronomic din Iași 1912 – 2012” şi multe alte lucrări. 

Recunoașterea activității sale s-a concretizat prin alegerea ca membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România și Vicepreşedinte al Filialei Moldova, membru al Grupului Internaţional de Cercetare a Fertilităţii Solului din cadrul Societăţii Internaţionale de Ştiinţa Solului (IOSDV), membru Corespondent al Societăţii Ştiinţifice de Fitotehnie din Germania, membru fondator şi vicepreşedinte (1990-1996) în Consiliul Societăţii Inginerilor Agronomi din România (SIAR), membru al Grupului Internaţional „Norleg“ de Cercetare a Leguminoaselor pentru boabe din Norwich, Anglia ș.a.

În anul 1995, Universitatea „Justus Liebig” din Germania, i-a conferit Medalia Gisevius pentru activitatea științifică în domeniul fitotehniei și dezvoltarea colaborării științifice dintre Universitatea Giessen și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași, după ce în 1982 fusese distins cu Medalia de argint „375 de ani” a aceleiași universităţi. Comuna Tudora şi-a cinstit fiul, acordându-i în anul 2000 titlul de Cetăţean de Onoare iar la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „August Treboniu Laurian” Botoșani, în calitate de fost elev, Profesorul a fost omagiat, municipalitatea conferindu-i Titlul de Cetăţean de Onoare al Botoşanilor. Încă o recunoaștere a muncii sale a venit în anul 2007, când a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitații de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

Astăzi, la plecarea lui dintre noi, foştii studenţi, colegii din învăţământ şi cercetare, se înclină cu respect, cu apreciere şi mai ales cu o delicată dragoste în fața omului deosebit, profesorului iubit şi prietenului onest pe care l-au cunoscut în momente mai bune sau mai grele din viaţă. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, Iaşul universitar, învăţământul superior agronomic românesc pierd un cadru didactic de mare prestigiu, un om cu alese calităţi intelectuale şi morale, model de dăruire totală pe altarul şcolii şi ştiinţei.

Prin tot ce a întreprins şi realizat, Profesorul univ. dr. Constantin Vasilică va rămâne mereu în inima şi memoria celor care l-au cunoscut ca una dintre cele mai distinse personalităţi ale învăţământului superior agronomic ieşean, om de o rară nobleţe şi bunătate sufletească, o pildă de modestie şi de viaţă închinată muncii până în ultima clipă.

Tăcerea şi tristeţea pe care trecerea sa în lumea veşnică ne-o imprimă în suflete, ne îndeamnă să exprimăm cu pioşenie sincerele noastre regrete, pentru cel ce a fost un exemplu de dăruire pentru şcoală şi profesie, de omenie, modestie şi generozitate.

Dumnezeu să îl aibă în paza sa şi să îl odihnească în pace!

Comentarii