Totul despre vacanţa la rulotă: preţuri, avantaje şi dezavantaje, experienţe directe ale unor ieşeni. „Numeri stele pe cer nu pe pereţii hotelului”

marți, 04 iulie 2023, 01:50
8 MIN

Vacanţă la all inclusive”, fără grija meselor şi legat de un anumit hotel sau vacanţă care îţi oferă libertate de mişcare? Printre ieşenii care îşi permit să îşi pună astfel problema, atunci când îşi fac planurile de călătorie, vacanţa cu rulota sau autorulota a devenit din ce în ce mai populară. Mulţi vor să dea camera de hotel pe o „casă pe roţi”, după ce au auzit de la alţii că e o experienţă de neuitat, ori după ce au mai fost în concedii cu „casa după ei” şi vor să repete acest gen de călătorie. Sunt şi ieşeni care preferă să îşi cumpere astfel de vehicule, atraşi de ideea că pot petrece oricând o vacanţă inedită. Mai mult, în Iaşi s-a deschis şi un service auto unde se repară doar rulote şi autorulote, singurul din judeţul nostru, după spusele proprietarului.

Trei adulţi şi cinci copii, îmbarcaţi într-o autorulotă închiriată, au plecat săptămâna trecută din Iaşi spre mare, înfruntând în manieră proprie valul de veşti triste despre litoralul românesc care se referă fie la mâncarea scumpă şi nu tocmai bună, fie la plajele aglomerate şi zgomotoase, fie la hotelurile care percep tarife uriaşe.

“Am campat la Corbu. Am plecat trei adulţi şi cinci copii de acasă, cu o autorulotă. Mâine ni se alătură şi soţia mea. Copiii şi femeile dorm în autorulotă, noi dormim la cort. Taxa de camping pentru autorulotă este de 30 de lei, fără alimentare cu apă şi energie. Dar autorulota are rezerve pentru trei zile. Când apa s-a terminat, am alimentat la o benzinărie, aflată la 20 de minute distanţă”, a explicat pentru Ziarul de Iaşi Mihai, unul dintre excursioniştii cu autorulota.

De fapt, spune el, era conştient de valul de ştiri negative despre litoral, însă această vacanţă a reprezentat un test pentru prietenul său şi familia acestuia: „Prietenii noştri şi-au planificat o vacanţă mai lungă cu autorulota, în Grecia, la sfârşitul lui august – începutul lui septembrie. Iar acum am venit într-o vacanţă ceva mai scurtă cu ei, pentru că voiau să-i obişnuiască pe copii cu rulota. Nu ar fi trebuit să-şi facă griji, copiilor le place foarte mult”.

„Copiilor le place foarte mult acest gen de vacanţă, iar dacă copiilor le place, le place şi părinţilor”, confirmă Manole Zaharia, fondatorul Smiley Camper din Iaşi. Potrivit acestuia, “Nu aş zice că trebuie să fie oameni aventuroşi cei care îşi planifică o vacanţă cu rulota. Cei mai mulţi clienţi sunt oameni cu copii, familii care în mod normal merg şi la hotel, şi la all inclusive, nu sunt oameni care trăiesc pe munte sau dornici de escaladă, ca aventurierii. Sunt din aceea ce numim noi în România middle class, mai deschişi la ideea de a cunoaşte locuri, natura, e clar că au văzut asta şi în alte ţări, au mai ieşit”.

Dacă vă sperie preţurile hotelurilor de pe litoral, trebuie să ştiţi că nici închirierea unei autorulote nu este chiar pentru orice buzunar. La Smiley Camper, de exemplu, singura firmă care a rezistat pe piaţa din Iaşi a închirierilor de auto-rulote, după cum susţine Manole Zaharia, tariful diferă în funcţie de perioadă şi de numărul de zile pentru care se închiriază autorulota.

În vârf de sezon (13 iulie – 14 septembrie), o autorulotă se poate închiria cu 125 de euro pe zi, pentru o perioadă de maxim şase zile, cu 120 de euro pe zi pentru 7–13 zile, sau cu 110 euro/zi pentru 14–20 de zile. Preţurile scad în perioada „Mid season” cu câte 20 de euro (1 aprilie – 12 iunie şi 15 septembrie – 31 octombrie), iar în extra sezon ajung la 70 de euro pe zi, la vacanţele de 14-20 de zile.

Ca la închirierea oricărei maşini, şi compania de închiriat autorulote cere o garanţie (600 de euro), care se returnează la sfârşitul sejurului. În plus, cei care îşi fac planuri de vacanţă trebuie să mai ia în calcul taxa de igienizare, care e de 50 de euro pe sejur, şi costului consumabilelor (50 de euro pe sejur). Toate aceste preţuri sunt pentru ceea ce compania numeşte Gama Family.

Pentru un pachet de vacanţă cu şi mai mult confort, adică pentru Gama Premium, preţurile sunt cu 5-10 euro mai mari, în funcţie de perioadă şi de numărul de zile pentru care se închiriază autorulota. Cine îşi doreşte, de exemplu, Netflix prin internet sau o maşină cu panou solar care asigură autonomie totală, va trebui să plătească pentru o autorulotă Premium.

Pe internet există mai multe siteuri sau aplicaţii care oferă adresele campingurilor din România sau din Europa. Cum e https://park4night.com/en, de exemplu. Sau chiar aplicaţia SmileyCamper. În România, în toate zonele turistice există campinguri bune, iar în ultimii 3-4 ani au apărut chiar campinguri de nivel european, spun cunoscătorii.

“În domeniul nostru mulţi spun, Noi zicem fix invers: eu de banii ăştia vreau să scap de cinci stele. E vorba în primul rând de mentalitate. Dacă vrei să stai între patru pereţi sau la all inclusive, să nu te mişti de acolo, e una. Cu auto-rulota avantajul e că ajungi să cunoşti locurile, oamenii şi natura mult mai bine. Iar piaţa vacanţelor cu auto-rulota creşte de la an la an. Acesta este unul dintre domeniile economice pe care românii nu le prea exploraseră încă şi era clar că urmează să se dezvolte. Şi chiar aşa se întâmplă”, spune fondatorul SmileyCamper, care a studiat piaţa pe care concurează şi a ajuns la concluzia că flota de autorulote de închiriat din Iaşi e a doua cea mai mare din ţară:

„Avem maşini şi în Bucureşti, avem un partener şi în Constanţa, dar în Iaşi e cea mai mare parte din flotă. Suntem, din informaţiile mele, a doua cea mai mare flotă din ţară de auto-rulote, cu 13 rulote. Cu peste zece maşini nu mai există în România decât o firmă. În jur de zece mai are o alta, şi în rest sunt mai mici, cu 7-8 maşini câteva firme şi în rest mai mici, cu una-două rulote, alţii cu 3-4. S-au apucat foarte mulţi de acest gen de afacere în urmă cu vreo patru ani, dar au văzut că e multă bătaie de cap şi au renunţat”.

Cine nu vrea să închirieze, îşi poate cumpăra propria rulotă. Aşa cum a făcut ieşeanul M. Panţiru care şi-a cumpărat recent o rulotă – an de fabricaţie 1991, şi este foarte încântat de noua achiziţie, pe care o aştepta de trei ani. A scos aproximativ 3.000 de euro din buzunar, iar alţi 1.000 de euro i-au trebuit ca să o înmatriculeze. Însă costurile de întreţinere pentru o rulotă sunt mici, susţine ieşeanul: asigurarea pe un an l-a ajuns 85 de lei, iar impozitul 150 de lei.

„De vreo trei ani cochetam cu ideea de a ne cumpăra o rulotă. Ba nu erau bani, ba nu găseam ceea ce ne plăcea; noi ne-am dorit una mare, cu două locuri de dormit. Am cumpărat-o cu 2.800 de euro. Mai costă aproape 1.000 de euro de înmatriculat, cel puţin atât a costat la noi, rulota este adusă din Anglia. Se face ITP, verificările astea obligatorii, dar vă spun, costurile de întreţinere sunt foarte mici. Impozitul pe an este 150 de lei, asigurarea pe un an de zile ne-a ajuns 85 de lei pe un an de zile. Ai toate condiţiile, are încălzire, am baterie de 12V şi merge frigiderul, aragazul, avem cuptor unde poţi pune o tavă să faci o friptură, de exemplu, sau un dulce, avem toaletă cu golire exterioară, chiuvetă, duş. Recent am fost la Durău, o experienţă de neuitat. Nu văd dezavantaje, ci numai avantaje cu rulota sau autorulota; ideea e că unde ai o privelişte mai frumoasă, acolo opreşti”, a povestit M. Panţiru.

De la malul mării, cei doi prieteni, Mihai şi Silviu, împreună cu soţiile şi copiii lor au testat şi ei bucătăria din camperul închiriat: „Dimineaţa şi uneori la prânz, ne-am pregătit mâncarea în camper. Pentru cină, mergem la una dintre cherhanalele de aici, de la Corbu”

„Se merge foarte mult în afară cu autorulota, în primul rând în Grecia, şi în zona asta Franţa, Italia, care e dezvoltată şi ca infrastructură. În extra sezon se merge mai mult în România, pe perioade mai scurte. Iar cererea e în creştere. Noi, în principiu, la sfârşitul lui mai cam terminăm rezervările pe vară. Rezervările pentru vară încep, de fapt, din noiembrie”, observă Manole Zaharia.

„Noi ne-am propus ca un weekend să ieşim, altul nu. Merg şi cei trei copii cu noi, sunt la fel de încântaţi”, povesteşte de la Iaşi şi M. Panţiru, care însă vine cu o recomandare: “Totuşi, experienţa cu rulota nu este, zic eu, chiar pentru toată lumea. Părerea mea este că cine vrea să îşi cumpere rulotă mai întâi ar trebui să închirieze una şi apoi să o cumpere, să vadă dacă îi place, dacă se acomodează. Cine vrea să închirieze o rulotă, preţurile sunt între 150 – 300 de lei pe zi, din câte am văzut eu. Noi nu am închiriat, ştiam la ce să ne aşteptăm, dar unele persoane sunt poate mai sensibile, de asta spun. Pe noi, drumul până la Durău ne-a ajuns cam 300 de lei la motorină”.

În Iaşi există chiar şi un service auto unde se repară doar rulote şi autorulote, deschis din anul 2018. Este singurul din judeţul nostru, susţine proprietarul Service-ului Rulote şi Autorulote. Iar în regiunea Moldovei şi în ţară, în general, pot fi numărate pe degete astfel de ateliere, mai spune el. „În acest domeniu, documentaţia tehnică este aproape inexistentă. Fiecare rulotă sau autorulotă care ajunge în service reprezintă o provocare”, a spus pentru „Ziarul de Iaşi” proprietarul service-ului, care mai arată că programările se fac la 3 – 4 săptămâni.

„Piaţa este într-o creştere accelerată şi clienţii nu întârzie să apară. În anul 2018, când am început, mai era Camperland, la Dărmăneşti, Bacău. Ulterior, s-a mai deschis un service la Gura Humorului. Din punctul meu de vedere, este un domeniu exotic, fiecare client vine cu un bagaj de «cunoştinţe» de pe internet – care, din punct de vedere tehnic, nu sunt întotdeauna realizabile. În 5 ani de când sunt în această piaţă, am avut parte de nenumărate provocări, având în vedere faptul că nu există două lucrări identice. Acest domeniu mă fascinează prin prisma faptului că mereu sunt nevoit să aplic experienţa şi cunoştinţele tehnice dobândite de-a lungul anilor pentru a avea clienţi mulţumiţi”, ne-a declarat proprietarul service-ului auto din Iaşi.

Clienţi mulţumiţi îşi doresc şi vânzătorii de rulote sau autorulote, dar şi cei care le oferă spre închiriere. Pentru că, spun ei, nu vând sau închiriază maşini, ci vacanţe în care stelele se numără pe cer, nu pe pereţii hotelurilor. (Cristina PETRACHE, Florentina SANDU)

Comentarii