De Business

Punem punctul pe știi

Topul datornicilor la bugetul local. Printre campioni: un sirian şi un tunisian

sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Topul datornicilor la bugetul local. Printre campioni: un sirian şi un tunisian

Restanţe în Paradis. În ciuda numelor promiţătoare, Paradis SRL şi Apa cu Duh se află pe lista actualizată a Direcţiei Locale de Finanţe cu datornicii la bugetul local. Documentul cuprinde 176 de companii ieşene cu restanţe la plata impozitelor locale mai mari de zece mii de lei, iar Paradis-ul ieşean e pe locul 20 în topul datoriilor. 6,2 milioane de lei este suma pe care Iaşul ar trebui să o încaseze de la aceşti restanţieri. Adică 1.258.650 de euro.

 

Paradis SRL a fost înfiinţată la Iaşi în 1991, pentru comercializarea de băuturi, tutun şi produse alimentare, însă s-a reprofilat pe închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing. Iar în ultimii trei ani şi cifra de afaceri, şi profitul, au crescut. Anul trecut, firma înregistra 240.456 de lei cifra de afaceri şi 176.718 lei profitul net. Asta în condiţiile în care, în 2021, în al doilea an de pandemie, unicul angajat al firmei a plecat din Paradis. Pe lista finanţelor locale însă datoriile acumulate de această firmă, pentru neplata impozitelor pe clădiri şi autoturisme, a ajuns la 47.911 lei.

Campioană: firma unui sirian

Cel mai mare datornic din Iaşi este însă Roua Impex SRL, companie deţinută de sirianul Deiri Kheder, fratele patronului de la Siraj, Ahmed Al-Deiri. Roua Impex SRL funcţionează, ca şi Paradis SRL, în domeniul închirierii şi subînchirierii bunurilor imobiliare proprii sau în leasing, dar Roua are de plătit Iaşului o datorie de 804.194 de lei, la care se adaugă dobânzi accesorii, adică în total de 1.068.040 lei. Pentru întreaga sumă, Roua Impex SRL este în litigiu cu Direcţia Generală de Finanţe Publice Locale, într-un proces deschis la sfârşitul lunii septembrie, la Judecătoria Iaşi. Datoria firmei Roua Impex reprezintă 17 % din totalul restanţelor de pe lista marilor datornici publicată în urmă cu câteva zile. „Roua Impex a contestat în instanţă calculul impozitului pe clădiri făcut de Direcţia de Finanţe Publice Locale. Autorizaţia de construire a expirat în 2012, şi, deşi clădirea companiei figurează în contabilitatea firmei, nu s-a făcut recepţia edificiului. Suma datorată de Roua Impex SRL (1.068.039 lei) constă în impozitul pe ultimii cinci ani (din 2017), cu o cotă mărită de 5%, (potrivit Codului fiscal, care prevede penalităţi pentru neplata la termen a impozitelor)”, a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Despre firma sirianului, Ziarul de Iaşi a mai relatat şi în urmă cu aproape 7 ani, când Deiri Kheder a convins judecătorii să accepte intrarea firmei Roua Impex în procedură de reorganizare, în ciuda faptului că unul dintre creditori s-a opus. La acel moment, firma lui Deiri Kheder datora creditorilor circa 4,9 milioane de lei.

Prezenţe constante pe listă

Pe lista neagră a datornicilor mai apar câteva firme care sunt prezenţe aproape constante: Instalaţii Grup SRL, cu o datorie de 481.679 lei (firma este în proces cu Primăria şi Direcţia de Finanţe Publice Locale); Clubul Sportiv Nicolina, dar şi ICRTI SA, administratorul Complexului Grand Siraj, vecinul vechiului Siraj administrat de sirianul Ahmed Al-Deiri prin SC Siraj AD Impex SA. „Adevărata pasăre Phoenix este aici”, spunea în urmă cu opt ani, la inaugurarea complexului, după ce vechiul Siraj fusese mistuit de flăcări, preşedintele CA al SC ICRTI SA, Mirel Diaconu. Vezi mai multe detalii aici

Între timp, ICRTI SA a adunat datorii la bugetul local de 164 de mii de lei, profit pe anul trecut a scăzut cu 49,5% faţă de 2020. Iar la SC Siraj AD Impex au crescut doar cheltuielile. Cifra de afaceri a fost 0 în 2021, iar profitul a scăzut cu 431.9%, până la suma de -2.413.168 lei.

„Globul de Aur” pare de tinichea

Nici tunisianul Mermech Ahmed Omar, care a încercat cu firma Globul de Aur Imobiliare să prospere pe piaţa închirierilor şi subînchirierilor de bunuri imobiliare nu pare să fi avut mai mult succes. A ajuns însă pe lista datornicilor cu suma de 32.521 de lei, restanţă la bugetul local.

Până la locul 35 din top, unde se află Globul de Aur, apare însă, cu o datorie de aproape 50.000 de lei Apa cu Duh. Specializată în “producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate” compania care produce de fapt sifoane are ultimul bilanţ depus în 2016. În 2017, aceeaşi familie de antreprenori care a înfiinţat Apa cu Duh a deschis şi Apa cu Duh Company, firmă care a crescut doar în primul an, iar apoi a scăzut constant. Şi aceasta este însă pe lista datornicilor, cu o datorie totală de 12.728 de lei. Numele nu pare să alunge duhurile rele din finanţele companiei, iar Apa cu Duh e doar sifon. 

Vezi si: Fratele patronului de la Siraj a primit verde pentru planul de reorganizare

Comentarii