Revolta procurorilor. Magistraţii ieşeni, nemulţumiţi de modificările legislative

miercuri, 23 mai 2018, 01:57
2 MIN
 Revolta procurorilor. Magistraţii ieşeni, nemulţumiţi de modificările legislative

Primii care ies public pentru a-şi manifesta nemulţumirea sunt procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au transmis, ieri, un mesaj fără precedent pentru sistemul judiciar ieşean. Prin vocea prim-procurorului unităţii, Monica Pala­ghia, magistraţii de la unitatea de parchet cu cel mai mare volum de lucru din Iaşi s-au arătat nemulţumiţi de modificările pe care parlamentarii vor să le aducă legislaţiei penale. Mesajul transmis de Palaghia a fost votat în unanimitate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie, care s-au arătat îngrijoraţi de faptul că modificarea Codului Penal şi a Co­dului de Procedură Penală se reali­zează fără „consultarea reală a sistemului judiciar“, dar şi fără studii, analize şi estimări asupra consecin­ţelor pe care aceste modificări le-ar putea produce.

„Asistăm la o campanie publică de promo­va­re a unor excese de limbaj, la distor­sionarea opiniilor exprimate în cadrul procesului de consultare, la emiterea de acuzaţii directe la adre­sa procurorilor şi judecătorilor privind existenţa represiunii ne­drepte în cazurile în care au fost dis­puse soluţii de achitare, toate acestea fiind de na­tură să atingă independenţa magistraţilor şi buna funcţionare a siste­mului judiciar“, a precizat, ieri, Mo­nica Palaghia.

Anchetatorii s-au arătat „profund îngrijoraţi“ de faptul că abateri disciplinare precum reaua credinţă sau gra­va neglijenţă, pre­vă­zute în prezent în legile de func­ţionare a sistemului judiciar, ar putea fi transfor­ma­te în infracţiuni.

„Aceas­tă subminare a sistemului judiciar se face simţită pe toate planurile, lipsind cu desăvârşire orice preocupare pentru asigurarea condiţiilor şi resurselor a­dec­vate pentru buna desfăşurare a activităţii, lipsa de in­vestiţii în sus­ţinerea sistemului judiciar fiind pu­ternic resimţită atât de magistraţi, personalul auxiliar cât şi de cetăţeni“, a mai precizat Palaghia. 

Modificările aduse la legislaţia penală au stârnit ample dezbateri în spaţiul public, nemulţumiri venind în special din mediul judiciar. Pre­şedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională cu privire la mai multe articole pe care reprezentanţii puterii vor să le modifice. Voci exterioare, de la ambasadori la re­prezentanţi ai instituţiilor europe­ne, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modificările pe care coaliţia PSD-ALDE vrea să le aducă legislaţiei penale.

Comentarii