Tatăl unui erou din Seal Team 6 ucis în Yemen a refuzat să îl întâlnească pe Trump

luni, 27 februarie 2017, 10:14
2 MIN
 Tatăl unui erou din Seal Team 6 ucis în Yemen a refuzat să îl întâlnească pe Trump

Tatăl unui membru al trupelor Navy Seal ucis într-un raid la un complex suspect, luna trecută, în Yemen, a declarat că a refuzat să îl întâlnească pe preşedintele american Donald Trump atunci când corpul fiului său a fost adus acasă, relatează BBC News. ”Îmi pare rău, nu vreau să-l văd”, i-a spus el unui capelan la vremea respectivă. Raidul de pe 29 ianuarie a fost prima operaţiune de acest fel autorizată de Trump. Bill Owens, al cărui fiu William "Ryan" Owens a fost ucis, a declarat pentru Miami Herald că ”Guvernul îi datorează fiului meu o anchetă”.

”De ce a trebuit să aibă loc la vremea respectivă această misiune stupidă, când administraţia sa avea abia o săptămână? De ce?”, a declarat el într-un interviu pentru ziar publicat în ediţia de duminică. ”Timp de doi ani, mai înainte, nu au existat trupe pe teren în Yemen. Totul se reducea la rachete şi drone, pentru că nu era o ţintă care să merite (sacrificiul unei) vieţi americane. Acum, brusc, a trebuit să facem acest mare tam-tam?”. În acest raid – aprobat de preşedintele Trump la doar şase zile după ce a preluat funcţia – ar fi fost ucişi mai mulţi civili, inclusiv copii. Alţi trei americani au fost răniţi în raid, a cărui planificare a început în administraţia Obama.

The New York Times (NYT) a scris că misiunea a fost compromisă încă de la începiut – un lucru cunoscut de comandouri din comunicaţii interceptate, potrivit ziarului. ”Ei ştiau că aveau probleme de la început”, a declarat pentru ziar un fost oficial din cadrul Seal Team 6. Însă militarii au contestat acest lucru, apreciind că nu existau dovezi că misiunea era compromisă. Preşedintele Trump va susţine o anchetă, a apreciat duminică Sarah Huckabee Sanders, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

”Misiunea este criticată de mulţi, însă a furnizat o cantitate substanţială de informaţii şi resurse foarte importante care au ajutat la salvarea vieţii unor americani şi altor vieţi”, a spus ea. Owens a declarat că i s-a spus că fiul său a fost ucis devreme, într-un schimb de focuri aprig, cu militanţi din cadrul grupării Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA). Corpul a fost adus într-un sicriu învelit într-un steag la baza aeriană Dover, pe 1 februarie, la o ceremonie privată. Owens a declarat că a aflat că preşedintele trump şi fiica sa Ivanka erau pe drum după ce a ajuns acolo. ”Le-am spus că nu vreau să fac o scenă, dar că nu mă lăsa conştiinţa să vorbesc cu el”, a declarat el. Owens, un militar veteran, a declarat pentru The Miami Herald că declaraţiile lui Trump din campania prezidenţială despre familia unui militar american musulman ucis l-au tulburat. Casa Albă nu ar trebui ”să se ascundă în spatele” morţii fiului său pentru a ignora criticile cu privire la raid, a spus el. William "Ryan" Owens, în vârstă de 36 de ani, căsătorit şi cu copii, era membru al Seal Team 6, o echipă de elită.

    

Comentarii