Scădere dramatică a numărului autorizaţiilor de construire la Iaşi. Dar se eliberează multe certificate de urbanism

joi, 04 ianuarie 2018, 02:59
3 MIN
 Scădere dramatică a numărului autorizaţiilor de construire la Iaşi. Dar se eliberează multe certificate de urbanism

În ce măsură este posibil să fie acesta semnul că a scăzut apetitul dezvoltatorilor imobiliari de la Iaşi?

Avântul dezvoltatorilor imobiliari din ultimii ani a înregistrat un recul la sfârşitul anului trecut. În decembrie 2017 au fost emise doar 55 de autorizaţii de construire, respectiv de trei ori mai puţin decât media ultimilor patru ani, în aceeaşi perioadă. Numărul de autorizaţii emise în decembrie a determinat ca, în anul 2017, să fie înregistrat cel mai mic număr de autorizaţii – 1.315 de astfel de acte – din ultimii 11 ani. În plus, doar două noi proiecte imobiliare private au fost aprobate în decembrie 2017, iar acestea pentru două locuinţe colective mici, una din Bucium şi cealaltă în CUG. În schimb, dintre cele 55 de autorizaţii, 26 au vizat branşamente, iar 13 aparţin unor instituţii de interes public. În rest, au mai fost autorizate două locuinţe individuale şi patru demolări, în timp ce opt autorizaţii au avut ca obiect alte tipuri de lucrări (reamenajări, recompartimentări, reparaţii etc.).

De menţionat că numărul mic de autorizaţii nu înseamnă neapărat o scădere a tendinţei dezvoltatorilor de a ridica noi imobile. Astfel, dacă ne raportăm strict la certificatele de urbanism, unde sunt evidenţiate în special proiectele în pregătire, atunci observăm, de exemplu, o creştere de 3,5% faţă de 2016 şi una de 26,5% faţă de 2014. Numărul mare de certificate de urbanism emise în 2017 ar putea duce la creşterea numărului de autorizaţii în 2018 în raport cu anii precedenţi. 

Se reiau lucrările la Teatrul Naţional

Una dintre instituţiile care au beneficiat de o autorizaţie din partea municipalităţii este Teatrul Naţional. Actul emis de Primărie vizează continuarea lucrărilor la obiectiv, respectiv restaurarea şi consolidarea corpului 4.

„La corpul 4 mai sunt necesare finalizarea lucrărilor de consolidare a casei scării, consolidarea etajului 2, elemente de arhitectură de la parter, etajul 1, etajul 2, acces în pod, precum şi a instalaţiilor. La C.T. Teatru (Uzina electrică) mai sunt necesare finalizarea lucrărilor de reparaţii la ziduri, zugrăveli şi lucrări de montaj, racorduri la noile utilaje“, se arată în actul în autorizare.

Un alt beneficiar a fost Inspectoratul Şcolar, instituţie ce va reabilita termic căminul 2 din str. Chişinăului nr. 132Bis. Spitalul de Recuperare a obţinut nu mai puţin de trei autorizaţii pentru reparaţii capitale la etajele 3, 4 şi 5 ale tronsonului D. La rândul ei, Universitatea de Arte va schimba destinaţia unui spaţiu din foaier în studio acustic de înregistrări, fiind necesare şi recompartimentări. Un alt proiect aprobat de municipalitate vizează reabilitarea şi consolidarea Bisercii „Sf. Atanasie şi Chiril“. Totodată, UM 02534 va consolida pavilionul A1 şi corpul B din cazarma Spitalului Militar, lucrările desfăşurându-se în regim de urgenţă. 

Resuscitare a proiectelor vechi

Numărul de autorizaţii emis în decembrie 2017 a fost cu 62% mai mic decât în decembrie 2016. În perioada 2007 – 2017, autorizaţiile emise în decembrie se situează la cel mai mic nivel în 2017, singurul an în care au mai fost înregistrate sub 100 de autorizaţii în decembrie fiind 2010 (98 de acte). În intervalul menţionat, în medie, în ultima lună a anului au fost eliberate aproape 140 de autorizaţii de construire.

În schimb, dacă ne raportăm la numărul de certificate de urbanism eliberate în 2017 observăm că municipalitate a emis cele mai multe astfel de acte din ultimii patru ani. Anul trecut, au fost emise 4.485 de certificate, în creştere cu aproape 27% faţă de anul 2014.

Un trend care a putut fi observat în 2017 a constat în resuscitarea unor proiecte vechi, abandonate în timpul crizei economice şi ai căror indicatori urbanistici au fost actualizaţi anul trecut. Numărul mare de certificate din 2017 va duce, cel mai probabil, la o creştere a numărului de autorizaţii în 2018, în contextul în care, din 2013 încoace, au fost înregistrate scăderi anuale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii