Recomandare de la un medic de familie în privinţa aparatelor de aer condiţionat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 17.04.2021

Recomandare de la un medic de familie în privinţa aparatelor de aer condiţionat

GALERIE
aparate aer conditionat
  • aparate aer conditionat
- +

Medicii, dar şi producătorii de aparate de aer condiţionat spun că folosirea nepotrivită a acestor echipamente ne poate îmbolnăvi. Aceştia ne oferă însă şi câteva sfaturi pentru folosirea corectă a aerului condiţionat, precum şi pentru montarea potrivită a aparatelor.

Vara bate la uşă şi pentru mulţi dintre noi temperaturile ridicate pot fi un adevărat calvar, mai ales în zilele caniculare. Astfel, de cele mai multe ori, aerul condiţionat este soluţia cea mai potrivită, fie în locuinţă, fie la birou. Specialiştii spun însă că folosirea nepotrivită a aerului condiţionat ne poate îmbolnăvi, de aceea, alegerea unor astfel de aparate, precum şi modul cum le montăm sunt foarte importante.

Înainte de achiziţia propriu-zisă a unui aparat de aer condiţionat este important să luăm în calcul adaptarea la spaţiul în care urmează a fi montat. „Se calculează un necesar de BTU (British Thermal Unit) pentru suprafaţa care urmează a fi răcită/încălzită. Acest necesar se determină în funcţie de volumul total al spaţiului, destinaţia camerei (de locuit sau birouri), numărul de persoane din încăpere şi alţi factori care ţin de construcţie: izolaţie bună a pereţilor, orientare geografică, suprafaţă vitrată, etajul (dacă este ultimul sau nu). Este recomandată instalarea unui aparat pentru fiecare cameră dintr-un apartament”, spune Ilarion Anton, sales manager în cadrul unei companii producătoare de aparate de aer condiţionat, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte modul în care poziţionăm aparatul, în funcţie de canapea, pat sau masă, este recomandat ca persoanele din cadrul spaţiului să nu fie expuse în mod direct, frontal, fluxului de aer generat de ventilatorul unităţii interne. „Dacă suntem atenţi cum, cât, când folosim aceste aparate putem evita eventualele probleme de sănătate care pot apărea. Pot apărea banalele răceli, pneumoniile, paralizia <<a frigore>> la nivelul feţei, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. De obicei, aceste probleme apar dacă nu respectăm anumite reguli în ceea ce priveşte reglarea şi pozitionarea acestor aparate de aer condiţionat, astfel încât diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior sa nu depăşească mai mult de 7-8 grade, curenţii de aer rece să nu fie îndreptaţi către persoanele din încăpere”, explică dr. Ramona Andronache, medic primar medicină de familie.

Pe de altă parte, şi îngrijirea corespunszătoare a aparatului de aer condiţionat este foarte importantă. „Aparatele de aer condiţionat trebuie întreţinute corespunzător, prin igienizarea anuală executată de un instalator profesionist: curăţare unitate interioară cu soluţii specifice, curăţare, spălare filtre, odorizare după caz. Instalatorii specialişti dispun de echipamentele necesare atât efectuării operaţiunilor de igienizare, cât şi de aparatele de control a presiunii agentului frigorific din instalaţii. Practic, operaţiunea de mentenanţă include şi verificarea funcţionării aparatului în parametri normali”, explică Ilarion Anton.

Medicul Ramona Andronache precizează faptul că neîngrijirea aparatelor de aer condiţionat poate duce la probleme de sănătate. „Foarte importantă este şi curăţarea sau schimbarea periodică a filtrelor. Neigienizarea lor periodică atrage după sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odată cu curenţii de aer respectivele bacterii pot fi difuzate în încăpere şi prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infecţii respiratorii, infecţii în sfera ORL, otite, sinuzite. Ca o concluzie, folosirea corectă a acestui aparat de aer condiţionat îl face să fie prietenul nostru şi nu duşmanul nostru”, mai spune medicul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.