Sediul Colegiului Pedagogic intră anul acesta în şantier

luni, 20 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Sediul Colegiului Pedagogic intră anul acesta în şantier

A fost lansată licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări, care ar urma să se deruleze pe parcursul a trei ani. Între timp, activitatea didactică a fost oprită din cauza riscului seismic ridicat.

 

După ani de degradare fără nicio intervenţie, perioadă care a culminat cu evacuarea elevilor –cu puţin timp în urmă – pentru că clădirea nu mai prezintă siguranţă la seism, Colegiul Naţional Pedagogic intră în şantier. Primăria Iaşi a lansat licitaţia de atribuire a contractului de execuţie a lucrărilor pentru refuncţionalizarea şi reabilitarea Corpului C1 Liceu (corpul vechi) şi a Corpului C2 Cantina.

Cititi si: O instituţie istorică ieşeană, cea mai veche din ţară, dinamitată de noua Lege a Educaţiei. Reacţiile specialiştilor ieşeni: ce se mai poate face?

Valoarea totală estimată se ridică la 66,5 milioane de lei, bani pe care primarul Mihai Chirica spunea recent că speră să se întoarcă la bugetul local prin PNRR. Suma este similară celei de la care porneşte procedura pentru restaurarea celor două clădiri ale Filarmonicii Moldova, licitaţia în acest caz fiind lansată la începutul lunii martie de la o valoare ceva mai mare de 60 de milioane de lei.

Data limită de înscriere la procedura pentru restaurarea fostei Şcoli Normale este 3 mai. Ofertele vor fi departajate după componenta financiară (80 la sută) şi după perioada de garanţie acordată (punctajul maxim de 20 la sută fiind acordat pentru 120 de luni). Dacă va fi desemnat un câştigător, acesta va trebui să finalizeze lucrările în decurs de trei ani.

Cititi si: Elevii de la Şcoala Normală, evacuaţi din clădirea din Copou. Are risc seismic ridicat. De luni vor învăţa la alte trei licee din zonă

Caietul de sarcini menţionează că a fost realizată expertizarea structurii de rezistenţă a celor două corpuri de clădire, liceul şi cantina, motivat de faptul că sunt mai multe degradări şi avarii în pereţi şi planşee, infiltraţii atât prin acoperiş, cât şi prin pereţii de la parter, dar şi de „supravieţuirea” după 14 cutremure, dintre care două mari – cele din 1940 şi 1977 – în urma cărora construcţia a suferit avarii grave.

Cititi si: Tudorel Toader stârneşte o nouă furtună. Vrea sa ia o clădire de la Şcoala Normală

Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi, în prezent Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu”, cunoscută şi sub numele de Institutul Vasilian, este urmaşa „Şcolii Preparandale”, care a funcţionat la Mănăstirea „Trei Ierarhi” de la sfârşitul anului 1855 până la inaugurarea, în 1891, a clădirii pe care o ştim astăzi. Între timp, instituţia a primit numele de Şcoală Normală (1864), iar din 2012 poartă titulatura de colegiu naţional.

Alături de Capela „Sfinţii Trei Ierarhi”, construită în acelaşi an de la sfârşitul secolului al XIX-lea în Dealul Copoului, corpul vechi al colegiului este înscris în Lista Monumentelor Istorice. 

 

 

Comentarii